Renskav har blivit kallad bland renskötarna själva för Nordens äldsta fast food... I tusenvis av år har Samerna skivat upp fruset renkött för en snabb, näringsrik och god matpaus, det berättar Are Smuk Figved, Same och en av producenterna som ser till att renskav finns tillgängligt i dagligvaruhandelns frysdiskar året runt över hela Norden.
Renkött är kött i världsklass och Finnmark Rein är Europas största leverantör av renkött och kockar över hela världen vurmar efter denna delikata råvara. Renkött är något av det läckraste och sundaste du kan äta och renskav är det allra enklaste köttet att tillreda.
Allt renkött är Nordiskt viltkött i världsklass, det är rikt på smak och renskav är Lapplands eget fast food som är grunden till både spännande smårätter och solida traditionsrätter.
Renskav är kött som har blivit skuren i lövtunna skivor från fruset renkött, oftast från bog, nacke, högrev och den tjockaste delen av slagsidan på djuret. Det tunna skivorna gör att köttet upplevs som mycket mört och i tillägg så är det väldigt magert kött, det innehåller bara 7,5% fett.
Skavning av fruset kött är en urgammal Samisk metod, när köttet blev skavt blev behovet för mörning mindre och tillredningen kunde ske snabbt. Den här snabba tillredningen värdesätter vi fortfarande även i dag. Renskavet kan tas ut av frysen och användas i fruset tillstånd till en mängd olika rätter.
Suovas är det samiska namnet för kallrökt renkött. Köttet är efter samisk tradition saltat och kallrökt i låg temperatur över en lång tid, det ger en fantastisk och unik smak till skavet. Om man önskar en lätt rökt smak på sin renskav så kan Suovas gärna användas i stället för vanlig renskav. Du bör beräkna minst 200 gram renkött per person.
Får jag bjuda på grillad hjärtsallad med renskav och färska örter så här lagom till sommarsäsongen
Receptet är för 4 personer.
Ingredienser:
4 stycken hjärtsallads huvuden
100 gram god riven lokal ost
2 äggulor
2 dl god olja
1 vitlöksklyfta
1 tesked senap
1 tesked citronsaft
Salt och peppar
Färska örter till dekorering 1: Stek ren skaven på hög värme i lite olja och smör tills den fått en gyllen färg. Krydda med salt och peppar, du kan också gärna krydda upp köttet med andra kryddor du tycker om, som till exempel ramslök och chili.
2: Dela hjärtsalladen itu. Pensla med lite olja och sätt dem rätt på grillen i 1 – 2 minuter på var sida.
3: Laga en aioli, lägg äggulorna i en stavmixerskål, häll på försiktigt med oljan samtidigt som du kör stavmixern i botten på skålen utan att lyfta den från botten. När äggulorna börjar blanda sig med oljan lyfter du långsamt uppåt stavmixern mot skålens topp och mixar tills du får en fyllig och fast aioli. Smaksätt aiolin med pressad vitlök, citronsaft, senap, salt och peppar.
Eller Rågbrödsburgare på mitt lilla vis.
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
1 paket frusen renskav, renskaven tillreder du på exakt samma sätt som i det föregående receptet.
2 stycken hjärtsallad huvuden, gör på samma vis som i receptet ovan, grilla dem.
100 gram färska eller frusna kantareller
1 skiva god ost, jag valde chevré till min burgare
4 stycken rågbrödskusar, Reissumies, på finska.
Laga renskaven enligt det föregående receptet och grilla hjärtsalladen på samma sätt som i det föregående receptet. Kantarellerna steker du i rikligt med smör i en stekpanna. Har du inte kantareller går det även lika bra med champinjoner eller annan frusen svamp om du har det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar