Måste det vara ris till varje pris!
Vad associerar du med ris? Kanske sushi är det första du kommer att tänka på. Det har ju blivit en slags nationalrätt här uppe i det höga nord, driven av god tillgång till denna billiga råvara ris och den något omstridda norska laxen.
Möjligen vänder också tankarna vidare till det Kinesiska köket, det koreanska eller det indonesiska, ja, egentligen så gott som alla det asiatiska köken. Någon tänker säkert på indisk och pakistansk mat. Lite längre ner på listan kommer ris rätter från Afrika och Sydamerika. Det flesta av oss, i alla fall här uppe i nord, vill inte associera ris med europeisk traditionsmat, men det är faktiskt så att ris tillhör vår traditionsmat mer än vad vi kanske skulle ana.
Italienare älskar sin risotto, Spanjorerna sin paella, Grekerna och turkarna sitt pilaff vilket ju är ganska så förståeligt när man väl smakat på dessa fantastiska rätter. Förklaringen på varför ris står så starkt i medelhavsområdet och inte i Nordeuropa är enkel. Det sydeuropeiska länderna har historiskt sett varit under kraftig arabisk påverkan och det är ju möjligt att odla ris där. Här uppe i Norden har det arabiska köket haft en mindre inflytelse och det är allt för kallt för att kunna odla ris.
Vissa uppmärksamma hjärnor kanske invänder att ris har en central plats i den mest traditionella nordiska måltiden, nämligen julmiddagen. I alla våra nordiska länder är julgröten närmast att betraktas som en helig måltid, det blir ingen jul om inte julgröten är med på bordet. Troligen kom riset till Norden redan under 1300-talet och har blivit använd i både soppor och vällingar. Vi här uppe i det kalla nord har emellertid en annan råvara som hade förtjänat en mycket mer prominent plats i köket än vad riset har fått, nämligen mathavre.För några år sedan kom det ett tv program där Bruce Springsteen höll ett föredrag, han berättade att det flesta av hans skrivna låtar var stulna från The Animals, även om det inte är så enkelt att höra det och hans tips till unga musikers var detta: ”Lär er att stjäla med stil”.
Det mest populära rätterna med ris från medelhavet har några gemensamma drag, för både paellan och risotton har riset kokats i en buljong medan metoderna och slutresultaten är lite olika. Risotton kräver mycket uppmärksamhet och vanligtvis så sauteras riset med lök innan en fond eller buljong tillsätts lite åt gången under ständig omrörning. Till sist tillsätts både ost och smör. Risotto har en blöt och krämig konsistens. En paella startar man på samma sätt som risotton men redan i början tillsätter man hela mängden fond eller buljong i paellan som så får småkoka och reducera sig själv just så länge att riset inte blir överkokt.
Paellan har alltså en ”torrare” men mera oljig och ändå inte grötig konsistens, och om allt går som det skall så har paellan en något gyllene skorpa undertill som ger den där perfekta smaken till själva paellan.
Vad var det han Bruce Springsteen kom med för ett tips, ”lär er att stjäla med stil”… här kanske det ändå inte handlar om att stjäla, men att omarbeta dessa två ris rätter till våra Nordiska förhållanden och i stället för ris använda sig av mathavre och så är det bara att se vad säsongen har att bjuda på av råvaror. November är bästa säsongen för fårkött och till det passar mathavre utmärkt och det här får då bli de två huvudrollsinnehavarna till vår middag.Desto mera jag tänker på det, desto säkrare blir jag på att mathavre kan absolut ersätta riset i både en risotto och paella och ge en mera nordisk touch till mitt fårkött. Mathavre har kvaliteter som ris inte har, proppfull med smakerna från den brynta svampen, lök, ramslök, rosmarin, timjan och smör i min nordiska paella på mathavre så är den perfekt tillsammans med fårkött. En spanjor hade knappast fångat upp referensen till paella, men kanske spanjoren ända hade tyckt om rätten och så kan jag tänka mig att Bruce Springsteen hade i varje fall älskat det här lilla tjuveriet.
Källhänvisning:
Mat från Norge
Joacim Lund
Min Nordiska ”paella” på mathavre (Havreris)
Ingredienser:
1 kg fårkött
1 st chorizokorv
2 st rödlök
200 g svamp
2 st vitlöksklyftor eller ½ dl ramslökspesto
4 dl mathavre (havreris)
½ liter grönsaksbuljong
2 st skalade morötter
En lagom bit rotselleri
100 g smör
½ röd chili
Salt och peppar
-Skär fårköttet och korven i små bitar. Skala och strimla löken och skiva vitlöken i tunna skivor.
-Skär moroten i antingen tunna skivor eller strimlor. Gör likadant med rotsellerin och finhacka den röda chilin.
-Stek först fårköttet och korven vackert gyllene i en gryta eller en paellapanna, tillsätt vartefter svampen, löken och vitlöken eller ramslökspeston, morötterna, rotsellerin och den finhackade röda chilin och låt det brynas i några få minuter.
-Tillsätt mathavren och häll på grönsaksbuljongen och låt det småputtra tills mathavren-havreriset har kokat in med resten av ingredienserna men ändå inte blivit en gröt. Blanka av med smöret, salta och peppra och smaka av.
Bon appetit!



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar