onsdag 23 juni 2021

Den baktalade gäddan

Här i Norden är gäddan av många stämplad som en skräpfisk, medan gäddan på snobbiga restauranger i Frankrike tillhör de rätter som är bland det dyraste på menyn. Varför har gäddan fått ett så dåligt rykte hos oss? Man hör ofta sportfiskare och andra säga att de är fisken med allt för många ben och låter därför vår egen ”krokodil” få ett olyckligt slut i soporna eller som kattmat.

Den största anledningen till att gäddan stämplas som en skräpfisk med allt för många ben är att ingen riktig kan eller vet hur man skall behandla gäddan. Trixet är att lära sig att filea gäddan och det är faktiskt lättare än vad du kanske tror.

Så här gör du när du skall filea gädda:

-Lägg fisken med ryggen upp. Skär ett snitt ner bakom huvudet tills du träffat ryggbenet. För kniven försiktigt längs ryggbenet, kniven skall ligga löst över de två raderna med sido-ben som också är där. Följ benet helt bak till ryggfenan. Stoppa där och skär ut filén.

Lägg gäddan på sidan och skär ner vid huvudet och för kniven baköver längs sidan, skär inte för långt ner för då får du med benen. Vänd på fisken och skär av filén på den andra sidan, nu har du två benfria filéer som kan stekas direkt och serveras som små portionsstycken. På resten av fisken kan du skrapa av köttet från benet och laga fiskfärs, på det här sättet går ingenting till spillo, ni vet den här ytterst viktiga råvarumaximeringen.

Gäddan har levt ett långt liv i nordiska kokböcker. 1755 beskriver Caisa Warg i sin kokbok Hjälpreda i hushållningen för unga fruntimber ett recept på fiskfärs där gädda är huvudingrediens.

 Fisk-Farce

”Til en gädda ungefär om två marker tages 6 lod hwetebröd, hwaraf yttersta skårpan är bortskrädd, brödet blötes uti söt mjölk, fisken fläckes och skiöljes wäl, ränses wäl ifrån skinnet och alla ben plåckas bort; sedan hackas han mycket fin med något smör, så blifwer han hwit: är njurtalg for hand, så tages deraf en knapp mark, hwilken ifrån skrädes alla senor och äfwen wäl hackas fin: lägg sedan tilhopa fisken, talgen, det blötta brödet, 4 a 5 ägg, muskotblomma, peppar, salt och äggeröra af 2 ägg, och stöt det uti en sten-mortel eller en järngryta, att det blifwer helt smidigt; och inga klimpar synas. Denna farce brukas til pasteyer, deraf göres ock fricadeller samt stora budingar i soppor, med mera, hwartil han är tjenlig: när icke talg är til hands, kan i des ställe tagas mera smör.

Den Norska kokboksförfattaren Maren Elisabeth Bang var den mest produktiva norska kokboksförfattaren på 1800-talet och hon har fått sin plats i historien då hon år 1831 utgav den första tryckta kokboken i Norge:”Huusholdnings-Bog, indrettet efter den almindelige Brug i norske Huusholdninger”. Här hittar vi, med världens minsta gotiska skrift, receptet på en gäddsoppa. ”Ta revet brød og noget av fisken, hvilket brunes med smør i en pande, hav derpaa kraftsuppe, og rens denne gjennom en haarsigte, jævn den med æggeblommer, kom saa lidt muskat og persille derpaa.

När Hanna Winsnes, norsk kokboksförfattare, gav ut sin klassiska norska kokbok: ”lærebog i de forskjellige Grene av Husholdningen” i 1845, hade receptet som kort och gott hette gädda fått nummer 395 i kokboken.

I den finländska kokboken ”Hushållsbok för Stensböle gård” som tillhört herrgårdsfrun Barbro Hästesko (1698 – 1771) på Stensböle gård i östra Nyland, ingår tidstypiska recept och även gäddan i några recept, där nämns och beskrivs ” att göra pastej av gädda” och ”Fisk frikadeller” här kommer vi inte undan det faktum att herrgårdsfrun högst troligt också var inspirerad av Caisa Warg och hennes kokbok eftersom gäddrecepten i hushållsboken är så gott som nästan identiska. Caisa Warg med sin kokbok var ju den mest eftertraktade kokboken under hela denna tidsepok, så även i Finland som ju då också hörde till den svenska rikshalvan. När det gäller recepten i Hushållsboken för Stensböle gård så har man nog sökt och fått inspirationen från Caisa Wargs kokbok. 

I Anna Olsonis kokbok ”för hem och skola” från 1905 förekommer också gäddan som en ingrediens i fiskfärs och beskrivningen för hur fiskfärsen skall tillredas är snarlik de beskrivningar som finns i det äldre kokböckerna som redan nämnts. Vad händer med gäddan under 1900-talet och framåt?

Då Norges största och förnämsta kokboksförfattare Henrietta Schønberg Erken utkom med sin ”Stora kokebok” i 1914 hade gäddan den absoluta huvudrollen bland norska bräckvattensfiskar.

 Gjedden er en meget anvendelig fisk” skriver Erken och lägger till att ”Gjeddens lever gjælder for at vare en delikatesse, og av rognen tilberedes god kaviar. Som rovfisker flest har den et fast og velsmakende kjøt”. Schønberg Erken grillar gädda, röker den, lagar kroketter av den, kokar den, steker den, har den i grytor och serverar den även med kräftor och hummer. 

Men höjdpunkten i gäddans tillvaro ges ändå i en av det mest snobbiga franska kokböcker: Poisson Diplomatique, där maträtten: ”Brochet comme rôti de veau”- ”gädda som kalvstek” beskrivs.

Till denna rätt behöver du en gädda på 2 – 3 kilo, 100 gram smör, salt, en liter köttfond, en halvliter vatten och en halvliter syrlig grädde. Gäddan flås, strös med salt och en generös mängd med smörklickar läggs på fisken varefter den går in i ugnen på moderat värme och allt eftersom fylls det på med köttfond och vatten. Efter en halvtimme tillsätts grädden och gäddan skall stekas i ytterligare en halvtimme till 45 minuter. Såsen lagas på smör, mjöl och stekskyn och gäddan serveras tillsammans med glaserade kastanjer, rosenkål och stekt potatis.

En av Nordens största matskribenter och mat kritiker genom historien var Dansken Mognes Brandt, han var skådespelare till yrket, men han skrev också restaurangomnämnanden och böcker. I hans klassiker ”Det gode bord” från 1963 beskriver han en resa genom alla världens läckraste rätter och gäddan är självklart med. Mognes Brandt sammanliknar gäddan med hummern och berättar om barndomens enkla tillredning.

Det er en overordentlig fin og velsmakende fisk” skriver han och fortsätter ”Gjedda ble spist kokt i ganske alminnelig lettsaltet vann, med smeltet smør, nye kartofler, revet pepperrot og hakkede, hardkokte egg, litt som når man i Norge spiser lettsaltet torsk, altså”

I början av 2000-talet har gäddan av en eller annan märklig anledning förlorat sin plats som en kulinarisk läckerhet, nu är det inte längre gäddan som är ingrediensen i fiskfärs eller fisk frikadeller, nu har torsk, sej och lax övertagit den rollen i de flesta moderna kokböcker och gäddan blir nästan helt bortglömd. Bland sportfiskare blir gäddan en baktalad fisk som inte tycks förtjäna någon plats på det kulinariska matbordet och det beskriver också den här berättelsen jag fått mig presenterad av en sportfiskare, detta är enlig denne sportfiskare det bästa gäddrecept som någonsin existerat:

När du fiskat upp din gädda, rensas den, saltas och peppras och en del dillkvistar läggs i buken på gäddan, därefter läggs den på en planka och plankan med gäddan täcks in med aluminiumfolie varefter hela paketet grillas över öppen eld på bägge sidor i ungefär en kvart eller två, när fisken anses färdig, öppnas paketet, folien och gäddan kastas bort och så suger man på plankan”...

Det här var något av det mera extrema i baktalande av gädda, men vi kan samtidigt också avfärda det som en dålig vits bland dessa fiskare. Gäddan och många andra fiskar är på väg tillbaka in i köket och värmen och det har uppstått en ny trend de senaste åren där skräpfisk inte mera omtalas som skräpfisk men som smartfisk och det är en ny rännesans för gäddan som den går till mötes och det är bra för gäddan är en helt fantastisk råvara precis lika värdefull som vilken som helst annan fisk.

Ugnsbakad hel gädda
Recept för 4 personer

Ingredienser: 

1-1,25 kg gädda
3 skivade morötter
1 bit (100 g) tärnad rotselleri
1 finskuren färsk fänkål
2 tsk salt
1 citron
2 msk smör
2 msk ströbröd
2 dl grädde



1: Värm ugnen till 225°. Fjälla, rensa och skölj gäddan. Låt huvudet sitta kvar men ta bort gälarna. Gnid in fisken med salt och citronsaft. Gör små skåror i ryggen på fisken.

2: Lägg grönsakerna i botten på en smord ugnsfast form, lägg fisken över grönsakerna och strö över ströbröd och klicka på rikligt med smör på gäddan.

3: Slå på grädden och stek i ugn i ca 15 minuter, ös fisken och grönsakerna några gånger under stektiden. När fiskköttet ät vitt rakt igenom och fenorna lossnar är gäddan klar. Servera med grönsakerna och kokad nypotatis.

Källhänvisningar:

Mognes Brandt ”Det gode bord”
Maren Elisabeth Bang ”Huusholdnings-Bog, indrettet efter den almindelige Brug i norske Huusholdninger”
Hotell och restauranghögskolan Grythyttan, Örebro universitet, måltidshistorik.
Digitala Vetenskapliga arkivet DiVa.


Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge