lördag 28 december 2019

Ramslök, ett sant äventyr i skogen


För den oinvigde kan det kanske te sig lite märkligt att jag sitter och skriver nästan en hel roman i den smällkalla vintern om ramslöken, denna vilt växande bladgrönsak, även kallad nordens vilda vitlök. Norden är full av fabelaktiga råvaror och nålsögat för att komma med på listan över saker som förtjänar ett särskilt omnämnande är trångt, men för dem som har upptäckt denna fantastiska råvara är det en absolut självklarhet.

Tänk dig att en kreativ trädgårdsmästare har korsat fram en grönsak som är en blandning av vitlök, lök, gräslök, purjolök och spenat och fråga så dig själv hur ofta du lagat en middagsrätt där inte minst två eller tre av dessa element är nödvändiga för att du skall få allt att smaka gott, det är inte ofta det, det är nog mera sällan och jag vågar påstå att det är så gott som aldrig. Men den här trädgårdsmästaren, hur var det med det nu igen, har man kunnat korsa fram en sådan nyttoväxt, nu tror väl alla att jag har gått helt av skaftet, men jodå, den trädgårdsmästaren finns faktiskt på riktigt, han eller hon, eller hen om du så vill, du väljer själv, heter faktiskt moder jord och plantan heter ramslök och du kommer garanterat att i något skede av ditt liv träffa på den och jag kan lova dig, du blir frälst.

Historien om ramslöken är ett äventyr. För 20 år sedan var det bara medlemmar i nyttoväxt föreningar i Norge som hade hört om ramslök. Man plockade den på organiserade utflykter i begynnelsen av maj och lagade i efterkant soppor med allsköns vårligt bladgrönt serverat med grova semlor och en egen saft på björksav vid det lokala samlingshuset, och på restaurangerna var den en fullständigt okänd råvara.

Då bonden Frode Ljosdal från Brimse gård började bjuda ut ramslök till restauranger i Stavanger våren 1997 tog någon av restaurangerna in den av ren nyfikenhet som en kuriosa. På 1990-talet körde man obarmhärtigt på med ingredienser importerade från länderna runt omkring medelhavet. De norska och nordiska rätterna ansågs vara sidorätter utan stil och varför skulle man servera några hippie saker från skogen när man hade förstklassig vitlök från Spanien och Kina, man skulle ju tänka internationellt och modernt för att locka gäster, ramslök var något okänt och besynnerligt man inte trodde på.

Men under 2000-talet skedde det en förändring, fler och fler upptäckte att ramslök var en otroligt läcker råvara. I Tyskland hade man ju använt ramslök i urminnes tider, särskilt som pesto och danskarna och svenskarna kom efterhand också på banan, det är bara vi i Finland som är lite tröga av oss och har ännu inte insett denna råvaras fulla potential annat än bland några få entusiaster, så kallade foodies som reser norden runt för att "tjuv plocka" och smuggla in denna råvara . Landskapet i södra Sverige och Danmark är fullt av ramslök och efter att trendsättande matmagasin och tv-kockar hade börjat bedriva propaganda för ramslöken spred trenden sig efterhand också till Norge. Skogsdungarna i de kustnära områdena blev fulla av kockar som plockade ramslök och lokalbefolkningen förundrade sig över dessa märkliga typer som invaderade fuktiga bäckar och områden där man minst väntade sig få möta på någon människa.

I dag är ramslöken i Norge, Sverige och Danmark en stor stjärna på försommarhimlen, den är så underbar, så hälsosam och så användbar att det nästan är för bra för att vara sant. Den glider sömlöst in i maten från Norden, från Mellaneuropa, Sydeuropa, Östeuropa, mellersta östern, Asien, Indien, USA, Sydamerika och Afrika och till och med ute i världsrummet ville astronauter gå en Moon walk i ren extas för att få den med i sin rymdmat. Grunden till detta är mycket enkel: över hela världen har man ett kök där ingredienser som lök, vitlök, purjolök, gräslök och spenat glider fint och obehindrat in i den kulinariska väven. Vi har ännu till godo det att få smaka den som dessert, men det är säkert en eller annan galning i Seattle, New York eller Berlin som har lagat en god sorbet av den.

Det är inte enkelt att köpa ramslök utanför det stora städerna, inte ens i Helsingfors där var den även växer på sina ställen så detta är en nyttoväxt man ännu tillsvidare måste plocka själv, den finns i Helsingfors t.ex. i omedelbar närhet till Brändö begravningsplats och andra områden runt omkring staden, den finns i stora mängder på Åland och i delar av den åboländska skärgården. Den finns längs hela den norska kusten, från sydligaste Norge ända upp till Trondheim och när den väl har fått fotfäste så kommer den i enorma mängder. Den dyker upp i slutet av april och kan med stor glädje plockas under hela majmånad och någon vecka in i juni. Min fasta ramslöks plats är en bit utanför Oslo i Lier, ca en halvtimmes körtur ut i ”markka” och där har jag ett område stort som ett flygfält att plocka av så där är alla välkomna.


Ramslöken kan fint frysas rakt av som den är, du packar dem in i en plastpåse utan att skölja dem för då håller det också bäst formen när du tinar upp dem, knoppar och blommor går också utmärkta att frysa ner och bidrar till en effektfull garnering på serveringsfatet eller i salladen också på vintern. Som sagt frys bladen i portionspåsar som du rullar tätt samman och lägger i frysen och när du väl vill ta dem upp igen låter du dem tina långsamt upp på köksbänken, varefter du kan göra vad du vill med dem.

Och om du har som mig plockat stora mängder ramslök så är det en självklarhet att du lagar din egen ramslöks pesto. Den görs så enkelt och lätt på bara olja-ramslöks blad och en gnutta salt och denna peston håller sig gott i över ett år i kylskåpet, ända till nästa ramslöks säsong. Receptet kommer i slutet på bloggen.

I skrivande stund är det den 28 december 2019 och om bara några få dagar går vi in i ett nytt år och decennium 2020, och på min köksbänk står en glasburk med färdig ramslöks pesto, en handfull ramslöks blommor och en hel del knoppar som väntar på att få bli en del av nyårsmiddagen, det blir en ramslöks marinerad hjortfilé inbakad i smördeg tillsammans med en kantarellstuvning, en något mer avancerad Wellington på viltkött.

Så till sist men inte minst skall det också nämnas att ramslöken som på latin heter Allium ursinum har en farlig dubbelgångare i form av den vackra, men otroligt giftiga liljekonvaljen, Liljekonvaljen kommer ändå inte lika tidigt som ramslöken men är nog en planta som i varmare strök dyker upp redan i början av majmånad, liljekonvaljen föredrar en lite annorlunda biotop och växtplats än ramslöken, den föredrar lite torrare omgivning och har en helt annan utbredning än ramslöken. Lär du dig att känna igen denna dubbelgångare och kan skilja på dem i fält ja då har du en kär vän som väntar vänligt på dig där ute i den hemlighetsfulla skogen. Ramslöken är en sanndrömd fantasi som har kommit för att stanna.

Ramslök i olja (ramslöks pesto)
Ingredienser:

En stor handfull ramslök blad
1 msk salt
1-2 dl neutral olja

-Allt mixas samman till en slet och fin massa. 
-Läggs på burk och förvaras i kylskåp, håller sig oöppnad över ett år i kylskåpet och öppnad i flera veckor.

TIPS: när man använder ramslöken ur burken kan det hända att oljan minskar i burken så att den inte täcker massan, bli inte förskräckta över det, fyll bara på med några skvättar olja så att det igen täcker massan och den är klar till användning. 

bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen