söndag 1 februari 2015

Norge har det gastronomiska övertaget.

Vad är det som gör Norge till en gigantisk gastronomisk nation. Inget annat land, med undantag för Frankrike självt, har än så länge kammat hem så många segrar i världens prestigetyngsta tävling som Norge har gjort i Bocuse dÒr. År efter år presterar Norska kockar de som alla andra bara går och drömmer om att åtminstone en gång under karriären få vara med om, nämligen att få den ära och berömmelse som världsmästerskapen i kokkonst innebär, få delta i den kocktävling som är höjd över allt annat och som blir det yttersta beviset på att man just då är världens bästa kock.

Norge har genom sina fem stycken guldsegrar symboliserade i Paul Bocuse statyetter och ett betydligt antal andra och tredje plats segrar bevisat resten av världen att Norge som nation har förmågan att frambringa kockar i världsklass och att dessa kockar dessutom har ett brinnande intresse för vad det håller på med. 

Jag tror att det norska folkets vilja och intresse för allt det goda i livet är den faktor som till stor del är en bidragande orsak till att Norge som nation lyckas trolla fram år ut och år in nya kockförmågor som sedan dessutom blir världsstjärnor, kockar i den allra högsta klassen. Norge har som nation givetvis också en särställning när det gäller matlagningskonst, Norge är världens rikaste land och har en närmast nästan outtömlig mängd av råvaror att ösa upp ur både hav och på land och lägger man därtill den obegränsade iver och entusiasm bland kockarna till dessa råvaror, ja vad kan då gå galet, nästintill ingenting, det blir fullkomligen omöjligt att kunna misslyckas. 

Personligen tror jag att Norge vinner så ofta just på grund av att mentaliteten i detta land är något i en fullständigt egen klass för sig själv. Människorna här är framsynta, glada och positiva till allt och då jag riktigt tänker efter kommer jag ihåg de orden en norsk kollega till mig yttrade, nämligen, en sur kock lagar aldrig god mat, och det lär vara nog så sant. Norska kockar är fullständigt och harmlöst förälskade i alla slags situationer och ett tillfälligt nederlag gör dem ännu starkare och tävlingssugna just därför att man har den inbyggda förmågan att kunna vända något dåligt till det bästa. Man har en mentalitet i Norge som tydligen bara smittar av på likasinnade och det gör att det norska samhället och i detta fall kockarna smittade av den allmänna mentala hälsan presterar någonting mycket mera ut över det vanliga, någonting som är skapat för att vinna. 

Tyvärr saknar vi Finländare totalt denna förmåga, att se det positiva i allt och dra nyttan av det, vi är tyvärr redan genom modersmjölken avlade till en slags tungsinthet, en slags mollaktig tillvaro som återspeglar sig i alla samhällsskikt, vi är , låt oss säga det, ett tyst folk med förmågan att säga så lite som möjligt på så lång tid som möjligt medan våra västligaste nordiska grannar: Norrmän är det rakt motsatta, det sprudlar av iver till att få säga så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt och att kunna uttrycka sig klart och tydligt med perfektionism och entusiasm är för dem en dygd, Kanske detta är en av det orsaker till att den norska kokkonsten har så otroligt bra vind i seglen, vad vet jag, men faktum kvarstår att Norge är det bästa landet i världen på att laga konst av mat, om vi då inte räknar med Frankrike förstås. 


Gratulerar med segern, Ørjen Johannessen, du har vunnit allt det som går an att vinna under några år och på toppen av det hela Bocuse dÒr 2015 lyon. Hela den gastronomiska världen bugar ödmjukt för dig. 

 Bona appetit

Norska segrar genom åren i Bocuse dÒr 

Guld 2015 i Lyon Ørjen Johannessen
Guld 2014 i Stockholm Bocuse dÒr Europic. Ørjen Johannessen
Brons 2011 Lyon. Gunnar Hvarnes
Guld 2009 Lyon. Geir Skeie
Silver 2005 i Lyon. Tom Victor Gausdal
Guld 2003 i Lyon. Charles Tjessem
Guld 1999 i Lyon. Terje Ness
Brons 1997 i Lyon. Odd Ivar Solvold
Guld 1993 i Lyon. Bent Stiansen
Silver 1991 i Lyon Lars Erik Underthun



Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge