torsdag 25 februari 2016

Finlands nya fenomen. Isac Elliot.

Finland är först och främst känt för sin natur med de nästan oändligt stora och milsvida skogarna med alla sina insjöar, det är inte utan orsak landet blir omnämnt ute i världen som det tusen sjöarnas land, land of the thousand lakes. Vi har också det nordiska ljuset, midnattsolen och självklart den finska bastun. Och inte nog med det, vi har också tre andra fenomen som är kända för en hel värld, vi har Julgubben, mumintrollet och så självklart Isac Elliot.

Isac Elliot musiker och nyligen utnämnd ungdomsambassadör i Norge på den Finska ambassadens residens är nog vårt lands för tillfället största förebild och idol bland alla ungdomar både hemma i Finland som internationellt och som Finlands Ambassadör i Norge, Erik Lundberg poängterade i sitt tal: 
-Isac Elliots musik förenar nordiska ungdomar och ökar förståelsen mellan dem och han förmedlar en positiv och jordnära livsinställning. Isac Elliot är en strålande frontfigur för Finland och han förtjänar erkännande för sitt arbete".-

Isac Elliots matvanor då, ja som vilken annan ungdom som helst så äter han precis det samma som alla andra ungdomar, Pizza, hamburgare, pasta och självklart mammas köttbullar är några av det vanligaste. Men dagens ungdom är också mycket medveten om vad som är både hälsosamt, nyttigt och gott och pizza eller hamburgare behöver inte mera vara förenliga med osund mat, tvärtom, pizzan och hamburgaren har till och med hittat vägen in i vardagsköket som hemlagade och tävlar om platsen i köket på samma villkor som mammas älskade köttbullar. Isac Elliot åt med förtjusning både vegetarisk pizza som kycklingwraps och små pannkakor under sin vistelse i Norge. 


Kycklingwraps för 4 personer

Ingredienser:
1 litet paket Tortillas (4-6 tortillas i förpackningen)
200 g salladskyckling (Färdig stekt och strimlat kycklingkött)
1 påse färdig sköljd salladsblandning
1 skalad och skivad gul lök
1 st röd paprika i strimlor
2 dl thousand Island dressing

1: Lägg tortillan på ett skärbräde och börja med att fylla en liten handfull av den sköljda salladen i en strimma över tortillan, fortsätt med att lägga på en liten del kycklingkött, några skivor lök och paprika och till sist en lagom mängd dressing över det hela.
2: Rulla ihop den fyllda tortillan till en cigarr, fortsätt att göra likadant med alla det andra tortillan.
3: Om du vill kan du nu dela det fyllda tortillan på mitten och därefter servera dem från ett serveringsfat.

Minipizzor
Receptet räcker till 20 st små minipizzor

Ingredienser:

Till pizzadeg:
100 g smör
2½ dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
50 g jäst eller 25g torrjäst
½ dl ljummet vatten
1 st ägg
6-8 dl vetemjöl

1: lägg jästen i bunken och tillsätt salt, socker och det ljumma vattnet. Låt stå en stund.
2: Smält smöret i en kastrull och häll på den kalla mjölken. Låt svalna tills det är fingervarmt.
3: Häll den fingervarma mjölken med smöret i degbunken, tillsätt ägget och därefter mjölet litet åt gången.
3: låt degen knådas ordentligt. Låt degen därefter jäsa under handduk på ett dragfritt ställe.
4: Laga små bullar, i storlek av pingpongbollar, av degen och lägg dem på en bakplåt täckt med bakplåtspapper eller en silikonduk. Låt bullarna jäsa i ca 15-20 minuter. Tag en lagom stor glaskopp som du använder botten av till att trycka över det jästa bullaran med så att det blir en kraterform av bullen med en urgröpning i mitten, (det hjälper om du doppar glasbotten i lite mjöl så fastnar inte degen i botten på glaset). Fyll "kratern" urgröpningen med lite tomatpure eller pizzasås och därefter fyller du med önskad fyllning, antingen med någon vegetarisk fyllning eller vad du själv önskar. Jag fyllde minipizzorna med riven morot, rotselleri, lök och mozzarella ost.
5: Grädda minipizzorna i ugnen på 165 graders värme i ca 10-12 minuter , servera genast rykande varma.

Minipannkakor med sylt, vispgrädde och chokladdekor

Ingredienser:
Smeten till pannkakorna

2 dl mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
Salt

1: Blanda samman allt, verkar smeten för lös tillsätter du några matskedar mjöl och verkar den allt för tjock så tillsätter du lite mjölk i taget tills du fått den rätta konsistensen, smeten skall vara trögflytande, jämn och slet, låt det stå och svälla i en halvtimme.
2: Stek pannkakorna i smörad stekpanna, gör dem i den storlek du själv vill ha dem, jag lagade mina ytterst små för att kunna fästa dem på cocktailpinnar, men det där väljer du själv.

Fyllningen:

Hallonsylt och vispgrädde

-Lägg mellan varje pannkaka (Plätt) en lagom stor mängd hallonsylt och  bred ut det över pannkakan, gör därefter likadant med vispgrädde. Fortsätt bygga på med mera pannkakor tills du har fått en slags pannkakstårta.



Dekorering:

Ingredienser
Kokningsbar 70 % choklad
Detta behöver du: en spritspåse, en kastrull och en skål att smälta chokladen i.
-Bryt chokladen i mindre bitar i en skål som är passligt stor och kan läggas över en kastrull.
- Lägg 3 dl vatten i en kastrull och värm upp tills det börjar koka, lägg skålen med chokladen över kastrullen med det kokande vattnet och smält på så vis chokladen (vattenbad)
- Lägg den smälta och ännu varma chokladen i en spritspåse och klipp upp ändan på spritspåsen så att du får en liten öppning.

-Spritsa en tunn chokladstråle över din pannkakstårta eller minipannkakor med en fast handrörelse i en jämn och fin fart så att du får ett nätmönster över hela pannkakstårtan eller dina minipannkakor. Servera pannkakorna eller pannkakstårtan tillsammans med färska bär eller frukter.

Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge