
ett hörn med örter var
otänkbart på Farmors
och Mormors tid då det
aromatiska plantorna
som berikar oss med sin
härliga doft och delvis
också med det vackra
färgerna på blommorna,
kunde brukas till så
mycket i vardagen.
Doften och det
verksamma eteriska
oljorna blev till krämer
som användes för kropps-
vård, och örter som blev sammanbundna till små kransar eller buketter, utgjorde en ynnest för all den utsmyckning man gjorde i alla rum.

På köket satte örterna smak på talrika rätter, och till det gröna
husapoteket var det oumbärliga på grund av sina läkande
egenskaper som gav lindring mot plågor och förfriskade själen.
Det heter med rätta att det finns en ört mot en var lidelse.
Lavendel och citronmeliss bidrar till exempel till en god sömn,
pepparmyntta motvärkar huvudvärk, fänkål hjälper mot
uppblåsthet, kamomill och ringblomma lindrar inflammationer,
medan salvia, timjan och isop stimulerar matsmältningen.
Använd örter i sallader, i gryträtter, i soppor, på omeletten, i
tomatsåsen eller bara som ett grönt pålägg till brödet, och trots
allt är örterna lika välsmakande och framförallt hälsosamma och
sunda.
Vår örtagård har äntligen blivit till en verklighet, och säga vad
man vill men det går aldrig att överdriva mängden av krukor med
alla dessa trädgårdens välgörare. En sed som går tillbaka till för-
kristen tid var den att en örtbukett skulle hängas upp vid gården,
den skulle bringa gårdsfolket och djuren lycka och beskydda dem
mot olyckor och farsoter, idag har örtbuketten en mera praktisk
avsikt, den blir till en lagrad doftbukett med hälsosamma och
nyttiga avsikter som tas fram under höst och vinterhalvåret.
Torkning av örter är en väl utprovad metod för att konservera
sommarens kryddskörd, om förmiddagen förren solen får det
eteriska oljorna att avdunsta i plantan klipper du lös kvistar av
dina örter och hänger dem antingen upp på tork eller använder
dig av dem direkt i köket.
2 kommentarer:
Härligt med örter i mat och bakverk. Också i den indiska maten, finns knoppar, frön och blad och blom. Oftast har de en medicinsk bakgrund, och så har efter en tid det goda hamnat i maten. Väl så. T.ex. Kanelolja.. en mycket antiseptisk sådan, när den är ren och äkta. Jag fick tipset att lägga kaneloljan i ett litet glas invid brödkorgen. Det dödar bakterier och förr i världen användes det också mot tuberkulosbobborna genom att man lade oljan i små skålar på sjukstugorna.. Det renar luften.
Sen njutningen, av doften!
Och det gröna.
Här står örterna i en gammal sandlåda som fått ren och fin jord, så man vågar äta av dem
Tack för ditt inlägg:
Njutsamt. Klokt. Eftertanke.
Tack för den fina kommentaren och en riktigt god för juls tid till dig och det dina.
Skicka en kommentar