Involveringen sker så att det unga kockarna involveras i de olika gastronomiska kunskapsområdena med hjälp av sin egen mentor och det i sin tur genererar förutsättningen för den skicklighet man sedan behöver i denna bransch för att lyckas på det internationella arenorna. Dessa tre ledord är kärnan i det Norska kockarnas betydelsefulla framsteg och internationella framgångar, inget annat land i världen har tagit hem så många gastronomiska segrar som just Norge, till och med Frankrike ligger med några medaljer efter, så här talar vi redan om en nation som sätter standarden för det gastronomiska uttrycket i världen, Norska kockar har genom både uttrycksförmågan och kunskapsnivån sopat rent bord och skapat nya infallsvinklar för kommande tävlingar.
Det är förbryllande att 50 procent av alla de elever som går kock och serveringslinjen i norska gymnasier aldrig fortsätter till nästa steg av utbildningen, varför har det blivit så? Vad är orsakerna till detta? Det är helt klart många svar på detta, men det är mycket som tyder på att vi i branschen har all orsak att bli duktigare på att ta vara på de elever som är ute på praktik och inte minst bör vi i branschen vara i en närkontakt med rådgivarna på skolorna som dessutom har en viktig roll i allt detta. Vi som redan är etablerade i branschen måste rätt och slätt skapa både förståelse för och kunskap om möjligheterna man har i kockyrket, och det kan vi genom av att bland annat låta barn redan i låg ålder få en inblick i vår bransch, om så bara genom lek, men med en lek som är pedagogiskt målinriktad men samtidigt också helt utan pekpinnar, det skapar engagemang och fram för allt nyfikenhet, en nyfikenhet som hos barnen kan växa med åren till en fast intention.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar