Färsk mjölk direkt från kossan är någonting helt annat än pastöriserad,
homogeniserad och kanske också fettreducerad mjölk på kartong. Medan färsk
mjölk kan stärka benstommen och styrka koncentration och minnet så kan tyvärr
inte tufft hanterad mjölk på kartong skylta med det samma.
All den mjölk vi köper på kartong pastöriseras för att eventuella sjukdomsframkallande bakterier skall dräpas. Tyvärr så måste vi offra både proteinmolekyler och värdefulla bakterier i mjölken för att den skall bli trygg för både liten som stor.
Proteinmolekylerna i färsk mjölk har exakta tredimensionella strukturer, så kallade kasein mi-celler, som håller formen med hjälp av mineralerna kalcium och fosfat och skyddar dem från att reagera som reaktiva mineraler. När proteinmolekylerna förstörs av uppvärmning släpps kalciumet fritt och proteinmolekylerna blir till långa proteintrådar.
Denaturerade proteintrådar har helt andra egenskaper än tredimensionella proteinmolekyler
och det är en av orsakerna till att många reagerar allergiskt mot onaturliga
mjölkproteiner, detta vet man genom en stor och omfattande norsk forskning i
dag och det ser ut som att syrning av mjölk till surmjölk och yoghurt städar
upp i protein kaoset på ett sätt som gör att vi kan utnyttja surmjölk och
yoghurt på ett helt annat sätt än pastöriserad och homogeniserad mjölk vi
dagligen dricker.
Att mjölken värms upp för att skydda oss mot sjukdomar kan jag förstå, men jag har mindre förståelse för att mejerierna spränger sönder och samman de sköra fett-pärlorna i mjölken bara för att vi skall slippa skaka mjölkpaketet innan vi skall servera mjölken. Dessa fettpärlor är byggda av membraner som är väldigt lika dina egna cellväggar. De skapas genom att mjölk-körtelcellerna offrar en liten flik av membranen sin när det packar in fettdropparna och sänder dem ut i mjölken.
Membranen har till och med specialiserade antenner på utsidan på samma vis som dina egna kropps celler har det. Detta är antenner de hjälpsamma och nyttiga bakterierna i tarmen din känner igen och accepterar utan immun-inspektion och angrepp, som stimulerar cellerna i tarmväggen till att upprätthålla och suga upp värdefullt mjölkfett, hämma lömska bakterier i tarmen och stimulera nervcellernas utveckling.
Så länge membranen är intakt så är fettsyrorna också skyddade mot angrepp från kalcium och förstörda proteinmolekyler. Om Kalcium och fett får reagera med varandra, försvagas mineralupptaget i kroppen. Homogenisering efterlämnar ett slagfält av sprängda fettpärlor, förstörda molekyl-antenner, reaktiva mineraler och långa proteintrådar som kan reagera med varandra och i värsta fall föra till hälsoskadliga konsekvenser.
Pastörisering och homogenisering kan förvandla näringsrik mjölk till en dryck som ger magsmärta, diarré, förstoppning och betydligt försvagad upptagningsförmåga av värdefulla byggklossar för din kropp. Vi vet av både erfarenhet och modern forskning att människor som inte tål mjölk utan bekymmer kan dricka både färsk komjölk och även lägga både surmjölk och yoghurt på sin frukostblandning.
I en Norsk studie gjord vid Tromsö universitets forskningsenhet för nutrition har man kunnat påvisa att stora mängder pastöriserad och homogeniserad mjölk ger högre blodtryck, lägre nivåer av det gynnsamma kolesterolet HDL i blodet och försvagad effekt av insulin.
Det är inte alls så säkert att det bevingade orden, "drick mjölk så älskar du bättre" har någon konsekvens eller större betydelse så länge du bara dricker pastöriserad och homogeniserad mjölk.
Källhänvisningar
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar