En finsk matuppfinning
Vad skall man göra för att få traditionell finsk
mat att bli en restauranghitt?
Laga maten med fantasi och ödmjukhet, servera den
i små portioner och ge
Den ett snärtigt namn, och Voilá. Eller KAS TÄSSÄ,
som det heter på finska.
Mitt i hjärtat
av H:fors hittar du Restaurangen JUURI, en restaurang som bjuder på finländsk
matkultur i modern stil. Restaurangen JUURI blev grundad för att ta vara på och
bevara de finska mattraditionerna. Här skulle karelska bakverk, lokal fisk,
kött och grönsaker samt enkla örter fram i ljuset igen. "Kulinariska
arkeologer" kallar de sig, ägarna till restaurangen Juuri, men det betyder på inget vis att
restaurangen skulle ha stelnat i gamla
och dammiga vanor. Menyn lever i nuet och förändras och utvecklas hela tiden i
takt med säsong och årstider. Det traditionella kommer fram i form av råvaran och nostalgiska smaker som väcker minnen om, - ja just det, - våra rötter.
Mest berömd är
restaurangen för sina små finländska munsbitar, de så kallade SAPAS. Sapas är
en förkortning av orden Suomalaiset AlkuPAalaSet , små finländska förrätter berättar en av
ägarna Jarkko Myllymäki.
Hur kom de sig
då att man hittade på just Sapas?
-Vi hade bägge
två, Ilja Björs och jag haft en hel del
kontakter med folk och mat från medelhavet och vi ville skapa en finsk
version av, meze, tapas eller antipasto. Finskheten har alltid varit fundamentalt
viktig för restaurangen och ett öppet sinnelag med en frisk nyfikenhet är grundläggande
för att vi ska kunna skapa en mångsidig och intressant produkt säger
restaurangens kökschef Jukka Nykänen. Framgången har gjort att man även öppnat tre andra restauranger i samma filosofiska anda: Latva Bar, Maritori och Pihka.
Här nedanför kan du surfa in på restaurangens hemsida:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar