Det nya kostrådens budskap är att vi skall minska på vår köttkonsumtion därför att det ger oss många hälsovinster, en hållbarare utveckling och en bättre miljö. Allt detta är givetvis goda och eftersträvansvärda egenskaper med effekter man gärna vill följa, men hur hänger allt detta ihop? Och varför har köttkonsumtionen ökat?
För att försöka ge ett svar på den här frågan måste man allra först läsa igenom
det nya kostråden och försöka bilda sig en uppfattning om varför man så
enträget vill få befolkningen att äta mindre kött och mera vegetariskt. Jag har
sagt det förr och återupprepar det mycket gärna, ”VI KAN FORTSÄTTA ATT ÄTA KÖTT
I DEN VANLIGA MÄNGDEN VI GÖR, SÅ LÄNGE VI ENDAST OCH ENBART ÄTER DET VI
PRODUCERAR I VÅRT EGET LAND”.
Jag läste en rapport där en finländsk professor i hälsovetenskap från
Helsingfors universitet påstod att orsaken till att vi finländare fortsättningsvis
äter så mycket kött beror på våra attityder, vår matkultur och hur vi ätit
genom historien och hur vi framför allt nu förhåller oss till maten och dess
betydelse, han menade att det är svårt att förändra folks matvanor och att det
nog krävs en attitydförändring om vi skall få folk att äta mindre kött.
Om vi skall få en förändring i våra matvanor som också ger goda effekter för
både hälsa och miljö så måste vi allra först ändra på den allmänna uppfattningen
om att Finlands bästa innovativa landvinningar är våra färdigmatsprodukter och
i stället ge oss själva den tillit som krävs för att vi skall kunna återgå till
att börja laga mat från grunden i hemmen.
Det vi ätit genom historien och det som tillhör vår matkultur skall inte sättas
i sammanhanget av en dålig attityd eller dåliga matvanor, det vi åt för 100 år
sedan var allt annat än färdigmat och utländska köttprodukter, det var en
varierad kost och om den överhuvudtaget hade några som helst negativa effekter
så var det kanske att den maten ibland var mera fet, men det kunde man lätt råda
bot på genom just den varierade kosten även om det var enkel mat, så är det
inte idag.
Om vi ska få goda hälsoeffekter och minimera det negativa effekterna på miljö och klimat så krävs det mera handlingskraft av våra politiker och samhället i stort. Det krävs en enorm folklig upplysningskampanj där alla involverade kan bli överens om att den bästa lösningen är att främja den inhemska produktionen till fullo och också, förstå mig rätt, aggressivt börja marknadsföra den. Det kanske är för mycket begärt men det krävs en statligt styrd folkupplysning och inte minst en riktad konsumentupplysningskampanj som kunde styra den finländska befolkningen in på det rätta valen och därigenom främja både hälsan-miljön och våra matvanor, det borde vara den rätta vägen att gå.
Vi har blivit intalade, dessutom på helt fel grunder, att vi äter allt för mycket kött. Den negativa påverkan vi påför oss, miljön och klimatet kommer inte av att vi äter för mycket kött och lite grönsaker, den kommer av det stora utbudet billigt importerat kött från bland annat Uruguay och Brasilien och all den inhemska färdigmatsproduktionen vi så välvilligt anser vara den innovationsgrund vårt land skall stoltsera med.
Jag har, som sagt, också sagt detta förr, "Finland är Färdigmatens och importens förlovade land, ett Mecka för den som vill slippa undan med att behöva laga maten själv. Det ny hjälplösas förlovade land där ingenting av det egna kokandet eller det egna landets goda råvaror bärs upp som ett innovativt tänkande men mera som en börda i den stressiga vardagen".
Den dagen vi effektivt börjar motarbeta dessa negativa attityder och också förändrar våra kostråd så att det följer våra egna behov och baserar sig på den inhemska produktionen, först då och endast då ser vi en positiv utveckling för både hälsan, miljön och vårt klimat. Det Finländska samhället och våra matvanor styrs i allt för hög grad av industriella innovationer som inte är förenliga med varken goda och hälsosamma matvanor eller klimatsmarta val.
Uppsummerat, Visst, det krävs en attitydförändring men det skall ske på den politiska livsmedelsarena där besluten tas och det allmänna råden ges! Kostrekommendationerna glömmer kanske berätta för oss att det stora utbudet av importerat och färdigmaten är den bidragande orsaken till att man vill minska på köttets andel, och kanske man samtidigt väljer avstå från att nämna att om man bara förhåller sig till det inhemska obearbetade köttet så kunde man äta mer än 350 gram i veckan, vad vet jag, men råden är nog så förvillande dåliga med tanke på hälsa, miljö och klimateffekter så som jag ser dem!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar