lördag 22 oktober 2022

Trondheim, världens nya matmecka!

Välkommen till Trondheim världens nya matmecka!


Trondheim är en stad det är lätt att bli förälskad i, med Nidälven och Nidarosdomen och alla det fantastiska träbyggnaderna och det trånga gatorna och inte minst för alla det kreativa och goda restaurangerna som finns i staden. Det är inte alls så underligt att Trondheim blivit utpekad som The European Region of Gastronomy i år 2022.

Trondheim har intet mindre än tre restauranger med stjärna i Michelin guiden, och Spegelsalen på Hotell Britannia är korad till Nordens bästa restaurang. Dessutom skall Trondheim också vara värd för Ost-VM i 2023 och i 2024 går den stjärnspäckade och prestigetunga kocktävlingen Bocuse d ´Or Europic av stapeln just i denna stad.

Trondheim och regionen ”Tröndelag” har också sin egen matmarknad som brukar infalla under Sankt Olavs dagarna i slutet på juli, det är en matmarknad som blivit vida känd och har en uppsjö av endast och enbart lokala råvaror, råvaror du inte hittar någon annanstans i Norge än bara här, dessutom i världsklass. Det är en matmarknad och en vecka som lockat till sig människor från hela världen, inte bara för att besöka Sankt Olavs dagarna eller för att avsluta den nordiska pilgrimsvandringen men också för att besöka själva matmarknaden.

På tal om Hotell Britannia så anses det ha den absolut bästa hotellfrukosten i hela Norge. Du sitter under stjärnhimlen i Palmehaven och kan bokstavligen frossa dig i alla det godsaker som den digra frukostbuffén erbjuder. Flera kockar är där för dig och det steker både omeletter, våfflor och pannkakor till dig medan du väntar och vid ostbuffén skär det upp till dig lokala ostar som du pekat på och har lust att smaka.

Och som om detta inte skulle vara nog så får du även av serveringspersonalen en hel frukostmeny att bläddra i varifrån du till exempel kan välja leverpastej från Braattan gård, bacon från Röroskött och syltad svamp, en frusen smoothie-bowl eller det som nästan blivit en signaturmelodi för Hotellets morgonfrukost, rostat rågbröd med hackad avokado, hummus, pocherat ägg och persiljeolja. Och om du ännu efter detta tvivlar på din egen hunger så kan du beställa hotellets goda frukostdessert, stekta pannkakor med karamelliserad honung, chokladkräm och vilda bär och det bästa av allt är att det kostar dig inget extra, det ingår i hela frukostupplevelsen.



Trondheim är staden man bara måsta uppleva och jag vågar mig till och med på att gå lös på ett klassiskt ordspråk men i lite annorlunda form ”Se Trondheim och sedan dö”, och när du nu då en gång är där så kan du lika gott ta svängarna helt ut och unna dig den bästa tänkbara service genom av att besöka till exempel Hotell Britannia och äta deras sägenomspunna frukost, eller du kan unna dig en middag på Restaurang Credo där du får en charmerande och kärleksfull inblick i allt av stället, maten och inte minst råvaran och i synnerhet alla de mejeriprodukter som väl är Credos specialitet. Varje kossa som förärat Credo med mjölk eller på annat vis bidragit med produkter för Credo hänger som porträtt i restaurangens matsal.


Vill du ha ännu mera spänning kan du ta ett kliv in i den magiska världen av smaker på restaurang Fang, där upplever du en kreativitet som får nyfikenheten och matglädjen till att både pirra och bubbla, för var annanstans får du dig serverad någonting som ser ut som småsten och smakar som en bit av himlen.

Som sagt Trondheim är verkligen värt ett besök och har så pass mycket att erbjuda att det till och med är värt sitt helt eget besök!

                        



Bon appetit

Inga kommentarer:


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten alltid skall vara ärlig, uppriktig, välsmakande, ha en tydlig identitet och uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge