Kullinariska arkeologer ...

-SAPAS-

En finsk matuppfinning

Vad skall man göra för att få traditionell finsk mat att bli en restauranghitt?
Laga maten med fantasi och ödmjukhet, servera den i små portioner och ge
Den ett snärtigt namn, och Voilá. Eller KAS TÄSSÄ, som det heter på finska.

Mitt i hjärtat av H:fors hittar du Restaurangen JUURI, en restaurang som bjuder på finländsk matkultur i modern stil. Restaurangen JUURI blev grundad för att ta vara på och bevara de finska mattraditionerna. Här skulle karelska bakverk, lokal fisk, kött och grönsaker samt enkla örter fram i ljuset igen. "Kulinariska arkeologer" kallar de sig, ägarna till restaurangen Juuri,  men det betyder på inget vis att restaurangen  skulle ha stelnat i gamla och dammiga vanor. Menyn lever i nuet och förändras och utvecklas hela tiden i takt med säsong och årstider. Det traditionella kommer fram i form av råvaran och nostalgiska smaker som väcker minnen om, - ja just det, - våra rötter.

Mest berömd är restaurangen för sina små finländska munsbitar, de så kallade SAPAS. Sapas är en förkortning av orden Suomalaiset AlkuPAalaSet ,  små finländska förrätter berättar en av ägarna Jarkko Myllymäki.

Hur kom de sig då att man hittade på just Sapas?


-Vi hade bägge två, Ilja Björs och jag haft en hel del  kontakter med folk och mat från medelhavet och vi ville skapa en finsk version av, meze, tapas eller antipasto. Finskheten har alltid varit fundamentalt viktig för restaurangen och ett öppet sinnelag med en frisk nyfikenhet är grundläggande för att vi ska kunna skapa en mångsidig och intressant produkt säger restaurangens kökschef Jukka Nykänen. Framgången har gjort att man även öppnat tre andra restauranger i samma filosofiska anda: Latva Bar, Maritori och Pihka.

Här nedanför kan du surfa in på restaurangens hemsida:
Bon appetit

Kommentarer