lördag 22 oktober 2022

Trondheim, världens nya matmecka!

Välkommen till Trondheim världens nya matmecka!


Trondheim är en stad det är lätt att bli förälskad i, med Nidälven och Nidarosdomen och alla det fantastiska träbyggnaderna och det trånga gatorna och inte minst för alla det kreativa och goda restaurangerna som finns i staden. Det är inte alls så underligt att Trondheim blivit utpekad som The European Region of Gastronomy i år 2022.

Trondheim har intet mindre än tre restauranger med stjärna i Michelin guiden, och Spegelsalen på Hotell Britannia är korad till Nordens bästa restaurang. Dessutom skall Trondheim också vara värd för Ost-VM i 2023 och i 2024 går den stjärnspäckade och prestigetunga kocktävlingen Bocuse d ´Or Europic av stapeln just i denna stad.

Trondheim och regionen ”Tröndelag” har också sin egen matmarknad som brukar infalla under Sankt Olavs dagarna i slutet på juli, det är en matmarknad som blivit vida känd och har en uppsjö av endast och enbart lokala råvaror, råvaror du inte hittar någon annanstans i Norge än bara här, dessutom i världsklass. Det är en matmarknad och en vecka som lockat till sig människor från hela världen, inte bara för att besöka Sankt Olavs dagarna eller för att avsluta den nordiska pilgrimsvandringen men också för att besöka själva matmarknaden.

På tal om Hotell Britannia så anses det ha den absolut bästa hotellfrukosten i hela Norge. Du sitter under stjärnhimlen i Palmehaven och kan bokstavligen frossa dig i alla det godsaker som den digra frukostbuffén erbjuder. Flera kockar är där för dig och det steker både omeletter, våfflor och pannkakor till dig medan du väntar och vid ostbuffén skär det upp till dig lokala ostar som du pekat på och har lust att smaka.

Och som om detta inte skulle vara nog så får du även av serveringspersonalen en hel frukostmeny att bläddra i varifrån du till exempel kan välja leverpastej från Braattan gård, bacon från Röroskött och syltad svamp, en frusen smoothie-bowl eller det som nästan blivit en signaturmelodi för Hotellets morgonfrukost, rostat rågbröd med hackad avokado, hummus, pocherat ägg och persiljeolja. Och om du ännu efter detta tvivlar på din egen hunger så kan du beställa hotellets goda frukostdessert, stekta pannkakor med karamelliserad honung, chokladkräm och vilda bär och det bästa av allt är att det kostar dig inget extra, det ingår i hela frukostupplevelsen.



Trondheim är staden man bara måsta uppleva och jag vågar mig till och med på att gå lös på ett klassiskt ordspråk men i lite annorlunda form ”Se Trondheim och sedan dö”, och när du nu då en gång är där så kan du lika gott ta svängarna helt ut och unna dig den bästa tänkbara service genom av att besöka till exempel Hotell Britannia och äta deras sägenomspunna frukost, eller du kan unna dig en middag på Restaurang Credo där du får en charmerande och kärleksfull inblick i allt av stället, maten och inte minst råvaran och i synnerhet alla de mejeriprodukter som väl är Credos specialitet. Varje kossa som förärat Credo med mjölk eller på annat vis bidragit med produkter för Credo hänger som porträtt i restaurangens matsal.


Vill du ha ännu mera spänning kan du ta ett kliv in i den magiska världen av smaker på restaurang Fang, där upplever du en kreativitet som får nyfikenheten och matglädjen till att både pirra och bubbla, för var annanstans får du dig serverad någonting som ser ut som småsten och smakar som en bit av himlen.

Som sagt Trondheim är verkligen värt ett besök och har så pass mycket att erbjuda att det till och med är värt sitt helt eget besök!

                        



Bon appetit

Inga kommentarer:



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen