torsdag 29 oktober 2020

Ät mera inhemskt kött!

En hyllning till de inhemska fåren och nötkreaturen. Sedan urminnes tider har våra nordiska bönder livnärt sig på både får och nötkreatur. Det var ett viktigt och nödvändigt villkor för att kunna vara självförsörjande. Nu lever vi i en annan tid och nästan i en helt annan värld, men fåren och nötkreaturen är ännu livsviktiga för oss, det bör alla som äter mat, älskar att gå i naturen, sätter pris på levande landsbygd eller önskar att ta vara på de stora artsmångfald i Norden tänka på och komma ihåg. 


I år (2020) fick vi en lindrigt sagt brutal påminnelse om varför det är så viktigt att producera mat i eget land. Då gränserna blev stängda under koronapandemin fick många sig en tankeväckare, har vi mat nog till att försörja oss i vårt eget land? Matproducenterna jobbade bokstavligen dygnet runt för att det skulle finnas nog med råvaror i butikerna och det gick bra den här gången kan vi med hjärtat i halsgropen konstatera, men det finns ingen som helst garanti för att det inte kommer flera situationer i framtiden där det är viktigt att vi producerar egen mat till vår befolkning. FN:s klimatpanels senaste rapport handlar om hotet klimatförändringarna skapar för mattryggheten världen över.
Sammanhanget mellan klimatutsläpp, mattrygghet, användandet av landareal och ekosystem beskrevs på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. FN rekommenderar därför alla land att öka produktionen av mat till egen befolkning. Vi måste kunna producera mat i vårt eget land och vi måste ha människor som har kunskapen som behövs för att göra detta. Vi måste mer och mer gå över till ett samhälle med en bärkraftig matproduktion där vi utnyttjar på bästa möjliga sätt det resurser vi har till vårt förfogande och då behöver vi fortsättningsvis både fåren och nötkreaturen.

Det är trots allt både bra och nyttigt att äta kött oavsett alla dessa påståenden om att vi bör äta mindre kött. Det vi måste bli mera upptagna av är vad slags kött vi äter och hur det har producerats. Vi bör äta kött av djur som äter gräs och som går ute och betar om sommaren och som producerar mat på resurser som annars aldrig blir utnyttjade. Lokal närproducerad mat på djur som har det gott och lever väl bör vara det självklara alternativet och det enda alternativet i stället för den importerade biffen från Brasilien eller Uruguay, vi måste få ett slut på den importen så fort som möjligt.

När fåren och nötboskapen betar i skog och mark gör de en formidabel insats för naturen varje sommar, de bokstavligen rensar upp och håller det fint ute på den betesmark där de rör sig och det bidrar med sitt betande till att vi har våra välställda kulturlandskap och en levande landsbygd och det är en ren vinn-vinn situation både för bonden som djuren och inte minst för naturen själv.

Men det är tyvärr inte alls mera så självklart att vi skall kunna njuta gott av välställda kulturlandskap och en levande lansbyggd eller närproducerad och lokal mat, intäkterna för nötboskapshållningen och speciellt för lamm/får hushållningen är dramatiskt låg. Lägg en inhemsk köttbit på grillen när du grillar, fråga efter inhemskt nötkött och får/lammkött, har man inte inhemskt får eller lammkött i butiken så kräv att få det, på så vis gör du en insats för att bevara den inhemska självförsörjningen, närproducerat och mat producerad på vilt växande förnybara resurser, för det är ju nämligen så att om vi skall kunna bevara t.ex. hotade djurarter och växter, unika biotoper, ha väl ställda kulturlandskap och en levande lansbyggd så bör vi fortsätta att äta inhemskt kött, det är en både rent vetenskapligt bevisad som realistisk faktor som är fullständigt odiskutabel.

Valen du som konsument gör i butiken är så ytterst viktiga, väljer du inhemskt i alla led kan du med stolthet servera maten och tänka på att medan du äter och njuter av maten så är du med på att göra en mycket viktig insats för samhället, naturen, klimatet och miljön.

 Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge