Stekt pilgrimsmussla vilande på pesto
brynta rödbetor och kålrötter.
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
6 st pilgrimsmusslor/1½ per portion
1 st rå rödbeta
1 st mindre kålrot
1 dl äkta pestosås *
Smör
salt och peppar
Det här receptet är så enkelt att till och med ett barn kunde klara
av det. Och trots att råvarorna är av den högre skolans gastronomi
som, pilgrimsmussla och pesto så skall man inte låta sig skrämmas.
Det enda du behöver att göra är att skala rotsakerna och skära
dem i kuber på 1x1 cm, steka dem i en het stekpanna med smör
och när det är gjort ställer du rotsakerna på tallrikar enligt bilden
ovan, peston har du självklart lagt som en spegel före det på
tallriken.
Och till sist steker du hastigt pilgrimsmusslorna i den samma
pannan saltar och pepprar dem lätt och lyfter dem därefter upp
och över peston 1½ mussla per portion, vilket innebär att 2 st
musslor skall du dela i två stycken, på så vis får alla 1½ mussla.
Det var det hela, enkelt, lätt och framförallt smakfullt. Och vill du
inte köpa peston som färdiglagad skall du givetvis göra den själv.
1 st helt krus med basilikum (i kruka) i daglivaruhandeln
100 g parmesanost
50 g rostade pinjekärnor
salt
1-3 dl utmärkt god olivolja
lagom tjock smet, tjockleken och konsistensen är helt beroende av
hur mycket olja du vill sätta i och hur mycket basilika du har lagt i.
Någon vill också sätta i vitlök och det är helt upp till en själv att
även göra det, men huvudsaken är att dessa tre basråvaror till den
riktiga peston är med, dvs; parmesanost, pinjekärnor och basilika.
Peston kan du spara i månader utan att den för den skull blir något
sämre, och du kan bruka den till allt möjligt i köket. I Italien är den
en utmärkt krydda till fisk, då blir fisken penslad med bara pesto
och därefter antingen stekt eller så ångkokad, och smaken den
är gudomlig, där talar man om att peston är en gåva från himlen.
2 kommentarer:
jag vill - men det finns ingenstans att köpa denna utsökta råvara.. Oj att man inte bor nära kust med fisktraditioner..
blir avundsjuk!!
Du kan hitta den i frysdisken på det flesta välsorterade daglivarubutiker.
I och för sig inte det bästa alternativet men i brist på annat är det bättre än ingenting, pröva det och kom ihåg att låta pilgrimsmusslan tina upp i kylskåp på förhand, si så där ca 2-3 timmar fören du skall använda dig av den.
Nu i dessa tider på året är den bäst som stekt, senare i Januari är den som bäst även som rå, då är den som allra aktivast och bäst att fånga, den tycker nämligen om kallt och friskt vatten och trivs bäst när vattnet är som kallast, men då är den ju då också dyrast.
Skicka en kommentar