Sommar mat med lax


Zucchini lax, rökt nypotatis med laxkaviar 
och pikant kräm

En somrig förrätt


Recept för 4 personer
Ingredienser:

400 g laxrygg
4-6 st nypotatis
1 st zucchini
Några skivor kallrökt lax
1 liten röd lök
½ syrligt äpple
1 msk finskuren dill
1 msk majonnäs
3 msk Crème fraiche 
salt och peppar

1: Skär laxen i portionsbitar, 100 g per person. Salta och peppra laxen lätt. Koka nypotatisen mjuk och kyl ner dem. Rök dem därefter i rökmaskin för att ge dem den där speciella smaken.
2: Tag fram zucchinin och skiva med osthyveln ett par tunna skivor i längsgående riktning. Resten av zucchinin kan du spara i kylskåpet till att användas till exempel till en grönsaksgratäng, gryta eller steka den som sådan.
3: Vira in laxbitarna i varsin skiva zucchini och bryn dem därefter i het stekpanna med lite smör i några få minuter. Ta försiktigt upp fisken och lägg dem på ett eldfast fat och håll dem varma i ugnen på  57 grader tills resten av anrättningen är klar.
4: Under tiden halverar du nypotatisen, lägger dem i en skål, tillsätter 1 msk créme fraiche, finskuren dill och laxkaviaren, rör om och låt stå svalt till uppläggning och servering.
5: Hacka den kallrökta laxen fint,det samma gör du med den röda löken och det halva äpplet. Tillsätt 2 msk creme fraiche och majonnäsen, salta och peppra samt smaka av.

6: lägg upp allting vackert på tallrik och servera tillsammans med ett gott vitvin. Vill du kan du även rosta några brödskivor och servera det samman med rätten. storleken på laxbiten kan också varieras så att den blir en huvudrätt i stället som här en förrätt. 


Bon appetitKommentarer

Både låter och ser ljuvlit ut. Jag bara älskar lax
Tack för din fina kommentar Cecilia, tydligen har vi samma intresse båda två, så kul. mat och människor har alltid fångat mitt intresse.