Hericot vertes, potatisgalett och
smörade kantareller
Receptet för 2 personer
Ingredienser:
250 gr dovhjortsfile eller 125 gr per person
100 gr kantareller eller annan blandsvamp
80 gr Hericot vertes (brytbönor) ca 10 st/person
2 st beacon skivor
2 st potatisar
några teskedar tjock grädde
1 msk skuren färsk timjan
salt och peppar
Till fonden:
½ liter vatten
1 morot
1 bit rotselleri, (50 gr)
½ l rödvin
1 msk soja
2 msk smör
1 msk tomatpure
1 msk skuren färsk timjan
1 msk socker
salt och peppar
i en kastrull och tillsätt moroten med skal och delad i mindre bitar.
Lika gör du med rotsellerin, låt detta koka tills det återstår några
deciliter av vätskan, sila och ta tillvara vätskan.
2: Lägg den silade vätskan i en kastrull och fyll på med vinet,
sojan, den finskurna timjanen och sockret, låt koka tills halva
mängden återstår, då tillsätter du tomatpuren och monterar till
sist i smöret, detta gör att såsen blir lagom simmig och får en fin
glans. Salta och peppra samt smaka av.
3: Gå nu över till att förbereda potatisgaletten. Tag de båda
potatisarna och skala dem, skär ut 2 st kuber och 2 st kulor ur
potatisarna, kuberna går enkelt med kniv, kulorna med ett så-
kallat kuljärn. Kuberna skivar du upp i 4 st skivor var, penslar
med olja och ställer på varandra i en ugnsform, överst på toppen
av dessa kuber placerar du kulan, även den smörjd i olja. Stek i
ugnen på 145 graders värme i 15-20 minuter, eller tills det blivit
lagom "al dentte". När 5 minuter återstår av gräddningstiden
öser du grädden över galetterna och låter dem gräddas färdigt.
Jag strödde dessutom tryffelsalt över galetterna, det gav dem en
förträfflig smak.
4: Tag brytbönorna och rulla in ca 10 st i varsin beaconskiva,
stek dem i pannan tills det fått en gyllene färg och håll dem
därefter varma tills det skall serveras. Du behöver varken salta
eller peppra dessa eftersom beaconet är salt nog och dessutom
har en röksmak.
5: Stek filebiffarna i het stekpanna ca 3-5 minuter på var sida,
helt beroende på hur genomstekt du vill ha din biff, bryn också
svampen i den samma stekpannan samtidigt som dina filebiffar.
Slutför arbetet genom av att montera allting på varma tallrikar
enligt bilden ovan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar