lördag 19 juni 2021

Vegetariskt på menyn i skolbespisningen?

Inför kommunalvalet i Finland var det många kommunpolitiker och beslutsfattare som hade kommit till den insikten att man behöver minska på köttkonsumtionen och därför ville man införa flera vegetariska rätter på veckomenyerna i skolorna i Finland. 

Den finländska skolbespisningen har redan köttfria dagar men inför kommunalvalet ville man veta om dessa borde utökas. Det här är ju i sig en bra sak, men har man fog för inställningen? Den vegetariska vågen möter nämligen på ett visst motstånd, varför?

Som oftast kan man hitta realistiska och verkliga svar på problematiska måltidsrelaterade frågor om man undersöker bakomliggande faktorer, som hur maten är tillredd, smaksatt, och serverad.  

På en lokal finlandssvensk tidning, Österbottens Tidning från den 3 juni kunde man läsa att -"Vegetarisk skolmat delar åsikterna och att i Pedersöre säger både väljare och kandidater ”nej tack” till fler köttfria skoldagar. Påståendet ”skolbespisningen borde ha fler köttfria dagar” fick inget stort stöd bland de österbottniska väljarna i kandidattesten. Sex av tio höll inte med påståendet. Enbart var fjärde höll med.

Kommunala beslutsfattare var mer positivt inställda till att minska på köttet. Bland kandidaterna svarade ungefär lika många att de inte höll med påståendet (58 procent) men de osäkra var färre. En tredjedel av kandidaterna vill se en minskning av köttet i skolmaten.

Ser vi på Österbotten som helhet så finns ett litet intresse för fler köttfria dagar, men de allra flesta vill ha kvar köttet. Gör man jämförelsen stad kontra landsbygd blir svaren mer intressanta".

Hur skall man då vända detta till en positiv och mera attraktiv trend, att äta mera vegetariskt och mindre kött?

Det man allra först borde tänka på är, vilka smaker är det som dagens ungdom är intresserade i och vad är det man erbjuder i vegetarisk väg? Hur blir maten tillredd, vad smakar den av och inte minst hur blir den serverad? Det kalla faktum är att dagens skolmat består till 70 % av helfabrikat, en industriell färdigmat som skolköken inte behöver göra så mycket mera med än att bara värma upp och servera.

Det blir också ganska lätt att förstå varför svinnet är stort under skolmåltiderna när det serveras vegetariskt. Svinnet från skolmaten är ingen nyhet, tvärtom en verklighet det finländska skolorna levt med redan i en längre tid, något som också bekräftar ett redan känt faktum, att skolorna serverar industriell färdigmat. 

Kanske man istället för att ställa frågan om vi skall servera mera vegetariskt i skolorna borde ha ställt frågan, borde vi servera mera riktig handgjord och äkta mat och borde vi kanske sluta upp med att servera industriell färdigmat och låta kökspersonalen få sin heder och respekt tillbaka och låta dem få göra det de kan bäst, nämligen laga ordentlig mat.

Mat från grunden av som både smakar och ser god ut, borde vara en milstolpe man kunde sträva efter, men det kräver också en politisk vilja att våga förändra, en egenskap som för tillfället verkar vara en fullständig omöjlighet i Finland.

Tyvärr så är Finland i dag det land som är främst i världen på industriellt tillverkad färdigmat och den offentliga måltiden är dess typiska arena. Det är så synd att vi har kommit i den här positionen att färdigmaten är vår främsta allierade. 

Man kan ju alltid hoppas på att det bland dessa nya unga politiska kandidater, någonstans i deras inre själ, finns en stridsvilja för att vända på den här färdigmatstrenden. 

Det kan för ett kort ögonblick kännas långsökt påstå att orsaken till varför vegetariskt inte är lockande skulle vara att skolköken bara serverar helfabrikat, men synar vi skolmåltiderna ordentligt i sömmarna så är det faktiskt, och tyvärr så, att det kokar ner till just detta. 

När mat och speciellt vegetariska alternativ skall serveras krävs det lite mera finess, teknik, metodik och förståelse för smakkombinationer som gör att konsistensen, munkänslan, och inte minst smaken skall träffa rätt och bli en god upplevelse för den som skall äta maten.

Dessa måltidsindikatorer finns inte med när även det vegetariska alternativen är industriella, det ser både trista och rent oaptitliga ut samtidigt som smaken inte tilltalar varken oss eller ungdomen. 

Personlighet och ödmjukhet inför tillredning och presentation av en maträtt är fundamentala egenskaper som hör hemma hos utbildad kökspersonal, och det brukar som regel generera en slutprodukt av både mätta, glada och nöjda gäster. 

Den offentliga måltiden i Finland har ett attityds problem mera än ett ekonomisk problem, det är sedan länge känt och när våra politiker inser det, ja då finns det en god chans för att vi kan komma ut ur detta ekorrhjul.

Frågan är inte VAD slags mat som skall lagas och serveras, frågan borde i stället vara HUR skall maten lagas och serveras!

Det finns bildbevis för hur illa den mat som skall ätas blir behandlad och serverad. Det förekommer en uppsjö av bilder på skolmat som elever har tagit och som allt oftare dyker upp på sociala media.  Uppsöker man dessutom slumpmässigt en skolmatsal så får man också bekräftelsen på det som ungdomarnas bilder visar. Jag har själv gjort en undersökning där över 200 grundskolor på olika håll i Finland uppsökts för att bilda mig en uppfattning om läget.

En snabb analys insisterar på att det verkar som om det bland kökspersonalen inte finnas något initiativtagande eller behov för matens utseende och uppdekorerande när maten ser så fruktansvärt trist och oaptitlig ut, sällan och nästan aldrig ser den färdiga maten ut att få ens en vacker dill eller persiljekvist, eller annat över sig, och än mindre förekommer det något som helst personligt utförande som skulle hjälpa till att locka fram en god aptit bland ungdomarna, varför?  

Det verkar som om kökspersonalen har blivit tvingade till ett "oönskat arbete" och därför protesterar genom av att antingen ignorera och vara likgiltiga eller så försöka förstöra så mycket som möjligt av en skolmåltid? Det är tris att Finländska skolbarn skall behöva bli offer för de vuxnas, läs även myndigheternas, ytterst dåliga val vid det offentliga upphandlingarna för storköken. 

Skolmåltiderna är inte längre en fråga om hälsa och välbefinnande för eleverna, den prioriteringen har fått ge vika för den ekonomiska släggan och kökspersonalen är piskad till tystnad. Sist men inte minst: Vegetariska alternativ är självklart välkomna på skolmenyerna så länge de inte är industriell färdigmat!

Bon appetit 

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge