söndag 22 november 2020

SPRÅKET. Vår viktigaste finlandssvenska identitet.

Finland, det tusen sjöarnas land med det oändliga skogarna och det öppna landskapen, ett land vi finländare är förtjusta i och som vi så gärna skulle villa lyfta fram som ett gott land att leva i där alla lever i en samexistens med varandra, även över språkgränserna. Finland är ett tvåspråkigt land, Finland har två lagenliga nationella språk, dvs, Finska och Svenska och det skall vara likställda, heter det i grundlagen i varje fall. Men verkligheten är något helt annan. 

I det offentliga rummet har näst intill varje finlandssvensk mött på språkproblem, problem som egentligen inte alls borde få förekomma men som trots allt finns där och skapar både frustration och ilska. Svenskan har i Finland blivit till ett mobbobjekt och på många håll i landet blir du både hotad och nerslagen om du talar Finlandssvenska, så skall det inte vara, det här är ett problem som tycks öka år för år, varför?

Att begära betjäning på svenska i Finland är en laglig rättighet jag som Finländsk medborgare har och som man alltid skall utnyttja, det uppmuntrar jag alla finlandssvenskar till. Jag är inte så förfärligt förbannad men väldigt, väldigt besviken över hur Finland behandlar sina finlandssvenska medborgare. Finland anses som det lyckligaste landet i världen  samtidigt som man olyckligt nog har en full språkstrid på gång i landet, jag vet inte vem vi skall skylla på men jag tror att vi får alla ta en del av skulden på oss själva, finnarna för att det inte vill eller kan förstå att det är en fördel behålla svenskan som en del av det nationella språket, speciellt i nordiska sammanhang och vi finlandssvenska för att vi inte höjt våra röster för att behålla språket och det därtill hörande rättigheterna, frågan är om vi sist och slutligen är så lyckliga? Det beror nog helt säkert också på vem man frågar.

Vi har varit för slappa och låtit kappan vända efter vinden, precis som Svenska folk partiet, ett finlandssvenskt politiskt parti som tydligt och klart på många områden vänt sina egna väljare ryggen. Vi bör alla inse att den finländska rustningen har fått repor i lacken som borde repareras. Ett land med två nationella språk borde vara stolt över sin rikedom i att ha två nationella språk, någonting att skryta över och någonting man välvilligt borde inse som en fördel i alla sammanhang, varför gör man inte detta, varför undertrycker man svenskan, varför har svenska modersmålet blivit ett mobbobjekt hemma i mitt fosterland, varför?

Jag är inte särskilt intresserad i politik och kommer heller aldrig att bli det, men när mina grundläggande lagstadgade rättigheter som att både yttra mig och be om betjäning på svenska blir inskränkta och krossade är det dags att reagera. Jag har ingen politisk tillhörighet men väljer av en språklig grund och jag understryker endast och enbart av en språklig grund, att rikta min besvikelse mot ett särskilt politiskt parti, som dessutom bär ett finlandssvenskt namn, bara det gör att man reagerar. Det sägs och beskrivs om SFP, att Svenska folkpartiet arbetar för att bevara svenska språkets ställning i Finland och bevakar finlandssvenskarnas intressen.

Tja, svenska språkets ställning, jag undrar jag, hade man försökt bevara det svenska språkets ställning så hade åtminstone alla kommunala och statliga instanser för länge sedan varit tvåspråkiga eller åtminstone välvilligt inställda till att det traskade in en finländare som talade svenska, men så är nu inte fallet. Svenska folkpartiet och många andra bör ta sig ordentligt i kragen och sätta det svenska språket i första rummet, och ack ja, jag är kanske den första att offentligt erkänna det, Finland har ett nationellt problem allt för många sopar under mattan, vi har en språkstrid på gång som inte alls är bra för vårt land, den skadar inte bara oss finländare men den skadar också i allra högsta grad vårt samarbete med andra länder, inte minst med våra nordiska grannar. 

Vi bör kunna ta vara på varandra och se styrkan i att vi har två nationella språk, ett tydligt bevis på detta är vår självständighetsförklaring och inte minst republiken Finlands Presidents årliga tal till nationen som skall ske och sker på både svenska och finska, det om någonting är det yttersta beviset för att vi är ett tvåspråkigt land och att svenska och finskan skall vara likaställda.

Det svenska språket i Finland är under förtryck och det är skrämmande att man tycks förtränga det. Jag kommer att fortsätta vara en aktivist för bevarandet av svenskan i Finland och jag kommer att göra det med alla till buds stående medel även på denna plattform för att nå ut med det budskapet. Jag glömmer aldrig det ord vår tidigare President Martti Ahtisaari, som är en aktiv förespråkare för bevarandet av det svenska språket i Finland, sade under en middag på den Finska ambassaden i Oslo: ”För att bevara svenskan som ett nationellt språk bör man vara aktiv och målinriktad med sin identitet, och när mina svenskspråkiga vänner vill hälsa på mig på en mottagning byter de ofta språk till finska. Jag vill nästan säga: ”Vad fan är fel med er? Jag kan tala svenska, vi är ju trots allt ett tvåspråkigt land".


LÄNGE LEVE SVENSKAN.

Våga stå upp i det offentliga med ditt modersmål

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge