söndag 10 juni 2018

Bakad majrova med libanesisk tabbouleh sallad a la Christian.



Bakad majrova med libanesisk tabbouleh sallad
Recept för 4 personer
Ingredienser:

Bakad majrova

4 st lagom stora majrovor med blast
100 g färsk getost, Chevre
1 msk mald spiskummin
salt och peppar
 100 g smör
1 l grönsaksbuljong
1 dl vitvin

Tabbouleh 

1-2 dl cous cous
4-5 dl kokande vatten
1 tsk salt
½ dl olivolja
några varv med pepparkvarn
1 bunt finhackad bladpersilja
1 bunt finhackad gräslök
1 bunt finhackad oregano
½ gurka fröna bortskurna därefter även finhackad
2 röda paprikor utan skal därefter finhackade

Så här gör du:

1: Börja med att putsa och tvätta av majrovorna och skär därefter av blasten några centimeter från själva rovan. 

2: Vänd upp och ned på rovorna och gröp ur dem i mitten med ett kuljärn så att du får ett hålrum inne i rovorna, spara på urskrapet, det använder vi i fyllningen senare.

3: Koka nu rovorna  lagom mjuka i grönsaksbuljongen som är smaksatt med 100 g smör och 1 dl vitt vin, samt salt och peppar.

4: Grovhacka resterna från urgröpningen av rovorna och blanda samman med getosten och spiskummin, smaka till med salt och peppar.

5: När rovorna är lagom mjuka lyfter du dem upp och låter dem svalna, därefter fyller du dem med din getostblandning så att hela innanmätet fylls. lägg dem i en eldfast form och baka dem i ugnen på 200 graders värme i högst 3 minuter. under tiden lagar du Tabbouleh salladen färdig. Jag har även valt att ge dem en bränd yta med en brylé-brännare, mera för estetikens skull än smaken.

6: Lägg 2 dl cous cous i en kastrull eller annan värmetålig skål med lock, tillsätt salt och olivolja och häll över det kokande vattnet och sätt på locket, låt cous cousen stå och dra tills den har svällt upp till dubbel mängd och allt vatten har sugit upp. Blanda ner alla hackade ingredienser och avsluta med en skvätt olivolja och smaka av med salt och peppar.

7: Placera Tabbouleh salladen på en tallrik/ar i önskad form och över salladen majrovorna, vill du kan du nu även ösa på lite skirat smör för att ge portionerna lite mera glans och uppiggning i smak. 

Bon appetit.





Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen