tisdag 28 juni 2016

Ätandets konst, ett sommarkåseri vid grillen


Grill säsongen är i gång och tändvätskan och grill kålen går upp i en högre enhet, allt till det bästa för både korv och grillkotletter. Någon tar detta mera allvarligt än andra och rynkar på näsan över dessa en gångs grillar, det värsta jag har sett var en mastodont till gasgrill som måste ha kostat någonstans mellan tio och trettiotusen kronor, ja då skall man ha ett fantastiskt förhållande till grillkotletter … i varje fall större än den lilla en gångs grillens yta kan prestera och konsekvensen av det hela är att bikinin blir för liten och mannens 6 pack till mage börjar mer och mer likna på en torktumlare. Och domedagsprofeter håller sina predikningar samtidigt som man blir påminda om att det flesta mord faktiskt föregår med kniv och gaffel. Och som för att symboliskt dra oss ner från dessa himmelska höjder av fetthalter och osunt leverne har livsmedelsindustrin kommit på att ta i bruk två enkla ord med en mördande reklam, nämligen: Lätt och Light.  vi har lättmajonnäs, lättmjölk, lätt margarin, light yoghurt, lätt pris. Lätt öl och you name it.


JA, jaa, är det såå lätt att leva upp till den goda förebilden av sig själv med uppmuntring och uppmaning av sådana som kost doktorn Fedon Lindberg eller Annika Dahlqvist vid rodret, men kära nån, vi har haft historiska förebilder, sådana som haft en päronformad kropp och en ärofull disposition utan att för den skull sitta och gnälla över att det fått i sig för mycket fett och lite fiber…. Tänk nu bara på Henrik den 8:de självaste monarken i England på 1500-talet, vid sina 23 år hade Henrik ett midjemått på 89 cm, han var en slags svärmorsdröm, sportslig och det var han som lade grundstenen för tennis så som vi känner sporten idag. Han kunde en massa språk, flera språk en de flesta andra, han var en glimrande musiker, och räknades som sundheten själv, men allt detta skulle förändra sig.

Till Henrik den 8 krönings middag serverades det 145 rätter och själv för honom blev det för mycket då han till vardags åt, ja si, så där, 24 rätter. Vid sina fyllda 50 år var Kungens midjemått över 147 cm och till sist blev han så fet att han måste bäras överallt. Henrik den 8 och Ludvig den 18 blev båda beskrivna som tvåbenta uppdämningsanlägg. Ludvig den 18 intog varje kväll en så kallad kvällsbit, ett uppdukat berg av mat som kunde ha räckt till hela hans här av soldater och in till hans säng stod det ett lika stort berg av kalla rätter som fanns där bara för att tillfredsställa hans behov om han nu skulle känna sig lite småhungrig under natten, och så undrade han över varför han alltid fick mardrömmar under natten.


Men det finns också exempel på närmare håll, De som turistar i Norge och Oslo kan se statyn av Christian den 4:e även kallad Christian Kvart gjord av bildhuggaren C.L. Jakobsen och avtäckt i 1880. Det är bara det att det är ett litet fel med den statyn, konstnären hade nämligen avbildat kungen sådan som han fysiskt såg ut, gott präglad av för överdådigt kosthåll, men det tyckte stadens dåtida borgarstyre inte om och beordrade därmed att ett antal kilon bronsmetall skulle skrapas och fejas av från statyn så att den skulle se mera ansenligt värdig och hövligare ut runt midjan, detta blev gjort och utan att ändra på monarkens profil så blev det hela att se en smula komiskt och nog så galet ut. Kanske den där vågen av ”lätt trender” ändå har fört någonting gott med sig, vad vet väl jag, men jag skall åtminstone protestera högljutt den dagen jag måste börja använda lättmargarin eller light potatis....
"Djuren fylla magen, gemene man äter, men endast den bildade människan förstår att göra ätandet till en konst". (Brillat-Savarin)

Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge