torsdag 15 januari 2015

Är du en medveten konsument?

Vet du alltid vad du köper för livsmedel?


Allt fler människor blir upptagna av att ändra på sina matvanor, man vill bli mera miljömedvetna, tänka klimatsmart och allra helst skall man handla ekologiskt. Intresset för frukt och grönt har aldrig varit större än i dag. Butikerna mäktar inte att möta den växande efterfrågan av ekologiska produkter. Det hälsomedvetna konsumenterna tänker inte alltid på vilka “ekologiska eller klimatsmarta” val det har gjort och om det alls varit så medvetna och goda val. Vid övergången till bättre matvanor och livsstil har vi “grönt ljus” hela tiden även om den röda gubben varnande ibland blinkar till.

“-En ung nybliven miljöaktivist har bestämt sig för att ändra på sina matvanor och sin livsstil genom av att börja tänka klimatsmart och handla ekologiskt. För att göra realitet av sin åsiktsyttring och känsla för en bättre miljö tar hon, Helga Trotsig, sin cykel till närbutiken för att köpa bröd, dessutom “dagsfärskt” och nygräddat i butiken. Den importerade laxen och den frysta fisken slutade hon med redan föregående dag”.

Väl framme vid närbutiken hälsar hon på bagaren bakom disken och får raskt frågan om vad hon vill ha i påsen i dag då. -Är det i en plastpåse du tänkt sätta mitt bröd, kontrar Helga med, -du förstår, nu har jag blivit miljömedveten och ska tänka klimatsmart, så mitt bröd skall i en papperspåse och inte någon plastpåse, på så vis sparar jag på våra icke förnybara naturresurser, vet du, och så skall det vara ekologiskt så klart”-. Bagaren bakom disken blir så glad åt svaret att han mest liknar ett smileys på datorskärmen medan han lägger ett ännu varmt Fazers ekologiska bondens surdegsbröd och en Rustik batong i papperspåsen. Ett av bröden har dessutom Hjärtförbundets hälsomärke, en logo, med ett hjärta på sig, som skall vittna om att man gör ett hälsosamt och nyttigt val,  medan det andra brödet bara är ett annars så dåligt val, men det vet inte Helga om, lika lite som hon vet om att även hälsobrödet är ett ifrågasatt val om hon ska tänka på miljön.

I kön bakom Helga står en gråskäggig man och studerar förskräckt den unga miljöaktivistens förehavanden. Rustik-batongen kommer förresten fryst från Luxemburg till Finland och hamnar i kundens påse flera månader efter att den egentligen bakats. Och hälsobrödet från Danmark om så även ekologiskt, men när elräkningarna från dessa summeras ihop rymmer det ett litet afrikanskt lands hela el-förbrukning och man kommer inte ens i närheten av någon slags tal om naturskydd, eller klimatsmarta val, dock nog ekologiskt om än ifrågasatt och den finsk tillverkade Metos ugnen i butiken förbrukar den också så mycket energi att butiken kan hållas varm även under den värsta kylperioden. Och för att inte tala om alla det långa transporter och mellanhänder som varit i involverade i produktionen .. Var nu allt detta då så himla klimatsmart tänkt, ekologiskt eller ens miljömedvetet? Nja, det hade nog lönat sig att baka brödet själv eller kanske cykla till det lokala bageriet i stället, om det nu fanns ett sådant förstås,

Bittert får den unga nyblivna miljöaktivisten erfara att allt inte är så enkelt som det ser ut, det är mera komplicerat än så att handla i butik och bland annat inte ens bröd är att lita på fast det ser ut att bli stekt i butikens egen ugn, det är inte varken färskt eller ny gräddat, bara upptinat och uppvärmt. Klimatsmarta val, ekologiskt handlande och miljömedvetenhet handlar inte bara om vilka val du gör det handlar i allra högsta grad om att vara ytterst medveten, påläst och konsekvent i sina val och ageranden annars är det lätt hänt att man även som miljöaktivist går vilse i denna djungel av råvaror och livsmedel som bjuds ut.


Delar av text är tagen och översatt till svenska från den här Bloggen: 

 http://blogit.iltalehti.fi/christer-sundqvist/2015/01/14/lahikaupasta-lamminta-leipaa-luxemburgista/


Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge