valnötskaramell och vaniljeglass
Receptet beräknat för 4 personer
Ingredienser:
4 st färska fikon
1 dl valnötter
180 gr blockchoklad
½ dl grädde till chokladtryffeln
+ ½ dl grädde till valnötskaramellen
3 msk konjak
1 dl socker
2 msk contraeu likör
4 st vaniljglass bollar
Lite kakaopulver
Smör
har smält tillsätter du 1 msk socker tillsammans med 2 msk
contraeu och grädden, rör om till en jämn konsistens. Vill man
kan man tillsätta mera socker om man tycker att det inte är
tillräckligt söt.
2: Häll blandningen i en form som du täckt med plastfolie.
På så vis kan du senare få lös hela massan ur formen.
Ställ chokladtryffeln i kylen för ett par timmar, bästa
resultatet får du om du gör detta dagen före.
3: När chokladtryffelmassan har stelnat, skall du lossa den
ur formen, ta bort plastfolien. Skär upp chokladtryffeln i
lagom stora bitar och doppa dem i kakaopulvret, de är nu
färdiga att anrättas på tallriken.
4: Lägg fikonen i en ugnsform, snitta ett kryss i toppen på
varje fikon, lägg en liten klick smör över och strö lite socker
över toppen, häll över konjaken i formen. Ställ i ugnen på 195
grader i 18-20 minuter, ös nu som då.
5: Under tiden fikonen är i ugnen, lagar du valnötskaramellen
på följande sätt, den resternade mängden socker ca 1 dl lägger
du i en tjockbottnad kastrull tillsammans med det hela val-
nötterna och grädden, låter allting koka kraftigt i någon minut
så att det blir en kinuskiaktig konsistens, dvs, lite tjockare än
sirap, då är den färdig och skall tas av värmen och kylas ner.
Avkylningen görs för att inte kokningen skall fortsätta, då vi
vet att socker blir väldigt hett och efterkokar om det inte kyls
ned.
6: Montera nu upp allting på tallrikar och avsluta med en
vaniljeglasskula.
Vinförslag:
Recioto Della Valpolicella 2006
Casotto Del Merlo classico, Guiseppe Campagnola, Italien
Bon Apetit
3 kommentarer:
Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Chokladtryffel är alltid gott!
Fin blogg du har förresten, Kram!
Chokladtryffel recept
Tack för det du, jo du chokladtryffel är verkligen gott och när man dessutom kombinerar ett gott dessertvin, rött, av typen "recioto" italiensk della valpolicello vin
med den här desserten så blir måltidsupplevelsen total. Chokladtryffel receptet har jag Svenska Kocklandslaget och deras Chokolatier att tacka för, ett recept med mycket prestige i men framförallt himla gott. Kramar tillbaka.
Skicka en kommentar