lördag 13 oktober 2018

Kolhydraterna är hälsosamma fastslår en ny studie.

En pinfärsk ny forskning med obönhörliga fakta slår fast att LCHF dieten inte håller mål, enligt den skall du äta mindre kolhydrater och mera fett: Low carbo-high fat, för att gå ner i vikt. Men nu visar det sig att metoden inte håller mål, det nya analyserna som är gjorda med klinisk säkerhet och under kliniska förhållanden där 2488 personer deltagit i studien i över 10 år har gett LCHF dieten ofrånkomliga sprickor och öppna sår i rustningen.

Forskningsresultaten pekar också med en sådan tydlighet och praktisk relevans på fakta som förändrar synen på förhållandet ”Low Carbo-Hihg Fat” dieten att till och med ledande forskare och professorer som enträget endast och enbart förhållit sig positiva till just lchf nu vänder denna dieten ryggen. Forskarna som utfört studien i över 10 år har också fått totalt erkännande för sina metoder.


Professorer världen över rosar forskningen och konstaterar sammanfattningsvis att studieanalyserna är både grundligt och metodiskt riktigt genomförda och att kunskapssammandraget är av yppersta kvalitet och innehåller avslutningsvis en metaanalys baserad på det fakta som tagits fram i studien.  

Utgångspunkten i studien var den ökande irrationella fruktan för kolhydrater som präglar så många människor i dagens samfund, det är allt för många som felaktigt tror att man blir fet och överviktig av att äta för mycket kolhydrater och att man blir slank av att äta fett, vilket nu visar sig enligt denna nya studie vara fullständigt fel.

Inte heller 5-2 dieten, alltså att minska kraftigt på kaloriintaget i två dagar och äta normalt i 5 dagar går fri från forskarnas kritiska granskning, och en samlad elit av de som utförde studien om kolhydraternas inverkan på våra kroppar oroas också över vad denna 5-2 dieten kan trigga igång för beteenden och tankar kring mat. Att vara hungrig är inget farligt och det kan många må bra av att lära sig hantera.

MEN för fel person kan nyfunnen förmåga att lära sig hantera och till och med uppskatta hunger ta en ende med förskräckelse. Halvsvält ena dagen och “ät vad du vill” den andra…det är inte bra och med den kunskap och den erfarenheter forskarna har av ätstörningar så är inte 5-2 en diet utan just en ätstörning. För den som är ytterst disciplinerad finns risken att de där två dagarna av halvfasta blir fler, och då kan det gå rent av väldigt illa, säger en av forskarna och tillägger att "Jag vill inte vara den som sår det fröet".

"Att äta sunt och balanserat och att vara fysiskt aktiv varje dag har mig veterligen fler studier på nacken som visar att det ger både längre och friskare liv, så alla dessa dieter har nu en gång för alla fått en ordentligt repa i lacken, och för att säga det ytterst milt så har den här forskningen och studien visat med övertygande tydlighet att mat och hälsa har ett tydligt samband och samtidigt har åsikterna och påståenden om att kolhydrater gör dig tjock bevisligen kunnat avfärdas en gång för alla och det dessutom med en hållbar klinisk precision ingen av oss , inte ens det som betvivlat kan argumentera emot". studiens data talar sitt klara språk och metaanalysen är, devastating fact for Low Carbo Hihg Fat säger Dr, John Sievenpiper.



Källhänvisningar:

Dr. John Sievenpiper vid ST. Michaels Hospital
Jøran Hjelmesæt, Professor
vid Centret för sjuklig övervikt Sjukhuset i Vestfold
Och Oslo Universitet.

Anne Marie Skjølvik
Klinisk näringsfysiolog

Catia Martins
Ledande Professor vid NTNU
Institutet för klinisk och molekulär medisin.



Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen