Charles de Gaulle, Frankrikes President från från 1959-1969 uttalade:
"Hur skall man kunna styra och leda ett land med över 240 olika ostsorter". Nu är det tydligen Norges tur att ta över den stafettpinnen.
Norge dyker upp som en ny ost nation och jag tror att det uttalande De Gaulle gjorde på 60-talet kan bli ett användbart citat för den norska regeringen för Norge har nämligen i dag över 260 lokala ostar som produceras av aktiva små gårds ysterier och i tillägg till dem ett stort antal större mejerier med ostproduktion. En av mina största favoriter är "Kongeosten" från ön Hitra utanför Trondheim, en ekologisk källarlagrad hårdost men parmesan karaktär.
Urvalet är så stort att det blir näst intill omöjligt välja någon favorit när man inte har haft chans att testa dem alla, men jag är på gång och jag kan försäkrar er om att här finns det en ost för var och en av oss alla.
I höst skall Världens största ost tävling äga rum i Grieghallen i Bergen, Norge. World Cheese Awards arrangeras den 2-3 november och då fylls hallen med ostar från hela världen. 3000 ostar skall bedömas av flera hundra kräsna domare som väljer ut en ost till världens bästa ost.
År 2016 gick VM medaljen till den Norska osten Kraftkarl, en blåmögelost från det lilla lilleputt ysteriet från Torjulvågen i More och Romsdal och 2015 vann det samma ysteriet VM guld med Tingvolls osten Mild mester, en halvfast vitmögelost med nötaktig smak och utpräglad syra.
Nu väntar vi med spänning på vilka priser ost nationen Norge får detta år.
bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar