Bananbakelse med
vilda bär, chokladparfé och
sockerflarn
Allra helst så skall du göra smördegen själv, det är det bästa, men
är man osäker på resultatet kan man utan att behöva skämmas
ta till dessa färdiga smördegsplattor man hittar i frysdisken på det
flesta livsmedelsbutiker. En platta räcker för två personer, man
delar den i tu och snittar med en vass kniv en rektangel 1 cm
innanför smördegsplattans ytterkant, dock ej igenom till botten.
Pensla plattorna med uppvispat ägg och grädda dem i ugnen på
220 graders värme i ca 10-12 minuter, då skall de vara fluffiga
och stigit på höjden med det fyrdubbla. Tag dem ut och låt dem
vila på galler, den snittade inre rektangeln petar man försiktigt
lös och tar av, den skall senare användas som lock till bakelsen.
In i bakelsen eller man kan också kalla dessa för "Galetter" där
lägger man en fyllning av något slag, vad helst man önskar, sedan
lägger man det löstagna locket på plats över fyllningen och till
sist låter man lite pudersocker falla över bakelsen.
Min favorit är en fyllning med antingen stekta äpplen eller banan
som fått en skvätt konjak eller calvados över sig, samt en god
liten klick egenhändigt lagad choklad eller jordgubbsparfé. det är
den absoluta följeslagaren denna bakelse kräver. För att göra den
ännu mera exklusiv har jag valt att blanda med en del smultron,
blåbär och hallon och som avslutning på toppen ett sockerflarn.
-Sockerflarn gör du så här: Tag en bakplåt och lägg ett bakplåts-
papper över plåten, pensla därefter pappret med några droppar
olja eller smält smör, inte hela pappret utan bara så stor del som
du anser dig behöva till att laga dina sockerflarn. Då du gjort detta
strör du ett ytterst tunt lager av strösocker rakt över det penslade
bakplåtspappret, lagret skall som sagt vara ytterst tunt. Därefter
skall det gräddas i ugnen 200 grader just så länge att sockret har
smält och blivit vackert gyllenfärgat, då skall ugnsplåten med
sockret genast ut och svalna. Viktigt är att man inte rör plåten
eller försöker flytta bakplåtspappret över från plåten, utan låter
allting vila tills det har kallnat, då går det att bryta lös stora
sockerflak från själva pappret-. Lycka till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar