Stekt lax med en Nordisk pesto
vilande på en enkel sallad och
en rågbrödsskiva
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
4 st laxbitar á 120 g
4 st rågbrödsskivor
En sallad på isbergssallad, gurka och tomat
Nordiska peston ( variant 2)
1 bunt bladpersilja
1 bunt dill
1 st gul lök utan skal
2 msk pumpafrön eller rostade vetekorn
80 g Västerbotten ost
1-2 dl rypsolja
Eventuellt lite salt
© Christian Tikkanen
1: Stek rågbrödsskivorna med lite olja i stekpanna tills det blivit lagom rostade, lyft dem upp på tallrikar och lägg på en lagom mängd av den blandade salladen
2: Peppra fisken lätt och stek den i pannan 2-3 minuter på var sida, lyft upp fisken på tallrikarna med rågbrödsskivorna och salladen, häll över en lagom mängd av den egna peston. Servera genast.
Peston gör du så här:
Blanda samman alla ingredienserna i en mixer och mixa allting till en slet och fin konsistens, om det behövs tillsätter du lite salt och peppar, kom ihåg att smaka av den förren du tillsätter saltet, västerbotten osten är ganska salt i sig själv. Har du inte Västerbottenost går det lika bra med en annan hårdost med lång lagringstid och rätt sälta, kanske en svart edamer ost, du kan pröva dig fram till en variant du själv gillar, huvudsaken är att osten är av nordiskt ursprung lika mycket som alla det andra ingredienserna i denna pesto. Lycka till
Bon appetit
2 kommentarer:
Väntar på receptet! Gissar på att den är gjord på persilja? Vi gör pesto av persilja om somrarna. Jag tycker faktiskt den är ännu godare än den italienska ;).
Håller fullständigt med om det. Och varför skall vi söka oss utanför den egna landsgränsen då det finns så mycket värdefullt i den egna köks-trädgården och naturen. Har dock ett litet problem, försöker att hitta ett eget mera nordiskt klingande namn till den här "peston" men har inte lyckats komma på något lika slagkraftigt namn som pesto ännu...=)
Skicka en kommentar