Tänk en extra god stund på kålroten, roten som skapat förundring samtidigt som den med en förbluffande klarhet har marscherat in i allas vårt medvetande och förberett en hel del minnesvärdas stunder runt matbordet.
Kålrotens förmaningstal av Dan Andersson:
”Den från danernas örike komna, innan hon försvann i min buk, hon talade visdomens ord: ”Banna mig ej för min smak, min fulhet och vattenhalten, vet att jag kom som av Herran och damp på ditt tomma bord.
Ty när på Sundet jag färdats och hamnat hos dig i din koja, och du med slidkniven fjällat mitt sega och spruckna skinn, innan i grytan jag går, skuren i hundrade bitar, tala jag vill och lätta, broder ditt sorgtyngda sinn!
Håna mig icke, jag arma, danska och knöliga kålrot, icke ens på din faders tid såg man en sådan frukt. Hälsa mig välkommen dock och fråga, nej fråga mig intet, varför jag har en bondaktig, föga poetisk lukt!
Vet, att den doft som jag bringar är icke av kummin, persilja icke som kostelig krydda från Dekans och Maltabars kust. Tjock och grov är min hud och lös gör jag människans mage. Vad än i världen jag är, någon härlighet är jag ej just.
Men jag kom som en räddande, fast något kullrig ängel, annars dig svälten anammat, ändat din jordetid. Därför banna mig icke, men håll din kniv i beredskap, skala mig tacksamt och noga och ät mig i djupaste frid!'
Sist men inte minst ber jag dig tänka en god stund på potatisen, ”den magiska knölen” eller ”den gömda skatten” potatisen, ”mildhetens gudinna” och ”godhetens furste” knölen som om jag för en liten stund tillåter mig bli både lyrisk och poetisk utan att för den skull gå över i något religiöst sammanhang vågar komma med påståendet om att det var den rot som bokstavligen steg ner från himmelen (Anderna i Peru) för att under alla dessa århundraden avvärja svältkatastrofer och inte minst skapa minnesvärda måltidsstunder för oss alla. Potatisen har fått internationell uppmärksamhet som ingen kunnat undgå, den har varit en ambassadör för FN:s och FAO:s nödhjälpsprogram i 2008 ”The Hidden treasure” ” the international day of the potato”.Vetenskapliga basfakta om potatisen:
-Potatisen har odlats i över 10 000 år
-Potatisen upptäcktes i Peru 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.
-1658 planterad
Olof Rudbeck potatis i Uppsala botaniska trädgård.
-1712
kommer potatisen till Finland (då den svenska rikshalvan) med General Carl Gustaf
Armfeldt.
-1748 redogör
Eva De La Gardie för hur man gör brännvin av potatis hon redogjorde också för att
potatis var en användbar bas till stärkelse och puder (potatismjöl), därför
invaldes hon också som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien i Sverige.
-Alla de
ovanjordiska delarna av en potatisplanta är giftiga.
-potatisen
är idag näst efter ris världens viktigaste stapelföda.
Världens
största producenter av potatis är enligt den senaste rapporten 2018 från FAO, (Food
and Agriculture
Organization of the United
Nations)
Världens
största potatisproducenter 2018:
1: Kina med
99,065 miljoner ton/år
2:
Indien med 43,77 miljoner ton/å
3: Ryssland
med 31,10 miljoner ton/år
5: USA
med 19,99 miljoner ton/år
12: England med 5,4 miljoner ton/år
Norden:
Anmärkningsvärt
är att Danmark är det nordiska land som når högst upp med 1,9 miljoner ton/år
-Sverige
med 863 tusen ton/år
-Finland
med 588 tusen ton/år
-Norge
med 364 tusen ton/år
-Island
med 9,1 tusen ton/år
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar