MIN ETIK OCH FILOSOFI KRING MÅLTIDEN ÄR "KORTREST MAT & KLIMATSMARTA VAL & NORDISKA RÅVAROR" = NY NORDISK MAT.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av. Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och halvfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min matfilosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. Volo placet convivium

måndag 31 maj 2010

Stekt lax och Nordisk pesto


Stekt lax med en Nordisk pesto
vilande på en enkel sallad och 
en rågbrödsskiva

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

4 st laxbitar á 120 g
4 st rågbrödsskivor
En sallad på isbergssallad, gurka och tomat

 Nordiska peston ( variant 2)

1 bunt bladpersilja
1 bunt dill
1 st gul lök utan skal
2 msk pumpafrön eller rostade vetekorn
80 g Västerbotten ost 
1-2 dl rypsolja
Eventuellt  lite salt
© Christian Tikkanen

1: Stek rågbrödsskivorna med lite olja i stekpanna tills det blivit lagom rostade, lyft dem upp på tallrikar och lägg på en lagom mängd av den blandade salladen

2: Peppra fisken lätt och stek den i pannan 2-3 minuter på var sida, lyft upp fisken på tallrikarna med rågbrödsskivorna och salladen, häll över en lagom mängd av den egna peston. Servera genast.

Peston gör du så här:

Blanda samman alla ingredienserna i en mixer och mixa allting till en slet och fin konsistens, om det behövs tillsätter du lite salt och peppar, kom ihåg att smaka av den förren du tillsätter saltet, västerbotten osten är ganska salt i sig själv. Har du inte Västerbottenost går det lika bra med en annan hårdost med lång lagringstid och rätt sälta, kanske en svart edamer ost, du kan pröva dig fram till en variant du själv gillar, huvudsaken är att osten är av nordiskt ursprung lika mycket som alla det andra ingredienserna i denna pesto. Lycka till

Bon appetit

2 kommentarer:

Flo sa...

Väntar på receptet! Gissar på att den är gjord på persilja? Vi gör pesto av persilja om somrarna. Jag tycker faktiskt den är ännu godare än den italienska ;).

Christian Tikkanen sa...

Håller fullständigt med om det. Och varför skall vi söka oss utanför den egna landsgränsen då det finns så mycket värdefullt i den egna köks-trädgården och naturen. Har dock ett litet problem, försöker att hitta ett eget mera nordiskt klingande namn till den här "peston" men har inte lyckats komma på något lika slagkraftigt namn som pesto ännu...=)