Grill säsongen är i
gång och tändvätskan och grill kålen går upp i en högre enhet, allt till det
bästa för både korv och grillkotletter. Någon tar detta mera allvarligt än
andra och rynkar på näsan över dessa en gångs grillar, det värsta jag har sett
var en mastodont till gasgrill som måste ha kostat någonstans mellan tio och
trettiotusen kronor, ja då skall man ha ett fantastiskt förhållande till
grillkotletter … i varje fall större än den lilla en gångs grillens yta kan prestera och konsekvensen av det hela är att bikinin blir för liten och
mannens 6 pack till mage börjar mer och mer likna på en torktumlare. Och
domedagsprofeter håller sina predikningar samtidigt som man blir påminda om att
det flesta mord faktiskt föregår med kniv och gaffel. Och som för att symboliskt
dra oss ner från dessa himmelska höjder av fetthalter och osunt leverne har livsmedelsindustrin
kommit på att ta i bruk två enkla ord med en mördande reklam, nämligen: Lätt och Light. vi har lättmajonnäs, lättmjölk, lätt margarin,
light yoghurt, lätt pris. Lätt öl och you name it.
JA, jaa, är det
såå lätt att leva upp till den goda förebilden av sig själv med uppmuntring och uppmaning av sådana som kost doktorn Fedon Lindberg eller Annika Dahlqvist vid rodret, men kära nån, vi har haft
historiska förebilder, sådana som haft en päronformad kropp och en ärofull
disposition utan att för den skull sitta och gnälla över att det fått i sig för
mycket fett och lite fiber…. Tänk nu bara på Henrik den 8:de självaste
monarken i England på 1500-talet, vid sina 23 år hade Henrik ett midjemått på 89
cm, han var en slags svärmorsdröm, sportslig och det var han som lade grundstenen för tennis så
som vi känner sporten idag. Han kunde en massa språk, flera språk en de flesta
andra, han var en glimrande musiker, och
räknades som sundheten själv, men allt detta skulle förändra sig.
Till Henrik den 8
krönings middag serverades det 145 rätter och själv för honom blev det för
mycket då han till vardags åt, ja si, så där, 24 rätter. Vid sina fyllda 50 år
var Kungens midjemått över 147 cm och till sist blev han så fet att han måste
bäras överallt. Henrik den 8 och Ludvig
den 18 blev båda beskrivna som tvåbenta uppdämningsanlägg. Ludvig den 18 intog varje
kväll en så kallad kvällsbit, ett uppdukat berg av mat som kunde ha räckt till
hela hans här av soldater och in till hans säng stod det ett lika stort berg av
kalla rätter som fanns där bara för att tillfredsställa hans behov om han nu skulle
känna sig lite småhungrig under natten, och så undrade han över varför han
alltid fick mardrömmar under natten.
Men det finns
också exempel på närmare håll, De som turistar i Norge och Oslo kan se statyn
av Christian den 4:e även kallad Christian Kvart gjord av bildhuggaren C.L. Jakobsen och avtäckt i 1880. Det
är bara det att det är ett litet fel med den statyn, konstnären hade nämligen
avbildat kungen sådan som han fysiskt såg ut, gott präglad av för överdådigt
kosthåll, men det tyckte stadens dåtida borgarstyre inte om och beordrade därmed
att ett antal kilon bronsmetall skulle skrapas och fejas av från statyn så
att den skulle se mera ansenligt värdig och hövligare ut runt midjan, detta blev gjort och utan
att ändra på monarkens profil så blev det hela att se en smula komiskt och nog
så galet ut. Kanske den där vågen av ”lätt trender” ändå har fört någonting gott
med sig, vad vet väl jag, men jag skall åtminstone protestera högljutt den
dagen jag måste börja använda lättmargarin eller light potatis....
"Djuren fylla magen, gemene man äter, men endast den bildade människan förstår att göra ätandet till en konst". (Brillat-Savarin)
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar