måndag 14 juni 2021

Den Nordiska välfärdsmodellen?

På tal om liv och hälsa.

I en nutritions studie som gjordes 2014 framkom det att andelen feta män globalt ökat från 3,2 procent till 10,8 procent, eller cirka 266 miljoner personer. Bland kvinnorna hade andelen med fetma ökat från 6,4 till 14,9 procent, vilket motsvarar omkring 374 miljoner personer, Det ger en total andel feta på 12,9 procent, eller 641 miljoner personer.

Det här betyder att i genomsnitt så har varje person över 18 år blivit 1,5 kilo tyngre per decennium under de senaste 40 åren. Världens allra fetaste människor bor i önationerna Polynesien och Mikronesien, där 38 procent av männen och över hälften av kvinnorna är feta, enligt statistiken. Underlaget består av 1 698 studier som omfattar 19,2 miljoner vuxna i 186 länder.

”Om ökningen av fetma fortsätter i denna takt så kommer omkring en femtedel av männen (18 procent) och kvinnorna (21 procent) att vara feta år 2025″, skriver The Lancet om studien.

Hur är det i våra nordiska land?

Vi i Norden har ofta blivit jämförda med resten av världen som ett folk med sundare och bättre levnadsvanor och måltidsvanor än många andra i världen, men hur ligger det egentligen till? ”Den Nordiska välfärdsmodellen” blir ofta nämnd som en stor faktor i vårt förhållande till mat och måltider, men är vår ”nordiska modell” egentligen så mycket bättre? och är vi nordbor mindre feta än andra? svaret på den frågan blir ett klart nej, och det bekräftas också från ett mera ovanligt och oväntat håll, nämligen från det nordiska begravningsbyråerna!

I 2020 slutfördes ett 20 årigt forskningsprojekt, ”Death caused by obesity in the nordic”, i den här studien som ledande nutritionsforskare från alla våra nordiska land tillsammans med läkare och professorer utarbetat framkommer det att även här i norden är vi drabbade av en fetmakris. Har den nordiska modellen slagit fel? eller är den uppbyggd på fel grunder? det var en fråga som också uppstod.

Forskningsresultaten är påfallande tydliga och inte minst häpnadsväckande. Man kan vetenskapligt påvisa att väldigt många av oss nordbor lider av extrem fetma, nu är, var femte person extremt överviktig och det häpnadsväckande i detta sammanhang är att bekräftelserna kommer från ett högst oväntat håll, nämligen från begravningsbyråerna, de som tar hand om dig och mig när vi lämnat det jordiska, genom dem har man fått bekräftelsen på att allt flera av det som dött är extremt överviktiga och man har blivit tvungna att göra kistorna större, något som man ytterst sällan, nästan aldrig förr hade anledning till att göra.

Hans Wilder, talesman för den nordiska sammanslutningen för begravningsentreprenörer kan också bekräfta att för 40 år sedan kunde det hända att ett av tusen lik var för stort och att kroppen inte passad in i den vanliga storleken av en kista, 2020 var situationen en helt annan, var 50:de lik passade inte in i en normal kista. En normal begravningskista mäter 64x205 centimeter. Men nu börjar vår ständigt ökande kroppsvolym att ställa till problem. Varje år dör mellan 90 000 och 95 000 personer och allt fler måste begravas i extra stora kistor. Om den avlidne då valt att kremeras kan det bli besvärligt. Det finns nämligen ingen krematorieugn i Sverige eller Finland som kan ta emot kistor bredare än 90 centimeter medan det i Norge finns en krematorieugn som kan hantera de allra största kistorna. 

Någon lösning på det växande problemet har man inte kommit fram till, men det är något som hela branschen måste lösa gemensamt anser den svenska begravningsentreprenören Bernt Dahlberg. Det är med tanke på vår nordiska modell en oroväckande markant ökning av kroppsvikt bland de döda konstaterar en enad forskargrupp och påpekar samtidigt att man nu, med all rätt, även i våra nordiska länder kan tala om en alvarlig fetmaepidemi.

Forskarna är också överens om att detta beror endast och enbart på någon slags form av samhällelig systemsvikt, Politikerna, hälsovården, läkare, samhället och fram för allt livsmedelsindustrin är skyldiga till detta epidemiska tillstånd. Ingen människa väljer att äta sig fet lika lite som att utsätta sig för svält, men det är ändå ganska ironiskt att det bokstavligt talat dör flera människor av att det äter ihjäl sig, än vad det dör människor av svält.

Källhänvisningar:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24880830/ 

https://www.researchgate.net/publication/346542351_A_health_inequality_impact_assessment_from_reduction_in_overweight_and_obesity

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen