söndag 13 juni 2021

Madonnan på Eggedals fjället

År 1932 gifter sig Anne Margrethe Bugge med Magdalon Mowinckel från Bergen. Tre år senare fick de en pojke som döptes till Knut Johan. Redan innan Knut Johan blev född flyttade emellertid Anne Margrethe hem till sina föräldrar. Äktenskapet med Magdalon Mowinckel blev inte långvarigt. Sonen Knut Johan växte upp tillsammans med sin mor i Drammen, men tillbringade också en hel del tid med sin far.

I 1950 gifte sig Anne Margrethe för andra gången. Hennes nya man var Sophus Bugge, tandläkare och ÖNH-läkare (öron-näsa-hals) vid Dikemark sjukhus. Han skulle bli en stor stöttepelare för henne i tiden som följde, sommaren 1951 fick nämligen ett tragiskt utfall.

Anne Margrethes son, Knut Johan hade mönstrat på en båt under sommarlovet, han var 16 år och det var inte alls ovanligt på den här tiden att unga pojkar fick arbete till sjös under sommarlovet. Båten hette M/S Bess och var ett kombinerat last- och passagerarfartyg. Knut Johan mönstrade på som däckspojke. Manskapet var på totalt 22 stycken och M/S Bess hade också med sig nio passagerare på färden när olyckan inträffade.

Natten efter avresan den 12 augusti 1951 kommer M/S Bess ut i ett fruktansvärt oväder ute på Nordsjön. Båten förliser och 22 människor mister livet, däribland Knut Johan. Sorgen som slog ned i Anne Margrethe var ofattlig och präglade henne resten av livet.

1962 blev Anne Margrethe skogsägare i Sigdal kommun, då hon ärvde stora skogsområden efter sin far. Året före i 1961 blev hon dessutom änka. Anne Margrethe var med andra ord ensam hela den tiden hon satt som ägare av ”Trillemarkskogen”. Ansvaret måste ha varit betungande, och det kommer tydligt fram i samtal med dem som kände henne, att hon kanske inte helt var införstådd i det professionella utfordringarna som rollen krävde. Hon vågade heller inte helt lita på professionella råd från andra och blev nog därför uppfattad som något ambivalent och kanske lite misstänksam.

Allt eftersom Anne Margrethe blev en äldre dam, gick hon och tänkte på vad hon skulle göra med skogen hon ägde, hon måste ju bestämma sig för något innan hon också lämnade det jordiska livet. Skulle hon sälja skogen, och i så fall till vem? Det fanns tillräckligt med människor som var intresserade i att köpa, men fru Bugge hade starka meningar om vem som kunde bli aktuell, och dem var det enligt henne inte särskilt många av.

Hennes slutliga avgörelse blev att ge bort hela egendomen till Sigdal kommun. Detta skedde i 1989. I gåvobrevet är det dessutom lagt ner den otroliga klausulen att en staty av den heliga madonnan skall placeras på Leinåsen, by fjällets topp på 1020 meters höjd. Kommunen förpliktade sig att sätta upp en madonnastaty så fort fru Bugge skaffade fram en sådan staty.

Varför denna staty?

Antagligen vill man aldrig få veta vad Anne Margrethe Bugge tänkte då hon framsatte klausulen om en Madonnastaty i gåvobrevet till Sigdal kommun. Oavsett hur mycket man tolkar och spekulerar, vill det alltid finnas ett element av mysterium i den här historien.

Läser man i boken om Historien bakom Madonna statyn i Sigdal kan man läsa följande: ”när man skall försöka att ge ett svar på frågan om, varför en Madonna i Trillemarka? Så kommer vi inte längre än att kunna söka efter dessa linjer: Maria med barnet, en mor och en son". 1020 meter över havet, vid porten till ”Trillemarka” skådar Madonnan med barnet i famnen ut över fantastiska fjällområden med Gaustatoppen (1883 möh) i väst och Norefjäll/ Eggedals fjället i Norr.

1989 gav Anne Margrethe Bugge hela sin skogsegendom, Skaar Langsetermarka, Rydningssnåret och Katttenberg skog till Sigdal kommun. Överlåtelsen tog ett års tid. Fru Bugge dog i 1995, 91 år gammal. Innan hon dog hade hon aldrig hunnit skaffa fram en madonnaskulptur så som det stod i avtalet med kommunen att hon skulle göra.

Åren gick men kommunen hade inte glömt bort Anne Margrethes givmildhet och uttryckliga önskan om en madonnastaty. Så lördagen den 20 juni 2009 lyfts den vackra madonnaskulpturen av vit granitsten på plats med helikopter och Prästen Svein Ludvig Larsen, som själv var en eldsjäl i arbetet med att realisera madonna statyn höll andakt och Madonnan blev också vigd efter den Katolska kyrkans välsignelsesritual.

Från Vietnam till Norge.

Modellen till statyn blev först lagad i gips av konstnären Turid Angell Eng. Hon hade tidigare haft succé i samarbete med Danang Sculptures Project i Vietnam, där duktiga hantverkare utförde första delen av skulpturen och sände också bilder av arbetet. Turid Angell Eng reste sedan själv till Vietnam och färdigställde arbetet med statyn. Madonnan, Maria med Jesusbarnet, är lagad i vit granit och har lindrigt sagt haft en ganska så häftig resa, först med båt från Vietnam till Oslo, så med lastbil till Eggedal och till slut med helikopter den sista biten upp på toppen av fjället på en plats som heter ”Bjønnskortenatten”.

Den katolska prästen som var med lördagen den 20 juni 2009 och som också välsignade Madonnan uttryckte under ceremonin: ” «Det er klart det var et stort og viktig øyeblikk for oss som hadde jobbet med dette prosjektet gjennom mange år å se Madonnaen komme gjennom lufta, så å si ned fra himmelen! Og da den endelig stod der i all sin prakt i Guds frie natur, og vi kunne slappe av etter endt dyst, ja det var et sterkt øyeblikk.».

Men historien slutar inte heller där. Madonna statyn blir en så stor attraktion och ett naturligt turistmål att man ser sig tvungen göra något med stigen upp till den här populära statyn. Eggedal turlag med Gunbjörn Aasand tog kontakt med kommunordförande Kari Kolbræk Ask och det blev i den första omgången gjort förbättringar på den nedersta delen av stigen i 2014. Året efter kom idéen om stenläggning av hela stigen. Efter ett möte med Geirr Vetti, han hade lång erfarenhet i användandet av Sherpan från Nepal till stenläggning av stigar, dränering och reparation av erosionsbenägna stigar och vägar.

Eggedal turlag och Gunbjörn tog ansvaret för stigprojektet och gjorde en formidabel insatts. Flera somrar med stenläggning har resulterat i att man bokstavligt talat kan gå torrskodd hela vägen upp från parkeringsplatsen vid Utvollane och helt upp till statyn. Otaliga ton med stenhällar från Dovre har transporterats till Eggedals fjället, först med lastbil, så med helikopter, innan det duktiga Sherpan har lirkat dem på plats. Projektet med att färdigställa stigen började 2015 och var färdigt i 2019.

Egen marsch, mat och dryck. 

Varje år sedan 2010 har Eggedal IL arrangerat en gemensam vandring upp till statyn, en vandring som kallas "Madonnamarsjen". Där är det också Gudstjänst på Bjønnskortenatten och deltagarna får ett märke för deltagelsen.

Traditionsrika  Eggedal Borgerstue restaurang och café nere i centrum av Eggedal har märkt intresset för Madonnan, de vill ge hungriga turgående en speciell matupplevelse efter genomförd vandring och har utvecklat en egen "Madonna hamburgare". En egen handgjord hamburgare med "smak av skau" (Skog) som innehåller bland annat enbär, örter och en crème fraiche smaksatt med lingonsylt och denna hamburgare blir så självklart serverad på en skifferstenplatta och man kan nog tryggt säga att detta är en speciell smakupplevelse. 

Elisabeth Koren Bøle, ägaren av Eggedal Borgerstue berättar att man också får köpt ett speciellt öl till hamburgaren. Den lokala ölproducenten Solumsmoen Gardsbryggeri har nämligen utvecklat ett eget öl som heter Madonna och är speciellt tillpassat smakerna i Madonna hamburgaren. Jag föreslår för alla som har vägarna förbi Eggedal att både ta turen till fjället, Madonnan och restaurangen. Varifrån du än kommer så är det här värt en egen resa i sig själv.

Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge