torsdag 21 februari 2019

Från nos till svans, eller bara det mest behövliga?


Det officiella Finland har i gastronomiska sammanhang för avsikt att ”brända” läs marknadsföra sig själv som ett innovativt, självsäkert och högklassiskt land med mat och råvaror som är, naturliga, rena, friska och hälsosamma, det här är också alla det elementen som man är förtjusta i på den internationella marknaden. Finlandsbilden är också starkt representerad i olika sammanhang internationellt både genom gastronomiska organisationer som stiftelsen för finländsk matkultur - ELO-stiftelsen som skall samla alla finländska matkulturens aktörer, visionärer och resurser kring ett och samma bord - och från statligt håll genom programmet Food From Finland som för övrigt också har den samma programförklaring för sitt genomförande av den gastronomiska Finlandsbilden ”Finlands-bränden”.

Det problematiska i hela denna konstellation är att det saknas fullständig medgörlighet hos en myndighet för att göra Finlandsbilden komplett, fullständigt högklassisk och verkligen auktoritär, nämligen hos, Livsmedelssäkerhetsverket, EVIRA. Denna myndighet borde vara en åtråvärd tillskyndare av den gastronomiska Finlandsbild man vill skapa och som man gör det i de redan nämnda organisationerna + många andra. Om sanningen skall fram så har Livsmedelssäkerhetsverket Evira en betydande roll också i detta sammanhang, Evira är Finlands myndighet med syfte att säkerställa säkerheten hos livsmedel, främja djurens hälsa och välfärd, tillse förutsättningarna för växt- och djurproduktion samt växthälsa och det är den myndighet som övervakar allt av livsmedelsproduktion i landet både på export och import. 

Man skulle tro att när nu ändå några av landets mest professionella och högklassiska gastronomiska organisationer har gått samman i en resolution om att skapa en image av Finland som ett land med en högklassisk gastronomisk innovationskapacitet och ett råvaruutbud som bokstavligt talat kunde få vem som helst att gå av skaftet och skapa begeistring hos en var mat nörd så skulle också den myndighet som företräder livsmedelssäkerheten vara välvilligt inställd och behjälplig med sitt kunnande på området och bistå i sammanhanget på bästa möjliga vis. Men när vi synar systemet ”myndighet” lite närmare i sömmarna kan man fort konstatera att det har uppstått stora sprickor i den finländska rustningen som skall föra fram Finland som ett innovativt land på den gastronomiska kartan.  Jo, vi har självklart det bästa råvarorna och det bästa förutsättningarna för rena, friska och färska råvaror, men vi har också en myndighet som sätter käppar i hjulet och skapar en slags diskrepans som är för att säga det milt, ganska, rent ut sagt, svår att förstå.

Livsmedelssäkerhetsverket Eviras myndighetsföreskrifter förhindrar i praktiken många goda och smakfulla samt traditionella slakt-delars användande i restaurangkök och det fast det kan beställas från andra EU-land. Myndighetens tolkningar av föreskrifterna är som oftast tveksam och på sitt värsta allt för personlig och man har tydligen ingen fast agenda i sina argument för detta beteende vilket gör att man sträcker på lagens långa arm och synliggör egna svårligen godtagbara tolkningar av lagtexten. Myndighetsföreskrifterna är till för att säkerställa säkerheten hos livsmedlen, det är en sak, som kan och bör kunna anses som en självklarhet, men det är en helt annan sak när myndighetspersoner som övervakar denna föreskrift lägger egna tolkningar och intressen till grund för sina övervakningsmetoder och när något sådant sker borde alla varningsklockor ringa för fullt, speciellt när det ännu till inte finns någon som helst övervakning av de som övervakar systemet.

Det är väl ändå ganska uppenbart att det råvaror vi i Finland konsumerar är både rena, friska, sunda och säkra och att den Finlandsbild vi vill skapa om oss själva utåt är en tämligen odiskutabelt rättfärdig och innovations rik bild som har den förmågan att göra oss kända och nämnda i de stora sammanhangen internationellt. Men då är det också ytterst viktigt att man på myndighetshåll tillrättalägger för att man skall kunna hålla denna image och skapa dessa goda, gammaldags, traditionsrika och smakfulla måltiderna med andra slakt delar än bara det mest vanliga, annars blir den så kallade "fullständiga bilden" av vårt lands "gastronomiska fördel" som vi vill exponera oss med bara en glansbild, dessutom en glansbild helt utan det där pudret av guld som gör bilden så åtråvärd.

Vi kockar har alltid haft för vanan att allt på djuret skall kunna användas, det är en god och respektabel del av arbetet att man använder alla delar av ett slaktat djur, allt från nos till svans och det är samtidigt ett sätt att visa sin vördnad och respekt för det djur man slaktat.

Jag blir inte bara lite sur men ytterst förbannad över det faktum att man från myndighetshåll inte tycks, eller vill se den stora helhetsbilden och den potential man kan skaffa sig som en verklig innovationsnation på matfronten om man bara slapp dessa oförståeliga myndighetsföreskrifter som anser att allt av det som är definierat som slaktavfall skall kastas på soptippen och/eller destrueras och får inte användas till mänsklig föda.

Jag har full förståelse för att man nu har samlat ett hundra tals finländska kockars namn i ett upprop för att få använda allt och hela kroppen av ett slaktat djur till matlagning, Jag hoppas att alla Finländska kockar skriver under denna namn insamling och att den får några praktiska konsekvenser, för här har nog myndigheten och föreskriften gjort bort sig ordentligt, så här kan vi inte ha det och så får det inte heller bli, detta måste det rättas upp i så fort som möjligt för att vi alla skall kunna samlas kring ett och samma matbord för att njuta det gåvor den, allsidiga, fullständiga och respekterade råvaran kan ge oss.

Bon appetit


Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge