lördag 12 december 2020

Den stulna Schnitzeln.

Österrikes kändaste maträtt är väl nog ändå Wienerschnitzeln. Ett stycke kalvkött som bankas så lövtunt att det nästan går att läsa tidningen igenom det. Sedan följer paneringen och stekningen som också bara den vittnar om en stor portion kärlek och passion till goda råvaror, först vänds det tunna köttstycket i kryddat vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i skorpmjöl. 

Wienerschnitzeln steks därefter i en mycket het stekpanna tillsammans med klarnat smör, mycket smör, otroliga mängder smör, schnitzeln skall bokstavligen simma i fett och stekas tills den fått en vackert gyllenbrun färg och har en krispig skorpa.

Österrikarna är stolta över sin Wienerschnitzel men visste ni om detta att Wienerschnitzeln var något som Österrikarna stal från Italien “Cotoletta  Milanese”. Det är nämligen så här att Kejsaren Frans Josef var oroad över situationen i Italien men också väldigt intresserad i mat och han sände sin fältmarskalk Radetzki till Lombardi i Italien för att rapportera om situationen och göra det nödvändiga fältåtgärder för att säkra en Österrikisk seger(Slaget vid Santa lucia 1848), vilket Fältmarskalken Radetzki också gjorde men han kom inte bara med en rapport hem han kom också tillbaka med ett recept som han inte kunde låta bli att introducera för Kejsaren Frans Josef. 

Kejsaren blev mycket förtjust i detta recept och ville dela det med sig till hela sin befolkning, maträtten blev till en oundviklig trend och varje krog och restaurang i Österrike såg de som sin stolthet att servera denna rätt och även framhålla att det var en Österrikisk maträtt som var kejserligt accepterad, så blev alltså wienerschnitzeln en Österrikisk angelägenhet som snart också blev en hel världs angelägenhet, Wienerschnitzeln var inte bara en omfattande smakfull Österrikisk landsplåga den blev allt eftersom en hel världs egendom, och jag måste erkänna att den är god, så länge den görs så som den bör göras.

En som kan detta och har den österrikiska regeringens välsignelse är Rupert Schnait, han är kökschef på det sägenomspunna och aristokratiska hotellet, Hotell Imperial i Wien, där i det restaurangköket lagas det wienerschnitzel varje dag hela året och till och med kungligheter besöker restaurangen för att njuta den mytomspunna schnitzeln.

Enligt många, så gott som alla utländska gäster, däribland även kungligheter och statsministrar, är alla överens om att Rupert lagar världens bästa och godaste Wienerschnitzel. Enligt Rupert och den Kejserliga föreskriften skall Schnitzeln vara gjord på kalvkött och serveras tillsammans med stekt persiljepotatis och schnitzeln skall endast få några stänk med citronsaft över sig före servering, ingen citronskiva med anjovis och kapris på toppen, det är ett modernt restaurang påhitt som inte hör hemma i den Österrikiska versionen.

Jag har all anledning tacka matskribenten och den Österrikiska mathistorikern Martina Hohenlohe för den här informationen och Rupert för den exakta receptbeskrivningen.  

Ich bin sehr dankbar, weil es sehr wertvolle Informationen waren, die ich von Ihnen erhalten habe. Vielen Dank Martina Hohenlohe unt Rupert Schnait. 


Bon appetit.

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen