lördag 5 december 2020

Myndigheternas kostråd är föråldrade!

Myndigheter över hela världen ger kostråd om fett. Vi skall välja magra mejeriprodukter, magert kött och byta ut smör med vegetabiliskt margarin, mindre animaliskt fett alltså. Detta lär vara så gynnsamt för både hjärta och blodådror, men dokumentationen håller inte längre mål menar världsledande nutritionsforskare och professorer. 

Smör, ost och kött, det animaliska fettet, eller det mättade fettet har varit en del av vårt kosthåll i årtusenden men har av någon märklig anledning fått ett dåligt rykte det sista decenniet. Både Finländska och internationella kostråd ber oss äta mindre av detta fett och kopplar det till hjärt- och kärlsjukdomar. Men är forskningen egentligen entydig på att det är ett orsakssammanhang mellan stort intag av kött och feta mejeriprodukter och dessa sjukdomar? Är det verkligen klokt att byta ut mejerismör med teknologiskt ultra processat vegetabiliskt margarin som man också gör i det Finländska näringsrekomendationerna?

Här är det något som inte stämmer, fysiologiskt sett. OM mättat fett är så farligt, hur kan det då komma sig att det är exakt just detta fett som moderns kropp förser ett ofött liv med. Hur kan mättat fett utgöra så stor andel av fettet i modersmjölken, det första och enda vi ger våra nyfödda barn att äta? Hur kan det farliga mättade fettet vara både det ämnet som kroppen lagrar i form av överskottsenergi, och som frigörs när vi inte äter? Är det logiskt att kroppen använder sig av en skadlig molekyl till det som är det mest grundläggande för överlevnad och reproduktion?

Kan verkligen det att äta animaliskt fett - som liknar på det kroppen vår redan består av – vara någonting som människokroppen inte klarar av att hantera på ett fysiologiskt riktigt sätt. För flera decennier sedan, då myndigheterna startade med att ge kostråd till befolkningen, var matens sundhetsgrad i all huvudsak sett på som summan av det olika näringsämnen man fick i sig. Fick du i dig tillräckligt av de sunda och nödvändiga näringsämnena och lite av de osunda över tid så var ditt kosthåll bra. Matkvalitet talades det lite om. Att fett – och särskilt mättat fett – blev framfört som någonting vi absolut bör äta lite av var också själva hörnstenen i kostråden som etablerades på 1970-talet och framöver. 

Både i det goda och dåliga kategorierna och argumenten är det först och främst tal om näringsämnen och kalorier. Smör var osunt på grund av mängden mättat fett och kalorier. Grönsakerna var sunda och hälsosamma därför att det innehåller så många vitaminer och mineraler och lite kalorier per gram. I en nutritionsvärld där allt i stort sett handlade om näringsämnen var det väldigt lätt att acceptera hypotesen om att mättat fett kunde förorsaka hjärt-och kärlsjukdomar. Då man också kom underfund med att mättat fett ökade kolesterolet, som var en central komponent i förkalkningar av blodådrorna, så blev det hela så logiskt att det närmast blev en sanning. Det blev lätt att föreställa sig att fett täpper till blodådrorna precis som i avloppsrören på köket och man kom till denna konklusion utan att det fans någon som helst överbevisande vetenskaplig dokumentation.

Flera nutritionsforskare och professorer har på senare tid yttrat att det är mycket stora hål i den framförda hypotesen. Dessutom har kunskapen om vilka andra faktorer som bättre kan förklara sammanhanget mellan kosthåll och hjärt- och kärlsjukdomar ökat. Man har förstått att matkvalitet – som grovt sett kan omskrivas till hur mycket en matvara är industriellt bearbetad – kan ha mera att säga för hälsan än den traditionella synen på näringsämnena. När man ser att matkvalitet kan ha ett sammanhang med hjärt- och kärlsjukdomar och att en av våra största källor till mättat fett – OST – inte på något som helst sätt är förbunden med hjärt- och kärlsjukdomar, så förstår man ganska snabbt att det är inte så enkelt som man har trott.

Det finns också rapporter som påvisar ett samarbete mellan industri och forskare då kostråden blev till – och det är många som har haft intresse av att rikta sökljuset på fett – och av att kostråden om fett skall fortsätta att existera.

Det är idag få forskare som beskyller mättat fett för att vara huvudorsaken till hjärt- och kärlsjukdomar. Ändå har det förnyade finländska kostråden som statens näringsdelegation ger ut inte tagit detta i beaktande och man envisas fortsättningsvis med att också grundskolebarn skall endast och enbart serveras fettfri mjölk och vegetabiliskt fett under skolluncherna. Och när vi dessutom vet att det mesta av den mat barnen serveras är hel och halvfabrikat, - alltså industriellt processad färdigmat - blir det heller inte alls så svårt att inse och förstå att många skolbarn inte mår bra när maten inte är tillräckligt näringsrik och hälsosam – matkvaliteten är inte de den borde vara, och statens näringsdelegations kostråd är – även om det är uppdaterade - allt för föråldrade och ovetenskapliga i förhållande till det man vet på internationell nivå om nutrition och kostråd idag.

Källhänvisningar:

The European Nutrition for Health Alliance (ENHA)  https://european-nutrition.org/ 

European Society of Clinical Nutrition (ESPEN) https://www.espen.org/index.php 


Bon appetit

 

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge