måndag 28 juni 2021

Finländsk Fiskeripolitik!

Det är en lindrigt sagt märklig och verklighetsförvriden fiskeripolitik vi har i Finland. Finländska yrkesfiskare blir hårt drabbade av stela regler och en byråkrati som är så förbannat idiotisk. Yrkesfiskare själv ser att det finns inhemsk lax i våra farvatten i en sådan tillräcklig mängd att den skulle räcka till åt alla och sälen och skarven är inte det största problemet. Problemet är att laxen blir fredad just i det ögonblicket den simmar förbi de kustområden som är yrkesfiskarens farvatten. Man kan inte komma förbi det faktum att yrkesfiskaren blir åsidosatt till förmån för ett turistfiske uppe i norr.

Jag har sagt det förr och står fortsättningsvis lika fast vid den åsikten att vårt lands fiskeripolitik är fullständigt idiotisk och felaktig när vi tillåter att turister och sportfiskare skall få fånga lax samtidigt som våra yrkesfiskare fråntas den rätten. Att pålägga yrkesfisket fångstkvoter och samtidigt tillåta en obegränsad fångst av lax i lappländska älvar kan inte tolkas som något annat än en fiskepolitiks muta för turistnäringen! Varför detta eländiga rävspel? 

Jag har full respekt för våra yrkesfiskare som sätter hälsa och liv i fara för att vi konsumenter skall kunna njuta av deras fångst och jag har också förståelse för att säl och skarv anses som ett problem men jag har mycket svårt att förstå den apati som uppvisas i alla politiska läger, den är skamfull och illavarslande. Dessa problem går att lösa, skarv och säl kan decimeras kraftigt genom jakt och reglerna för laxfisket kan man ordna upp i tämligen snabbt eftersom det finns tillräckligt med fisk för både yrkesfiske och turism, men det kräver också att vilja, förståelse, handlingskraft och beslutsamhet förs i processen, en kombination som tyvärr är en sällsynthet i alla våra politiska och organisatoriska kretsar.

Vi får hoppas att det finns en eller annan eldsjäl bland landets unga politiska kandidater som tar sitt ansvar och vågar reda ut i dessa fiskegarn och får ett slut på den allt för infekterade stämningen som råder i vår fiskeripolitik.

Samtidigt ger jag också en känga till de frontfigurer och organisationer som hävdar att vi behöver flera inhemska laxodlingar med en akvakultur som ger en trygg och stabil förekomst av egen lax till våra konsumenter, snälla vänner, låt er inte förblindas av den redan infekterade fiskeripolitiken eller de allt för överdrivna påståenden om att det är säl och skarv som äter upp all fisk, minst lika mycket av all fisk som simmar i våra farvatten äts upp av landets totalt idiotiska byråkrati och den är också ni med ert ställningstagande medskyldiga till.

Och för att inte tala om all strömming som blir till djurfoder, Enligt statistik fiskas det i Finland enorma mängder strömming, men största delen av fångsten (95 %) blir till djurfoder. Uträkningar visar att nästan en miljard kilo strömming hamnar utanför livsmedelsindustrin. Vid millennieskiftet åt finländarna i genomsnitt 1,2 kilo strömming per år, i 2019 var mängden nere i 230 gram, det vill säga mindre än 2 portioner per år och konsumtionen den minskar betydligt för varje år. 
Vad har man tänkt göra med situationen annat än bara prata om den? I strömmingens fall verkar det som om man helt tappat lusten på att ge den någon som helst uppmärksamhet som ett gott livsmedel, VARFÖR?


Bon appetit.

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Jakobstad, Österbotten, Finland
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge