tisdag 21 juni 2016

En del råvaror och mat är gratis och rena hälsobomberna!


En del råvaror och mat är gratis medan andra råvaror kostar skjortan, men är vi lite nyktra och återhållsamma under veckan kan man väl få lov att slå på den stora trumman och frossa under veckoslutet, dessutom med gott samvete. Råvaror, dem har vi mycket av på den här tiden av året, "kortresta" på sitt bästa och många av dem är faktiskt helt gratis.

Naturen är full av gratis mat, råvaror som kirskål, nässlor, maskros, ängssyra, harsyra, o.s.v, (och det här bara några exempel på råvaror vi hittar i den egna trädgården men som vi allt för ofta förbiser) Det kan verka som lite krampaktigt att vi skall laga pesto, pasta, pajer och sallader av dessa för många av oss tänkta ogräs, men faktum är att det blir både goda och hälsosamma måltider av dem.

Till pasta rätter kan du använda just precis vilken pasta du vill, långa, korta, tunna eller tjocka, det spelar ingen som helst roll. Jämfört med spenat eller rukkola innehåller maskrosblad tre gånger så mycket kalcium, och vitamin A, fem gånger så mycket vitamin K och E och åtta gånger mer antioxidanter. Ur den synpunkten är det dumt att bara låta dessa växter stå där utan att skörda dem.

Kirskålen, den blev antagligen införd till både, Norge, Sverige och Finland som medicinplanta under medeltiden, den är bland annat rik på vitamin C och inte minst, den finns ju överallt.

Här några enkla tips för dig som vill plocka ditt ogräs och ta det med in i köket.

Pasta med maskros och kirskål för 4 personer

Ingredienser:

500 g pasta
En stor näve maskrosblad och kirskål
3 msk smör
1 tsk citronzest, (riven citronskal)
Saften av en halv citron
3 st finhackade vitlöksklyftor 
God Rapsolja
Grovt fingersalt
några varv med svartpepparkvarn
1 tsk socker

1: Plocka rikligt med fina blad av både maskrosen och kirskålen, det krymper kraftigt  under blancheringen, Plocka endast det unga och spänstiga bladen, de som ännu inte blivit allt för mörkgröna och stora, det vill lätt bli lite bittra.
2: Skölj bladen under rinnande kallt vatten, koka dem (Blanchera) därefter i lätt saltat vatten i några få minuter, sila bort kokvattnet och grovhacka bladen.
3: Smält smöret i en kastrull, tillsätt det rivna citronskalet, vitlöken, citronsaften och sockret.Dra kastrullen av värmen och häll i några droppar av en god Rapsolja.
4: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
5: Medan pastan kokar lägger du det grovt hackade maskros och kirskåls bladen i kastrullen med blandningen av citron och vitlök, värm försiktigt upp allting och låt det sakta småputtra. 
6: Häll av vattnet från pastan och lägg pastan i kastrullen med citron-maskros-kirskåls blandningen, rör om ordentligt och servera genast på varma tallrikar gärna med lite riven ost över.


Skvaller Paj för 6 personer

Ingredienser:

100 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 tsk ättikka
1 ägg
 En nypa salt

Detta kan du göra dagen före:

1: Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare och kör det runt i några få sekunder, tillsätt ägget, vattnet och ättikan, kör maskinen tills allting blandat sig och det hela blir en fast deg som släpper kanterna på skålen, det kan hända att du behöver tillsätta lite mera mjöl åt gången för att få den rätta konsistensen på degen.

2: Packa degklumpen i plastfolie över natten och tag den ut en stund före så att den blir rumstempererad fören du börjar tillaga den.

3: Passa degen i en pajform och överbliven deg kan du lägga i frysen till nästa tillfälle.

4: Förgrädda pajskalet i ugnen på 200 graders värme i 10 minuter. Avkyl pajskalet under tiden du lagar fyllningen.
Fyllning:

Ingredienser:

4 ägg
2 dl helmjölk eller 1 dl grädde och 1 dl lättmjölk
2 st hackade schalottenlökar
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche
1 dl god riven ost
en stor näve var av nässlor, kirskål och persilja
1 dl frysta eller torkade kantareller eller annan svamp du gillar
Salt och peppar

1: Blanschera nässlorna och kirskålen i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. häll av vattnet och krama ur det mesta av vattnet ur bladen och hacka dem grovt tillsammans med den färska persiljan.

2: Bryn löken och vitlöken i en lagom stor kastrull tillsammans med lite smör. Tillsätt det grovhackade bladen, salt och peppar och rör om. Låt småputtra i några minuter. Tag av värmen.

3: Vispa samman ägg, mjölk, crème fraiche, ost, salt och peppar, tillsätt den avkylda gröna röran och svampen, häll hela blandningen över det förgräddade pajskalet. 

4: Grädda pajen mitt i ugnen på 180 graders värme i ungefär 30 minuter. Låt pajen stå och vila i några minuter förrän du serverar den tillsamman med en god sallad på tomater-lök och plocksallad eller vad du nu råkar ha i köksträdgården din.


Bon appetit.



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen