Äppelgalette med jordgubbsglass
och konjaksapelsin med riven
choklad
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
2 st smördegsplattor
1 st skalat och urkärnat äpple
8-12 st apelsinklyftor
1 msk konjak
1 tsk vaniljesocker
1 msk socker
½ tsk bittermandelolja
½ dl calvados
4 st glassbollar (Jordgubbsglass)
Lite blockchoklad till dekorationen
delar, snitta med en vass kniv 4 mm in på kanten av dina galetter
hela vägen runt, det skall se ut som om du skurit ut en extra del
inne i den större ...men ändå inte hela vägen igenom.
Detta förfarande gör att när dina galetter sedan är färdiggräddade
går det att lyfta av den snittade delen som ett lock.
2: Pensla dina galetter med lite uppvispat ägg och grädda dem i
ugnen på 220 grader i ca 10-12 minuter eller tills det blivit gyllen
bruna och stigit ordentligt. Tag dem ut och lyft av det förut skurna
locket av dem och låt svalna.
3: Lägg dina apelsinklyftor i en skål och häll över konjaken samt
mandeloljan och strö på vaniljesockret, låt detta stå och dra en
liten stund.
4: Skär äpplet i tärningar och blanda dem samman med sockret.
Sätt stekpannan på lagom värme och stek äppelklyftorna i pannan
tills det fått en vackert gyllenbrun färg, häll i calvadosen och låt
koka in i äpplet. Flytta sedan massan över i dina galetter, lagom
mängd i varje, och över äppel-calvadosen lägger du en liten glass-
boll som du sedan toppar med den löstagna smördegstoppen.
Konjaksapelsin-klyftorna placerar du några över på varje tallrik.
Chokladen river du över varje galett och tallrik med ett rivjärn.
Till sist pudrar du över varje galett lite pudersocker och de är
färdiga att serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar