I år (2020) fick vi en lindrigt sagt brutal påminnelse om varför det är så viktigt att producera mat i eget land. Då gränserna blev stängda under koronapandemin fick många sig en tankeväckare, har vi mat nog till att försörja oss i vårt eget land? Matproducenterna jobbade bokstavligen dygnet runt för att det skulle finnas nog med råvaror i butikerna och det gick bra den här gången kan vi med hjärtat i halsgropen konstatera, men det finns ingen som helst garanti för att det inte kommer flera situationer i framtiden där det är viktigt att vi producerar egen mat till vår befolkning. FN:s klimatpanels senaste rapport handlar om hotet klimatförändringarna skapar för mattryggheten världen över. Sammanhanget mellan klimatutsläpp, mattrygghet, användandet av landareal och ekosystem beskrevs på ett sätt som aldrig gjorts tidigare. FN rekommenderar därför alla land att öka produktionen av mat till egen befolkning. Vi måste kunna producera mat i vårt eget land och vi måste ha människor som har kunskapen som behövs för att göra detta. Vi måste mer och mer gå över till ett samhälle med en bärkraftig matproduktion där vi utnyttjar på bästa möjliga sätt det resurser vi har till vårt förfogande och då behöver vi fortsättningsvis både fåren och nötkreaturen.
Det är trots allt både bra och nyttigt att äta kött oavsett alla dessa påståenden om att vi bör äta mindre kött. Det vi måste bli mera upptagna av är vad slags kött vi äter och hur det har producerats. Vi bör äta kött av djur som äter gräs och som går ute och betar om sommaren och som producerar mat på resurser som annars aldrig blir utnyttjade. Lokal närproducerad mat på djur som har det gott och lever väl bör vara det självklara alternativet och det enda alternativet i stället för den importerade biffen från Brasilien eller Uruguay, vi måste få ett slut på den importen så fort som möjligt.
När fåren och nötboskapen
betar i skog och mark gör de en formidabel insats för naturen varje sommar, de bokstavligen
rensar upp och håller det fint ute på den betesmark där de rör sig och det bidrar
med sitt betande till att vi har våra välställda kulturlandskap och en levande landsbygd
och det är en ren vinn-vinn situation både för bonden som djuren och inte minst
för naturen själv.
Valen du som konsument gör i butiken är så ytterst viktiga,
väljer du inhemskt i alla led kan du med stolthet servera maten och tänka på
att medan du äter och njuter av maten så är du med på att göra en mycket viktig
insats för samhället, naturen, klimatet och miljön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar