En varm försommarkväll med ett stilla brus förebådas av en enträgen och förhoppningsfull fågelsång, en sång i den sena timmen som övergår i tidig morgon och allsköns längtan och förväntan. Jag äter min frukost på trappan där solen just lagt sina första morgonstrålar, sakta vaknar både skogen och staden till liv, människor och djur sveper förbi på sin väg till något känt och uppenbart eller nytt. Hungern till både det impulsiva och invanda, nya och spännande forsar fram i fotspåren av det uppvaknande livet bland människorna i staden och djuren i skogen, jag tänker redan på den nästa måltid som är att vänta. Och medan jag nynnar på Monica Zetterlunds- Sakta vi går genom stan, så blir det uppenbart för mig att dagens rätt kommer bli inspirerad av säsongens råvaror och inte minst av den klimatologiska atmosfär vi genomgår. Sommarmat skall vara tillägnad lätt mat.
Koka några spröda, nyplockade och gröna sparris, lägg dem upp på ett fat eller en tallrik och toppa dem med ett par strömmingsrullader och en slank men syrlig gräddfilssås, tillsammans med utspridda örter och en liten skvätt hemlagad ramslök-pesto och avslutningsvis ett par droppar god olivolja. Detta är en försmak av sommar och lätt mat.
Koka några spröda, nyplockade och gröna sparris, lägg dem upp på ett fat eller en tallrik och toppa dem med ett par strömmingsrullader och en slank men syrlig gräddfilssås, tillsammans med utspridda örter och en liten skvätt hemlagad ramslök-pesto och avslutningsvis ett par droppar god olivolja. Detta är en försmak av sommar och lätt mat.
sakta vi går genom stan
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar