Len och krämig sparrissoppa med majrova,
söta tomater, sparrisknoppar, pistagenötter,
brynt gouda ost och örter.
Recept för 4 personer
Ingredienser:
2 buntar färsk grön sparris (ca 15-20 st)
1 st kålrabbi
2 st charlottenlök
1 tsk ramslökspasta
12 st söta cherry tomater
4 dl grönsaksfond
1 tsk riven pepparrot
½ l tjock grädde
3 msk finhackade pistagenötter
2 skivor Gouda ost
några kvistar färsk timjan
salt och peppar
1: Skölj och bryt av sparrisen från den lite sega och torra nedre skaft delen. Skär dem i mindre bitar.
2: Skala löken och skär den i strimlor eller ringar, spara några små ringar till dekoration av tallrikarna.
3: Skala kålrabbin och skär den i mycket små tärningar, lägg dem upp i en skål och ställ till sidan.
4: Har du ett kuljärn så stansar du ut ringar ur osten, eller så kan du skära ostskivorna i mindre fyrkanter, lägg dem på ett fat till nästa moment.
5: Skär tomaterna i klyftor, lägg dem i en skål.
6: Tag fram en kastrull och lägg i 1 msk smör och hetta upp kastrullen, lägg i lök, pepparrot och ramslök, kom ihåg att spara några lökringar till dekoration efteråt. Fräs löken tillsammans med ramslöken i några få minuter. Tillsätt den skurna gröna sparrisen i kastrullen och låt det "svättas" en liten stund.
7: Häll på grönsaksfonden och låt det hela koka i några minuter.
8: Tag fram en stavmixer och kör soppan till en slet och fin konsistens. Tillsätt därefter grädden och låt soppan få ett uppkok.
9: Tag soppan av värmen och tillsätt den finhackade majrovan och tomatklyftorna, känns soppan allt för tunn eller simmig avreder du den med lite majsena utrört i vatten, häll därefter upp soppan i portionsskålar, placera några ost tärningar eller rundlar över soppan, har du en brylé brännare så bränner du över osten så att den får en vackert bränd yta. Fortsätt med att dekorera upp sopptallrikarna med resten av garnityret, se bilden ovan. Sparrisknopparna jag använder i soppan är inte blancherade och det finhackade pistagenötterna har jag strött över runt tallrikskanten.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar