onsdag 13 juni 2018

Sparrissoppa, prinsen bland grönsaker.



Len och krämig sparrissoppa med majrova, 
söta tomater, sparrisknoppar, pistagenötter, 
brynt gouda ost och örter.

Recept för 4 personer
Ingredienser:

2 buntar färsk grön sparris (ca 15-20 st)
1 st kålrabbi
2 st charlottenlök
1 tsk ramslökspasta 
12 st söta cherry tomater
4 dl grönsaksfond
1 tsk riven pepparrot
½ l tjock grädde
3  msk finhackade pistagenötter
2 skivor Gouda ost
några kvistar färsk timjan
salt och peppar

1: Skölj och bryt av sparrisen från den lite sega och torra nedre skaft delen. Skär dem i mindre bitar.
2: Skala löken och skär den i strimlor eller ringar, spara några små ringar till dekoration av tallrikarna.
3: Skala kålrabbin och skär den i mycket små tärningar, lägg dem upp i en skål och ställ till sidan.
4: Har du ett kuljärn så stansar du ut ringar ur osten, eller så kan du skära ostskivorna i mindre fyrkanter, lägg dem på ett fat till nästa moment.
5: Skär tomaterna i klyftor, lägg dem i en skål.
6: Tag fram en kastrull och lägg i 1 msk smör och hetta upp kastrullen, lägg i lök, pepparrot och ramslök, kom ihåg att spara några lökringar till dekoration efteråt. Fräs löken tillsammans med ramslöken i några få minuter. Tillsätt den skurna gröna sparrisen i kastrullen och låt det "svättas" en liten stund.
7: Häll på grönsaksfonden och låt det hela koka i några minuter.
8: Tag fram en stavmixer och kör soppan till en slet och fin konsistens. Tillsätt därefter grädden och låt soppan få ett uppkok.
9: Tag soppan av värmen och tillsätt den finhackade majrovan och tomatklyftorna, känns soppan  allt för tunn eller simmig avreder du den med lite majsena utrört i vatten, häll därefter upp soppan i portionsskålar, placera några ost tärningar eller rundlar över soppan, har du en brylé brännare så bränner du över osten så att den får en vackert bränd yta. Fortsätt med att dekorera upp sopptallrikarna med resten av garnityret, se bilden ovan. Sparrisknopparna jag använder i soppan är inte blancherade och det finhackade pistagenötterna har jag strött över runt tallrikskanten. 

Bon appetit 

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen