torsdag 28 januari 2021

Klimatutfordringarna- Var står vi?

Det är ekonomin som fram tills nu har representerat verkligheten och definierat spelreglerna. På sociala media från våren 2020 har man kunnat följa en animerad serie som visar några män i vita rockar som betraktar det välkända Corona kurvorna. Den ena av männen utbrister ” jag kommer till att vara så glad när detta är över”.

Det ingen av dem lägger märke till är det långt mer dramatiska klimat-kurvorna som reser sig som tsunamivågor bak ryggen på dem. I motsättning till Coronakrisen så är klimatkrisen för det flesta mera diffus, osynlig och lite konkret, man tänker att klimatkrisen den kan drabba oss i en irrelevant framtid och främst någon vi inte känner, någon som dessutom är bosatt på andra sidan jordklotet. Den känns för det allra flesta av oss inte som någon kris men summan av mänskliga lidelser och de ekonomiska kostnaderna till följd av klimatförändringarna och tappt natur vill trots allt sätta både Corona och det mesta av andra stora och små kriser i skuggan av klimatkrisen och ändå är handlingskraften alltså omvänd proportionellt jämfört med risken för katastrof.

Så kan man ju självklart ställa sig frågan hur stor och hur nära klimatkrisen egentligen är? Och hur reellt är det att tala om en kris. Klimatförändringarna är redan över oss, den globala genomsnittstemperaturen har ökat med en grad, skogsbränder, värmeböljor, översvämningar och torka, alltså extrema väderleksförhållanden blir stadigt mer synliga. Det samma gäller också kostnaderna både på infrastruktur och skadeersättningar.

Folk har börjat flytta på sig, och om framtiden vår formas av ökad havsnivå och extrema väderleksförhållanden av ett omfång det är all orsak att frukta så vill vi se folkvandringar av ett hitintills okänt omfång. Det är ändå svårt sia om hur världen kommer att se ut i år 2100, alltså om 80 år, (det är så långt det klimatologiska modellerna sträcker sig) Det är inte för att klimatmodellerna på något som helst sätt skulle vara dåliga, men det är för att vi inte vet hur naturen själv eller samhället vill reagera. Det mest pessimistiska scenariot för år 2100 ger en temperaturökning på upp till 4 - 5 grader i genomsnitt, det är mycket! och det är ingen som kan förutspå hur jorden kommer att tackla det.

I andra ändan är det mest optimistiska scenariot som kan stabilisera jordklotet under 1½ grad. Ingen av ytterpunkterna är realistiska och som det ser ut nu hamnar vi någonstans mitt i mellan. I dag tas över hälften av våra CO2-utsläpp hand om av landjordens och havets kolbindning. När målet är att undgå en temperaturstigning över 2 grader, eller allra helst 1½ grad, så är det därför att detta är en nivå där det finns all grund till att räkna med att ekosystemens förmåga att binda kolet försämras betydligt och i värsta fall vill brinnande skogar, tundra, permafrost och hav släppa lös mycket av sitt lagrade kol. Det betyder ändå inte att jordklotet vill ”kollapsa”, planeten vår har varit utsatt för en långvarig vinternatt och en glödhet sommarnatt förr och hankat sig igenom dem, men behagligt för oss människor blir det verkligen inte om vi passerar 2 graders uppvärmning.

Människan är bättre än sitt rykte… får vi hoppas! Vi är både empatiska och solidariska och i vårt priviligierade hörn av världen har vi en samhällsstruktur som skapar tillit och relativt små skillnader. Men vår välfärdsmodell är under press och den solidariteten som krävs både ovanför Corona och klimatet kräver att vi alla sitter i samma båt. De som verkligen vill märka klimatförändringarna är det fattiga, de som lever i sårbara områden av världen, och de som inte ännu är födda. De har med all rätt också krav på vår solidaritet, vi skall så absolut inte gå tillbaka till en forntid.

Visionen är inte en framtid där vi sitter i 12 grader och äter kall gröt i skenet av en osande fotogenlampa. Vi skall snabbare in i en ny och attraktivare framtid där också ny teknologi är en del av lösningen, en framtid vi oavsett kommer att komma i, men med mera vikt på kvalitet och mindre kvantitet. Jordklotet står idag vid en brytningspunkt, förstärkt av Corona, och det är upp till oss alla om vi vill vända oss i rätt riktning och göra en insatts. Jag såg ett plakat i staden Bergen här i Norge som formulerade detta så träffande:

”Det största hotet mot vår planet är tron på att någon annan skall rädda den”.

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge