Att människor i alla tider blivit
fängslade av choklad är ingenting nytt, aztekerna använde till och med
kakaobönan som valuta långt fören vi Européer ens visste vad pengar var. I vårt
moderna samhälle har chokladen blivit till en godsak alla kan njuta av och alla
har vi vår egen favorit i choklad. Under påsk är det som bäst synbart,
chokladägg i alla slags former och utföranden finns det att köpas och alla har
det gemensamma att chokladen är det som skall dominera.
Själv är jag mest förtjust i ett visst
chokladägg, ett ägg som är så genuint och fosterländskt att inget annat ägg kan
jämföras med detta chokladägg, inte någonstans i världen. Chokladen är stöpt in
i ett riktigt äggskal som för ändamålet blivit urblåst, och redan bara det
vittnar om att chokladägget är lite speciellt och originellt, tänker inte föra
någon reklam, då bilden i sig själv redan gjort det, men konstaterar ändå att
ägget är det bästa av dem alla och smakar dessutom förträffligt när man själv
vet hur hela processen är gjord (Här avslöjar jag en liten hemlighet, men dock
för mig en betydelsefull sådan, Carl Fazer och Fazers produkter är något som
sitter i blodet av en så enkel anledning att min farmor tillhörde släkten Fazer
) Därav också denna passion till chokladägget ”Mignon”.
Så kan jag inte heller låta bli att
citera den Svenska Chokladakademiens information om själva kakaon/ chokladen,
läsvärd information:
I en stad, som han döpte till La Villa
Rica de la Vera Cruz, upptäckte Cortés en dryck, som Aztekerna kallade
”xocoatl” och som tillagades av kakaobönor. Med lite god vilja kan man få
Aztekernas ”xocoatl” att på svenska och många andra språk i direkt översättning
bli ”choklad, chocolate, schokolade, chocolat ” etc.
Redan på 1000-talet hade kakaobönor
använts som betalningsmedel och var en eftertraktad bytesvara i hela
Centralamerika. Det fanns, när Cortés anlände till Aztekernas riket, listor på
varor och tjänster med priser angivna i kakaobönor. Även skatt betalades med
denna ”myntenhet”. Det sägs att aztekernas siste härskare, kung Montezuma, hade
ett lager om nära 1000 ton torkade kakaobönor, en ofantlig förmögenhet. Med
tanke på att kakaobönorna användes som betalnings medel är det lätt att
förstå att drycken inte heller dracks av vem som helst i landet utan främst av
en grupp chokladälskare i Montezumas närmaste krets. Det var ju i princip
”pengar” som dracks. Dessutom kryddad med honung och peppar.
Christopher Columbus var med all
säkerhet den förste spanjor, som kom i kontakt med choklad som dryck. Redan år
1502 hade Columbus träffat på kakaobönor på en liten ö utanför Honduras kust.
Han försökte introducera chokladen vid det spanska hovet, men då han inte
riktigt visste hur drycken skulle tillagas, blev den brygd man fick fram inte
väl mottagen och kung Ferdinand och drottning Isabella tyckte att det var en
simpel och smaklös ”soppa” han hade upptäckt.
I Frankrike, där man alltid haft
förmåga att upphöja ätandet och drickandet till skön konst, infördes speciella
ritualer för chokladens intagande. Helst skulle man dricka den på morgonen,
gärna innan man gick upp ur sängen. Därigenom skulle man förlänga känslan av
att befinna sig i det behagliga tillståndet mellan dröm och verklighet. Denna
exklusiva njutningsform var förbehållen den aristokrati, som kunde planera sin
sysslolöshet efter behag.
Som så många gånger tidigare i
historien kunde naturligtvis den stränga katolska kyrkan inte stillatigande se
hur någon form av njutningsmedel spreds i allt större omfattning och i allt
vidare kretsar. Allrahelst som denna njutningsfulla dryck hade rykte om sig att
vara ett afrodisiakum, som inte bara gav själen näring utan även potensen.
Bättre blev det inte heller sedan det, sant eller osant, påstods att världen
mest omtalade ”älskare”, Giacomo Geronimo Casanova, inmundigade upp emot 50
koppar choklad per dag – hur han nu han med detta!
Kakaoträdet, på latin Théobroma
(Gudarnas föda, fritt översatt) Cacao , är ett träd vars historia, enligt
tillförlitliga källor, sträcker sig så långt tillbaka som c:a 4.000 år före
Kristus. Det latinska namnet fick dock trädet av vår store svenske botanist
Carl von Linné på 1700-talet. Stora kakaoproducenter är bl.a. länder som
Venezuela, Guatemala, Columbia, Mexico, Java, Sri Lanka och Madagaskar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar