söndag 11 oktober 2020

Huvudkål, den runda veteranen som erövrat världen.

” Den är mycket användbar” skriver man i det flesta mat-tidskrifter och tillägger att ”huvudkålen som också kallas för vitkål, kan användas som rå, finskuren i sallad eller råkost, och den kan kokas, stekas, wokas, syltas, användas i stuvningar, grytor eller soppor. Kålen är saftig och spröd och en god källa till protein, vitamin c, kalium och kostfiber som är bra för tarmverksamheten. För många är nog kålen kanske mest känd för att ingå i kåldolmar och får i kål, men huvudkålen/vitkålen har en mycket större repertoar än man kanske vet.

Den Norska journalisten Henry Notaker skriver i sitt ”appettitleksikon” aptitlexikon att kål var vanlig i Norge redan på vikingatiden och man kan fastslå att kålen började man odla redan på 1100-talet, för på den tiden existerade det en lag i Norge vars syfte var att straffa ”kåltjuvar” i texten kunde man läsa följande: ”Om en man går in i en annans gård och stjäl kål eller kvanne eller lök och blir gripen, då är han en gårdstjuv som skulle straffas hårt”.

Henry Notaker skriver också att kålen troligtvis kom till Norge via England och att det var Romarna som tog den med sig till England. Romarna var väldigt förtjusta i kål och Kejsaren Claudius lär ha sammankallat senaten i Rom till ett möte för att ta ställning till följande fråga: ”Är kål med kött den bästa av alla rätter”? Politikerna svarade ja, men man skall inte se bort ifrån att det här beslutet kan ha kommit till lika mycket av fruktan för kejsaren som av respekt för kålen.

Professor Olav Moen skriver i sin bok ”KÅL” från 1944, att det odlades kål i hela landet och han beskriver också utvecklingen med import av kål till både Norge och Norden under perioden 1915 – 1939 då kålimporten ökade kraftigt, det mesta kom från Danmark och Holland medan en liten del kom från England. Kål odlades redan i antikens Grekland och är även omtalad av författare som levde flera hundra år före vår tideräkning. Kål är nämnd i Olav den heliges saga som är från 1100-talet, och ordet ”kålträdgård” har använts i ett brev från 1307.

Hanna Winsnes (1789 – 1872) skriver i sin kokbok ”lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen från 1845 lite om odlingen av huvudkål och att man i julimånad måste börja se efter det gula ägg som kålflugan lägger på bladen och avlägsna dem omedelbart, eller så kan man låta hönsen springa fritt bland kålen då det pickar i sig dessa ägg och larver för gör man inte det så har man ett oändligt arbete framför sig för att rädda kålen.

Får i kål är Norges nationalrätt, både husmanskost och festmat och blev framröstad som nationalrätt redan 1970 i ett radioprogram som heter ”nitimen” då fick också får i kål sin alldeles egen dag i kalendern: den sista torsdagen i september, den dagen puttrar det i så gott som varje hem en gryta med får i kål och även om rätten inte ser mycket ut för världen så äts den med en glupande aptit av både stora som små.

1937 ger det Norska ”bonde-laget” ut en tidskrift med 135 olika recept med grönsaker, frukt och bär och kålen får sin helt egna sida med över 20 stycken recept, en av höjdpunkterna blir den klassiska kåldolmen, (på norska: kålruletten) ”Et stort kålhode forvelles, bladene skjæres fra og de groveste stilker skjæres bort. En spiseskje kjøttfarse legges på hvert blad, bladet brettes omkring og bindes om med tråd. Kokes i saltvann ca. ½ time etter størrelsen. Hyssingen tas bort og rulettene legges på fat. Serveres med lys kraftsaus eller hvit saus. Kan og brunes i smør”. Det norska Receptet något annorlunda från det jag blivit van vid hur den här rätten skall tillagas och serveras och jag har också en klar och bestämd åsikt som dels följer Tore Wretmans uppfattning om hur kåldolmen skall tillagas och serveras. Se mitt innovativa recept längst ner i inlägget.

Kåldolmen är en gammal svensk maträtt och en självklar del av den svenska husmanskosten. Den är också den svenska versionen av den orientaliska rätten ”dolma”, men lagad med kålblad i stället för vinblad. Maträtten kom till Sverige på 1700-talet, som en följd av kung Karl XII:s och arméns mer än fem år långa vistelse i det turkiska Osmanska riket.

– Historien visar att historien förändras, säger Fredrik Svanberg, forskningschef vid Historiska museet. Gamla berättelser, teman och symboler omtolkas och får nya roller. Karl XII må ha varit monark i ett hierarkiskt ståndssamhälle. Men han var inte rasist, han och hans samtid vittnar snarare om stor kulturell öppenhet och nyfikenhet, särskilt för de muslimska osmanerna och deras samhälle. Detta kan vara värt att minnas i dag.

Men tillbaka till kålen, Olaug Løken skrev lite entusiastiskt om huvudkålen i sin kokbok ”kokebok for almindelige husholdninger” i 1932 ”hvitkål passer til salt og ferskt kjøtt, fiskepudding, fiskeboller, stekt fisk og liknende” och hon fortsätter med att den är bra, därför att den kan lagras hela vintern, men förutom det så är den en nog så osmältbar kål sort. Hulda Garborg menade att huvudkålen har en stram smak och därför behövde kålen förvällas innan den hamnade upp i en soppa eller gryta. 

Det finns en hel del olika kålsorter varav huvudkålen eller vitkålen som den också heter är den mest dominerande, så finns det grönkål, svartkål, savojkål och rödkål, den sistnämnda är nog min absoluta favorit och även om jag är en stor anhängare av den klassiska kåldolmen så har jag valt som min absoluta favorit en kåldolme där rödkål och en lammfärs är det huvudsakliga råvarorna och en god, lätt och fluffig, potatismos lagad på mandelpotatis är ett måste.


Rödkålsdolmarna

Ingredienser:

1 medelstor rödkål
300 g lammfärs
1 dl mjölk
2 ägg
3 schalottenlök 
1 dl korngrynsgröt
Salt och peppar
1 msk mörk sirap

-Skär ut stocken på rödkålshuvudet och förväll det sedan i kokande lätt saltat vatten. Lossa därefter bladen från varandra och skär bort eller tunna ut den grova mittnerven. Blanda färsen med ägg, lök, mjölk, kryddorna och gröten och smaka av. Lägg ut 70 g av färsen på varje kålblad och rulla ihop dem till små dolmar. Placera dem i en ugnsform eller gryta och strö över sirap samt lite smält smör. Stek dem i ugnen på 175 graders värme i ca 1 timme, tillsätt efter 30 minuter en mörk skysås och låt dolmarna småputtra ytterligare i 30 minuter. Smaka av såsen och servera dolmarna tillsammans med en len, och fin, potatismos lagad på mandelpotatis, och du, glöm inte lingonsylten och saltgurkan.

By the way, har ni hört ryktena om att kålen ger dig luft i magen? Jo, det är nog så sant, det stora medicinska lexikonet bekräftar att en del matvaror ökar gasbildningen i magen, så som bönor, linser, kål och flera andra grönsaker, men vet du vad, det kan man enkelt bli av med... och så kan man i efterskott säga som en känd rallychaufför uttryckte det vid målgång på dålig engelska: It´s not the fart that kills you but the smell...

Bon Appetit 

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge