Wienerschnitzeln steks därefter i en mycket het stekpanna tillsammans med
klarnat smör, mycket smör, otroliga mängder smör, schnitzeln skall bokstavligen
simma i fett och stekas tills den fått en vackert gyllenbrun färg och har en
krispig skorpa.
Österrikarna är stolta över sin Wienerschnitzel men visste ni om detta att Wienerschnitzeln var något som Österrikarna stal från Italien “Cotoletta Milanese”. Det är nämligen så här att Kejsaren Frans Josef var oroad över situationen i Italien men också väldigt intresserad i mat och han sände sin fältmarskalk Radetzki till Lombardi i Italien för att rapportera om situationen och göra det nödvändiga fältåtgärder för att säkra en Österrikisk seger(Slaget vid Santa lucia 1848), vilket Fältmarskalken Radetzki också gjorde men han kom inte bara med en rapport hem han kom också tillbaka med ett recept som han inte kunde låta bli att introducera för Kejsaren Frans Josef.
Kejsaren blev mycket förtjust i detta recept och ville dela det med sig till hela sin befolkning, maträtten blev till en oundviklig trend och varje krog och restaurang i Österrike såg de som sin stolthet att servera denna rätt och även framhålla att det var en Österrikisk maträtt som var kejserligt accepterad, så blev alltså wienerschnitzeln en Österrikisk angelägenhet som snart också blev en hel världs angelägenhet, Wienerschnitzeln var inte bara en omfattande smakfull Österrikisk landsplåga den blev allt eftersom en hel världs egendom, och jag måste erkänna att den är god, så länge den görs så som den bör göras.
En som kan detta och har den österrikiska regeringens välsignelse är Rupert
Schnait, han är kökschef på det sägenomspunna och aristokratiska hotellet, Hotell
Imperial i Wien, där i det restaurangköket lagas det wienerschnitzel varje dag
hela året och till och med kungligheter besöker restaurangen för att njuta den
mytomspunna schnitzeln.
Enligt många, så gott som alla utländska gäster, däribland även kungligheter
och statsministrar, är alla överens om att Rupert lagar världens bästa och godaste
Wienerschnitzel. Enligt Rupert och den Kejserliga föreskriften skall Schnitzeln
vara gjord på kalvkött och serveras tillsammans med stekt persiljepotatis och schnitzeln
skall endast få några stänk med citronsaft över sig före servering, ingen
citronskiva med anjovis och kapris på toppen, det är ett modernt restaurang
påhitt som inte hör hemma i den Österrikiska versionen.
Jag har all anledning tacka matskribenten och den Österrikiska mathistorikern Martina Hohenlohe för den här informationen och Rupert för den exakta receptbeskrivningen.
Ich bin sehr dankbar, weil es sehr wertvolle Informationen waren, die ich von
Ihnen erhalten habe. Vielen Dank Martina Hohenlohe unt Rupert Schnait.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar