söndag 2 maj 2010

Inför Morsdagen.

Jag vet att många pappor aktar sig för att ställa till en middag för
sin mor eller kära när morsdagen skall firas nu den inkommande
söndagen den 09.05.2010. Man bjuder hellre ut sin nära och kära
på en restaurangupplevelse och slipper på det viset styra och
ställa med maten, vilket i och för sig är en bra sak; att låta någon
annan ta över ansvaret för festen.

Men om vi tänker lite efter så är det ju så att när far skall firas är
det alltid Mor som fått stå för konsekvenserna till festen, ingen
har frågat Mor i huset om festen eventuellt kunde styras och
ställas av någon annan, man har bara liksom tagit det för givet att
när Farsdag firas är det Mor som ställer till med maten, vem
annars? Dessutom gör mamma i huset maten så kärleksfullt god!

Visst är det sant! Men ändå blir jag lite förundrad över hur, vad
skall jag kalla det för, enkelspårigt eller lättvindigt vi män tar på
uppgiften med att ställa till morsdag. Vi liksom slinter undan
bestyret med att låta någon annan göra allt för Mor. Och det
tycker jag att inte riktigt är att på fullaste allvar hedra mor eller
den man älskar mest av allt, man ger inte situationen den samma
rättvisa som Mor gett Far. Far blir kärleksfullt prisad, dessutom
med en handgjord måltid som jag tycker vittnar om den sanna
kärleken, så varför skulle inte även Far i huset kunna visa
det på samma sätt. Fram med kreativiteten alla ni Pappor/ fäder
var helst i världen ni må befinna er. Fram med kokböckerna och
studera dem, ni har en vecka på er, ni kan bara ni vill. Skapa en
ny trend i hemmet, då får ni också någonting att vara stolta över.

Tänk åtminstone på tanken!

Bon appetité

4 kommentarer:

M sa...

...ja den här texten borde man få mannen att läsa;)

Christian Tikkanen sa...

ps! du kan ju försöka med att printa ut texten och sätta upp det på kylskåpet så där påpassligt nu strax före morsdagen... så får du vänta och se om det blir någon reaktion.

M sa...

...risken är bara den nu i majmånad att det kommer någon spännande pippi nånstans och då drar nog den längsta strået. Men då kan man ju alltid följa med...kanske det skulle bli en kaffe på Shell. "Wilsonen" är ändå avklarad nu så åtminstone den lägger inte käppar i hjulet på morsdagen;)

Christian Tikkanen sa...

Du får då bara hoppas på att vädret sätter käppar i hjulet för pippibongandet så vinner ni båda en vinst, gubben din i och med att han kanske får sett lite mera även senare då vädret inte varit i medvind, och du får firat morsdagen ordentligt ...utan shell kafé besök =). Hur var det nu igen man brukar säga det, "smakar det så kostar det". =) H: Christian



Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen