Den Norska regeringen menar att mat som kultur, främjar både
geografisk och lokal identitet och har en stor betydelse för näringsutveckling
- inte minst innanför turistnäringen. Att detta manifesterar sig i form av en
årlig bevillning från statsbudgeten till NKL, Norska kockars landsförening och
stiftelsen Årets kock (tidigare Bocuse d’Org Norge) ser man i NKL som ett
betydelsefullt erkännande över det arbete organisationen NKL gör för att lyfta
fram norsk kokkonst genom rekrytering, säger presidenten i Norska Kockars
landsförening, Helge Johansen.
När man vet att den norska staten stöder både rekrytering
och det dagliga arbetet i NKL organisationen genom bevillningar från
statsbudgeten är det inte svårt förstå att norska kockar ligger i den absoluta
världstoppen och kammar hem näst intill alla internationella pris i kokandets
ädla konst. I denna organisation har man tre ledord, rekrytering, involvering
och skicklighet. Rekryteringen sker med hjälp av erfarna kockar som genom en
slags mentorskap följer de unga blivande kockarna tätt på genom hela
utbildningsperioden.
Involveringen sker så att det unga kockarna involveras i de olika gastronomiska kunskapsområdena med hjälp av sin egen mentor och det i sin tur genererar förutsättningen för den skicklighet man sedan behöver i denna bransch för att lyckas på det internationella arenorna. Dessa tre ledord är kärnan i det Norska kockarnas betydelsefulla framsteg och internationella framgångar, inget annat land i världen har tagit hem så många gastronomiska segrar som just Norge, till och med Frankrike ligger med några medaljer efter, så här talar vi redan om en nation som sätter standarden för det gastronomiska uttrycket i världen, Norska kockar har genom både uttrycksförmågan och kunskapsnivån sopat rent bord och skapat nya infallsvinklar för kommande tävlingar.
Vi är många i Norge som vill bära den Norska fanan högt när det gäller matens
betydelsefullhet som kulturbärare, jag känner mig ytterst stolt men också
samtidigt ödmjuk över att vara en del av detta arbete när det till min dagliga
arbetsuppgift hör att även lära barn och unga bli medvetna konsumenter och inte
minst skapa förutsättningar för att det ”matansvariga” de som skall laga mat
för barn i förskolan får den rätta kunskapen och det rätta nycklarna för att också
de skall bli aktiva och matglada kulturbärare, det ger mig en mycket stor
tillfredsställelse veta att även jag har bidragit med att göra Norge till den
ledande stjärnan på den gastronomiska himlen och att jag genom mitt daglig arbete
eventuellt har skapat potentiella unga kockar som blir framtidens största
stjärnor.
Det är förbryllande att 50 procent av alla de elever som går kock och serveringslinjen i norska gymnasier aldrig fortsätter till nästa steg av utbildningen, varför har det blivit så? Vad är orsakerna till detta? Det är helt klart många svar på detta, men det är mycket som tyder på att vi i branschen har all orsak att bli duktigare på att ta vara på de elever som är ute på praktik och inte minst bör vi i branschen vara i en närkontakt med rådgivarna på skolorna som dessutom har en viktig roll i allt detta. Vi som redan är etablerade i branschen måste rätt och slätt skapa både förståelse för och kunskap om möjligheterna man har i kockyrket, och det kan vi genom av att bland annat låta barn redan i låg ålder få en inblick i vår bransch, om så bara genom lek, men med en lek som är pedagogiskt målinriktad men samtidigt också helt utan pekpinnar, det skapar engagemang och fram för allt nyfikenhet, en nyfikenhet som hos barnen kan växa med åren till en fast intention.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar