lördag 22 maj 2021

Nordens, eller kanske världens äldsta fast-food!

Hösten är högsäsong för färskt renkött. Men har du tänkt på att också nu under sommaren kan du använda fryst renskav för att skapa feststämning runt grillen.

Renskav har blivit kallad bland renskötarna själva för Nordens äldsta fast food... I tusenvis av år har Samerna skivat upp fruset renkött för en snabb, näringsrik och god matpaus, det berättar Are Smuk Figved, Same och en av producenterna som ser till att renskav finns tillgängligt i dagligvaruhandelns frysdiskar året runt över hela Norden.

Renkött är kött i världsklass och Finnmark Rein är Europas största leverantör av renkött och kockar över hela världen vurmar efter denna delikata råvara. Renkött är något av det läckraste och sundaste du kan äta och renskav är det allra enklaste köttet att tillreda.

Allt renkött är Nordiskt viltkött i världsklass, det är rikt på smak och renskav är Lapplands eget fast food som är grunden till både spännande smårätter och solida traditionsrätter.

Renskav är kött som har blivit skuren i lövtunna skivor från fruset renkött, oftast från bog, nacke, högrev och den tjockaste delen av slagsidan på djuret. Det tunna skivorna gör att köttet upplevs som mycket mört och i tillägg så är det väldigt magert kött, det innehåller bara 7,5% fett.

Skavning av fruset kött är en urgammal Samisk metod, när köttet blev skavt blev behovet för mörning mindre och tillredningen kunde ske snabbt. Den här snabba tillredningen värdesätter vi fortfarande även i dag. Renskavet kan tas ut av frysen och användas i fruset tillstånd till en mängd olika rätter.

Suovas är det samiska namnet för kallrökt renkött. Köttet är efter samisk tradition saltat och kallrökt i låg temperatur över en lång tid, det ger en fantastisk och unik smak till skavet. Om man önskar en lätt rökt smak på sin renskav så kan Suovas gärna användas i stället för vanlig renskav. Du bör beräkna minst 200 gram renkött per person.

Får jag bjuda på grillad hjärtsallad med renskav och färska örter så här lagom till sommarsäsongen

Receptet är för 4 personer.
Ingredienser:

1 paket frusen renskav (400 g)
4 stycken hjärtsallads huvuden
100 gram god riven lokal ost
2 äggulor
2 dl god olja
1 vitlöksklyfta
1 tesked senap
1 tesked citronsaft
Salt och peppar
Färska örter till dekorering

1: Stek ren skaven på hög värme i lite olja och smör tills den fått en gyllen färg. Krydda med salt och peppar, du kan också gärna krydda upp köttet med andra kryddor du tycker om, som till exempel ramslök och chili.
2: Dela hjärtsalladen itu. Pensla med lite olja och sätt dem rätt på grillen i 1 – 2 minuter på var sida.
3: Laga en aioli, lägg äggulorna i en stavmixerskål, häll på försiktigt med oljan samtidigt som du kör stavmixern i botten på skålen utan att lyfta den från botten. När äggulorna börjar blanda sig med oljan lyfter du långsamt uppåt stavmixern mot skålens topp och mixar tills du får en fyllig och fast aioli. Smaksätt aiolin med pressad vitlök, citronsaft, senap, salt och peppar.

Eller Rågbrödsburgare på mitt lilla vis.
Receptet för 4 personer
Ingredienser:

1 paket frusen renskav, renskaven tillreder du på exakt samma sätt som i det föregående receptet.
2 stycken hjärtsallad huvuden, gör på samma vis som i receptet ovan, grilla dem.
100 gram färska eller frusna kantareller
1 skiva god ost, jag valde chevré till min burgare
4 stycken rågbrödskusar, Reissumies, på finska. 

Laga renskaven enligt det föregående receptet och grilla hjärtsalladen på samma sätt som i det föregående receptet. Kantarellerna steker du i rikligt med smör i en stekpanna. Har du inte kantareller går det även lika bra med champinjoner eller annan frusen svamp om du har det.

Sätt också rågbrödet på grillen och låt de svettas där i några få minuter. Skiva upp några skivor av önskad ost. Lägg upp allt på varsit rågbrödsbotten som när du bygger upp en hamburgare och avsluta med den andra halvan rågbröd på toppen. 

Bon apetit.


Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen