tisdag 15 januari 2019

Kött eller grönsaker, vem bidrar till klimatförändringarna, vem är den största boven?

Vi är alla mer eller mindre överens om att det klimatförändringar vi redan nu ser är skapade av oss människor, och vi är också relativt säkra på att dessa klimatförändringar är förorsakade av en hel del dåliga val och beslut vi har tagit under vår levetid., "ett klassiskt i-lands problem" som tyvärr också smittat av sig på alla kontinenter, vi lever i en tid där överproduktion och slit och släng konsumtion är en dygd mer än en last, och i en tid där vi strör omkring oss sopor som om det var en hederssak och en plikt och till på köpet anser oss berättigade till det. Vi har av någon outgrundlig anledning avsagt oss alla behov för reträtt från denna livsstil och påpekar oss själva dagligen med att det är andra än jag som är boven i dramat, vi har, för att säga det ganska milt, blivit mycket goda på att skylla ifrån oss. 

Hela denna hierarki av ursäkter och bortförklaringar har också en avigsida som är värt att noter, i kölvattnet av allt detta slöseriet, denna slit och släng konsumtionen och överproduktion av både livsmedel som teknik har vi skapat oss en del andra förutsättningar och ideologier som man vid första ögonkastet gärna vill tror är välgjorda och välvilliga handlingar för att sätta oss in på rätt spår och bli både miljömedvetna och kritiska konsumenter igen, men är det då så rättframt och rättroget egentligen. Vad jag vill komma till är att vi idag talar om att köttindustrin är den stora miljöboven och att vi därför bör äta mindre kött och mera grönsaker för att minska på vårt ekologiska fotspår och reducera det miljökonsekvenser det medför. 


Men om vi sätter glasögonen på oss och synar denna "gröna förebild" i sömmarna kan vi snabbt konstatera att även här gömmer det sig onda aningar och lömska förebilder som banar väg för den till synes harmlösa gröna vågen. Det sägs att vi bör äta mer grönsaker, inte bara för hälsans skull, men också med tanke på miljön, många menar att vi allra helst också borde övergå till att äta bara grönt, bli vegetarianer eller ännu bättre: veganer... I och för sig har jag ingenting emot varken vegetarianer eller veganer och äter själv med stor aptit både vegetariskt som veganskt när det finns behov för det eller alla de gånger det bjuds på det, men jag gillar inte tanken på att det skall gå på bekostnad av miljön, och låt mig gå lite djupare in i denna tankegång fören ni dömer mig som idiot...

Vi vet att grönsaker är hälsosamma och vi vet att de som äter veganskt värnar om djurens rätt till liv samtidigt som det faktiskt också värnar både natur och miljö, men vi vet också att mer än 80 % av alla som är antingen vegetarianer eller veganer aldrig lagar maten själv för att det menar det inte har tid till det men köper den vegetariska maten antingen över disk eller från frysdisken i livsmedelsaffären, men den andelen färdigmat innehåller en hel del problematiska råvaror som bidrar till att göra det ekologiska fotspåret ännu större när det egentligen som vi alla är överens om borde minskas drastiskt. Bara i Norge har den färdiga vegetariska och veganska matens andel ökat med 30 % det sista 5 åren, det blir grovt räknat 54 miljarder kronor som den "gröna maten" lämnar efter sig åt livsmedelsbutikerna landet över, och ändå är det bara en fjärdedel av hela livsmedelskakan, enligt affärernas egna kalkyler.


Den "gröna vågen"är en konsekvens av vår dåliga miljömedvetenhet men det är också en miljökonsekvens som kan ge en felaktig bild av vår miljömedvetenhet, om den hamnar i fel händer. Den gröna maten med alla sina alternativ i butikshyllorna och frysdiskarna är inte varken hälsosammare eller ens miljövänligare än den köttbiff du köper som en lokal produkt, det gröna alternativet är ofta till och med än större miljöbov än den köttbiffen du i smyg glupskt tänkt håva i dig. 

Det vegetariska hel och halvfabrikaten innehåller bland annat sojabönor dels för att man skall kunna tillfredsställa proteinbehovet men också för att sätta både smak och skapa konsistens i den färdiga produkten, och när vi vet att odlandet av sojabönor skapar otroliga miljökonsekvenser i form av avskogning och bortfall av viktiga regnskogar i bland annat Amazonas och andra delar av världen där sojabönorna odlas, och att sojabönornas efterfrågan kommer att öka i takt med den efterfrågan dessa hel och halvfabrikat av grönsaksrätter redan åstadkommer, då är det inte heller utan tvivel man är skeptiskt till dessa vegetariska förhållanden, speciellt när det framkommer att så många som 80 % av det rättrogna vegetarianerna och veganerna aldrig ens själva lagat från grunden sina måltider, det har inte levt som det lärt, det har som så många andra människor fallit offer för både lathet, tidspress och inte minst falska förhoppningar om miljömedvetenhet, det är väldigt synd när både vegetarianerna och veganerna som människor trots allt försöker skapa en bättre värld genom sina ideal, ideal som även jag är en beundrare av men kan inte låta bli att reagera på när det går på bekostnad av miljön.



Jag hade aldrig satt mig ner och skrivit detta blogginlägg om det hade handlat om den gröna vågen och vegetarisk/vegansk mat lagad från grunden av och med en intention om att verkligen bry sig om både hälsa och miljö. vi kan minska på vår köttkonsumtion och vi kan börja äta mera grönt och fisk till och med tre gånger i veckan, men vi behöver mångfald- inte enfald, eller hur?

Min konklusion är att den största miljöboven i detta drama är utan tvivel alla hel och halvfabrikaten och det är ingen skillnad om det är det rent gröna alternativen eller det "normala" alternativen, om vi nu kan  tala om normala alternativ i detta sammanhang. Så kära vänner av god mat, både veganer/vegetarianer, köttälskare och fiskälskare, enkelt sagt alla vi som älskar mat, låt oss gå in för att laga maten själva, avpassa tiden till att göra maten själv, har vi tid att äta har vi också tid att laga maten,  har vi inte tid att laga maten har vi inte heller tid att äta den, och då blir livet både trist, 
meningslöst och onödigt.




 Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge