söndag 7 december 2014

Det nya Nordiska köket, Den nya nordiska matens framtid

Människan har genom alla tider varit beroende av föda och har också skapat sig förutsättningarna för att tillfredställa hungern. Den moderna människan har gått några steg längre i utvecklandet av mat och gastronomi, idag är det inte bara hungerskänslan som skall bli tillfredsställd, utan även många andra sinnen skall tillfredställas under en måltid, vi kockar skapar oss ständigt nya mål med matlagning så att alla de andra sinnena kan få den totala upplevelsen under en måltid. I dag har rummet & platsen, atmosfären och stämningen stor betydelse för hur du som gäst kommer att trivas med både maten och sällskapet du omgivit dig med och fram för allt hur du kommer minnas den lunch eller middag du medverkat i.

Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat, på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Många kockars matfilosofi nu för tiden är att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet och vägen till den identiska upplevelsen finner vi i den Nya Nordiska maten. Det nordiska köket med sina rena, ärliga och smakfulla råvaror har banat väg för framtida måltidsupplevelser vi ännu bara är på väg att upptäcka.

År 2009 startades programmet Ny Nordisk mat genom Nordiska ministerrådet i ett försök att främja bilden av nordisk gastronomi, kockar och köksmästare utsågs till mat ambassadörer med uppgiften att promotera den nya nordiska maten och över åren som har gått har matambassadörer knutna till programmet lyckats väl med uppgiften att promotera det Nordiska köket internationellt. Nu när programmet har nått sin ålder av 5 år och skall avslutas är det ytterst viktigt att alla de som tagit till sig den nya nordiska maten tillsammans med det utsedda matambassadörerna fortsätter med arbetet att promotera den Nya Nordiska Maten så att den inte faller i glömska eller blir en fallande stjärna. Jag önskar alla kockar runt om i världen en god och fridfull jul samt ett gott intresserikt, innovativt och händelserikt år i fotspåren med den nya nordiska maten.



The Human has through the ages been addicted to food, and has also created the conditions to satisfy hunger. Modern man has gone a few steps further in the development of food and gastronomy, today it is not only hunger that is to be satisfied, many other senses must also be satisfied during a meal. Chefs all over the world create them self constantly new goals with cooking so that all the other senses among the guests will get the total experience during a meal. Today, the room & the location, atmosphere and mood is of great importance for how you as a guest will enjoy both the food and the company you surrounded yourself with and above all will remember the lunch or dinner you participated in.

The science of food and beverages contains more admiration than most other professions. To cook honest food with authentic ingredients has become a concept and a way of life for many. Many chefs' food philosophy is that the food must be honest, sincere, taste full and have its own clear identity and the road to that identical experience we will find in the New Nordic food at least up here in the cold north . The Nordic cuisine with its clean, honest and tasteful raw materials has paved the way for future culinary experiences we still only are about to discover.

In 2009 the program New Nordic food started through the Nordic Council of Ministers in an effort to promote the image of Nordic cuisine, cooks and chefs were appointed to food ambassadors with the task of promoting the new Nordic food, and over the years that have passed food ambassadors tied to the program has succeeded well in the task of promoting the Nordic cuisine internationally. Now that the program has reached the age of five years and is to be ended it is extremely important that all those who embraced the new Nordic food together with designated food ambassadors continues with the work of promoting the New Nordic food, so that it won`t be forgotten or become a falling star. I wish all chefs around the world a good and peaceful Christmas and a Good, interesting, rich, innovative and eventful year in the footsteps of new Nordic food.

Med vänliga hälsningar
Kökschef
Christian Tikkanen

Sincerely
Chef 
Christian Tikkanen

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge