lördag 11 januari 2020

Barn, rekrytering av blivande kockar.


Den Norska regeringen menar att mat som kultur, främjar både geografisk och lokal identitet och har en stor betydelse för näringsutveckling - inte minst innanför turistnäringen. Att detta manifesterar sig i form av en årlig bevillning från statsbudgeten till NKL, Norska kockars landsförening och stiftelsen Årets kock (tidigare Bocuse d’Org Norge) ser man i NKL som ett betydelsefullt erkännande över det arbete organisationen NKL gör för att lyfta fram norsk kokkonst genom rekrytering, säger presidenten i Norska Kockars landsförening, Helge Johansen.

När man vet att den norska staten stöder både rekrytering och det dagliga arbetet i NKL organisationen genom bevillningar från statsbudgeten är det inte svårt förstå att norska kockar ligger i den absoluta världstoppen och kammar hem näst intill alla internationella pris i kokandets ädla konst. I denna organisation har man tre ledord, rekrytering, involvering och skicklighet. Rekryteringen sker med hjälp av erfarna kockar som genom en slags mentorskap följer de unga blivande kockarna tätt på genom hela utbildningsperioden. 


Involveringen sker så att det unga kockarna involveras i de olika gastronomiska kunskapsområdena med hjälp av sin egen mentor och det i sin tur genererar förutsättningen för den skicklighet man sedan behöver i denna bransch för att lyckas på det internationella arenorna. Dessa tre ledord är kärnan i det Norska kockarnas betydelsefulla framsteg och internationella framgångar, inget annat land i världen har tagit hem så många gastronomiska segrar som just Norge, till och med Frankrike ligger med några medaljer efter, så här talar vi redan om en nation som sätter standarden för det gastronomiska uttrycket i världen, Norska kockar har genom både uttrycksförmågan och kunskapsnivån sopat rent bord och skapat nya infallsvinklar för kommande tävlingar.

Vi är många i Norge som vill bära den Norska fanan högt när det gäller matens betydelsefullhet som kulturbärare, jag känner mig ytterst stolt men också samtidigt ödmjuk över att vara en del av detta arbete när det till min dagliga arbetsuppgift hör att även lära barn och unga bli medvetna konsumenter och inte minst skapa förutsättningar för att det ”matansvariga” de som skall laga mat för barn i förskolan får den rätta kunskapen och det rätta nycklarna för att också de skall bli aktiva och matglada kulturbärare, det ger mig en mycket stor tillfredsställelse veta att även jag har bidragit med att göra Norge till den ledande stjärnan på den gastronomiska himlen och att jag genom mitt daglig arbete eventuellt har skapat potentiella unga kockar som blir framtidens största stjärnor.

Det är förbryllande att 50 procent av alla de elever som går kock och serveringslinjen i norska gymnasier aldrig fortsätter till nästa steg av utbildningen, varför har det blivit så? Vad är orsakerna till detta? Det är helt klart många svar på detta, men det är mycket som tyder på att vi i branschen har all orsak att bli duktigare på att ta vara på de elever som är ute på praktik och inte minst bör vi i branschen vara i en närkontakt med rådgivarna på skolorna som dessutom har en viktig roll i allt detta. Vi som redan är etablerade i branschen måste rätt och slätt skapa både förståelse för och kunskap om möjligheterna man har i kockyrket, och det kan vi genom av att bland annat låta barn redan i låg ålder få en inblick i vår bransch, om så bara genom lek, men med en lek som är pedagogiskt målinriktad men samtidigt också helt utan pekpinnar, det skapar engagemang och fram för allt nyfikenhet, en nyfikenhet som hos barnen kan växa med åren till en fast intention.







Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen