söndag 14 oktober 2018

Kolhydraterna är hälsosamma fastslår en ny studie.

En pinfärsk ny forskning med obönhörliga fakta slår fast att LCHF dieten inte håller mål, enligt den skall du äta mindre kolhydrater och mera fett: Low carbo-high fat, för att gå ner i vikt. Men nu visar det sig att metoden inte håller mål, det nya analyserna som är gjorda med klinisk säkerhet och under kliniska förhållanden där 2488 personer deltagit i studien i över 10 år har gett LCHF dieten ofrånkomliga sprickor och öppna sår i rustningen.

Forskningsresultaten pekar också med en sådan tydlighet och praktisk relevans på fakta som förändrar synen på förhållandet ”Low Carbo-Hihg Fat” dieten att till och med ledande forskare och professorer som enträget endast och enbart förhållit sig positiva till just lchf nu vänder denna dieten ryggen. Forskarna som utfört studien i över 10 år har också fått totalt erkännande för sina metoder.


Professorer världen över rosar forskningen och konstaterar sammanfattningsvis att studieanalyserna är både grundligt och metodiskt riktigt genomförda och att kunskapssammandraget är av yppersta kvalitet och innehåller avslutningsvis en metaanalys baserad på det fakta som tagits fram i studien.  

Utgångspunkten i studien var den ökande irrationella fruktan för kolhydrater som präglar så många människor i dagens samfund, det är allt för många som felaktigt tror att man blir fet och överviktig av att äta för mycket kolhydrater och att man blir slank av att äta fett, vilket nu visar sig enligt denna nya studie vara fullständigt fel.

Inte heller 5-2 dieten, alltså att minska kraftigt på kaloriintaget i två dagar och äta normalt i 5 dagar går fri från forskarnas kritiska granskning, och en samlad elit av de som utförde studien om kolhydraternas inverkan på våra kroppar oroas också över vad denna 5-2 dieten kan trigga igång för beteenden och tankar kring mat. Att vara hungrig är inget farligt och det kan många må bra av att lära sig hantera.

MEN för fel person kan nyfunnen förmåga att lära sig hantera och till och med uppskatta hunger ta en ende med förskräckelse. Halvsvält ena dagen och “ät vad du vill” den andra…det är inte bra och med den kunskap och den erfarenheter forskarna har av ätstörningar så är inte 5-2 en diet utan just en ätstörning. För den som är ytterst disciplinerad finns risken att de där två dagarna av halvfasta blir fler, och då kan det gå rent av väldigt illa, säger en av forskarna och tillägger att "Jag vill inte vara den som sår det fröet".

"Att äta sunt och balanserat och att vara fysiskt aktiv varje dag har mig veterligen fler studier på nacken som visar att det ger både längre och friskare liv, så alla dessa dieter har nu en gång för alla fått en ordentligt repa i lacken, och för att säga det ytterst milt så har den här forskningen och studien visat med övertygande tydlighet att mat och hälsa har ett tydligt samband och samtidigt har åsikterna och påståenden om att kolhydrater gör dig tjock bevisligen kunnat avfärdas en gång för alla och det dessutom med en hållbar klinisk precision ingen av oss , inte ens det som betvivlat kan argumentera emot". studiens data talar sitt klara språk och metaanalysen är, devastating fact for Low Carbo Hihg Fat säger Dr, John Sievenpiper.



Källhänvisningar:

Dr. John Sievenpiper vid ST. Michaels Hospital
Jøran Hjelmesæt, Professor
vid Centret för sjuklig övervikt Sjukhuset i Vestfold
Och Oslo Universitet.

Anne Marie Skjølvik
Klinisk näringsfysiolog

Catia Martins
Ledande Professor vid NTNU
Institutet för klinisk och molekulär medisin.



Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge