måndag 14 juni 2021

Den Nordiska välfärdsmodellen?

På tal om liv och hälsa.

I en nutritions studie som gjordes 2014 framkom det att andelen feta män globalt ökat från 3,2 procent till 10,8 procent, eller cirka 266 miljoner personer. Bland kvinnorna hade andelen med fetma ökat från 6,4 till 14,9 procent, vilket motsvarar omkring 374 miljoner personer, Det ger en total andel feta på 12,9 procent, eller 641 miljoner personer.

Det här betyder att i genomsnitt så har varje person över 18 år blivit 1,5 kilo tyngre per decennium under de senaste 40 åren. Världens allra fetaste människor bor i önationerna Polynesien och Mikronesien, där 38 procent av männen och över hälften av kvinnorna är feta, enligt statistiken. Underlaget består av 1 698 studier som omfattar 19,2 miljoner vuxna i 186 länder.

”Om ökningen av fetma fortsätter i denna takt så kommer omkring en femtedel av männen (18 procent) och kvinnorna (21 procent) att vara feta år 2025″, skriver The Lancet om studien.

Hur är det i våra nordiska land?

Vi i Norden har ofta blivit jämförda med resten av världen som ett folk med sundare och bättre levnadsvanor och måltidsvanor än många andra i världen, men hur ligger det egentligen till? ”Den Nordiska välfärdsmodellen” blir ofta nämnd som en stor faktor i vårt förhållande till mat och måltider, men är vår ”nordiska modell” egentligen så mycket bättre? och är vi nordbor mindre feta än andra? svaret på den frågan blir ett klart nej, och det bekräftas också från ett mera ovanligt och oväntat håll, nämligen från det nordiska begravningsbyråerna!

I 2020 slutfördes ett 20 årigt forskningsprojekt, ”Death caused by obesity in the nordic”, i den här studien som ledande nutritionsforskare från alla våra nordiska land tillsammans med läkare och professorer utarbetat framkommer det att även här i norden är vi drabbade av en fetmakris. Har den nordiska modellen slagit fel? eller är den uppbyggd på fel grunder? det var en fråga som också uppstod.

Forskningsresultaten är påfallande tydliga och inte minst häpnadsväckande. Man kan vetenskapligt påvisa att väldigt många av oss nordbor lider av extrem fetma, nu är, var femte person extremt överviktig och det häpnadsväckande i detta sammanhang är att bekräftelserna kommer från ett högst oväntat håll, nämligen från begravningsbyråerna, de som tar hand om dig och mig när vi lämnat det jordiska, genom dem har man fått bekräftelsen på att allt flera av det som dött är extremt överviktiga och man har blivit tvungna att göra kistorna större, något som man ytterst sällan, nästan aldrig förr hade anledning till att göra.

Hans Wilder, talesman för den nordiska sammanslutningen för begravningsentreprenörer kan också bekräfta att för 40 år sedan kunde det hända att ett av tusen lik var för stort och att kroppen inte passad in i den vanliga storleken av en kista, 2020 var situationen en helt annan, var 50:de lik passade inte in i en normal kista. En normal begravningskista mäter 64x205 centimeter. Men nu börjar vår ständigt ökande kroppsvolym att ställa till problem. Varje år dör mellan 90 000 och 95 000 personer och allt fler måste begravas i extra stora kistor. Om den avlidne då valt att kremeras kan det bli besvärligt. Det finns nämligen ingen krematorieugn i Sverige eller Finland som kan ta emot kistor bredare än 90 centimeter medan det i Norge finns en krematorieugn som kan hantera de allra största kistorna. 

Någon lösning på det växande problemet har man inte kommit fram till, men det är något som hela branschen måste lösa gemensamt anser den svenska begravningsentreprenören Bernt Dahlberg. Det är med tanke på vår nordiska modell en oroväckande markant ökning av kroppsvikt bland de döda konstaterar en enad forskargrupp och påpekar samtidigt att man nu, med all rätt, även i våra nordiska länder kan tala om en alvarlig fetmaepidemi.

Forskarna är också överens om att detta beror endast och enbart på någon slags form av samhällelig systemsvikt, Politikerna, hälsovården, läkare, samhället och fram för allt livsmedelsindustrin är skyldiga till detta epidemiska tillstånd. Ingen människa väljer att äta sig fet lika lite som att utsätta sig för svält, men det är ändå ganska ironiskt att det bokstavligt talat dör flera människor av att det äter ihjäl sig, än vad det dör människor av svält.

Källhänvisningar:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24880830/ 

https://www.researchgate.net/publication/346542351_A_health_inequality_impact_assessment_from_reduction_in_overweight_and_obesity

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge