Havssmak!

Sikromsröra och rostad sikrygg
samt citrontoast

Receptet för 4 personer
Ingredienser:

160 g sikrygg
50 g sikrom
1 st finhackat kokt ägg
1 st fint hackad liten gul lök
½ msk rivet äpple
saften av en citron
1 msk creme frech
1 msk majonnäs
Salt och peppar
Olivolja
Några dillkvistar till dekoration

1: Blanda samman sikrommen, ägget, löken, äpple, creme frech
och majonnäsen, salta och peppra samt smaka av. Låt stå och dra
till sig smakerna i kylen någon timme.

2: Skär sikryggen i lagom små bitar på ca 40 g per bit. Stek dem
i en het stekpanna med lite olivolja. Ta dem upp och låt svalna.
Lägg dem upp på tallrikarna.

3: Tag några skivor vitt bröd och skär dem i små triangelbitar.
Skvätta saften av en citron över dina brödskivor och rosta dem
därefter i en het stekpanna med lite olivolja. Lägg dem upp på
tallrikarna och ta fram ur kylen sikromsröran, placera en lagom
mängd på en matsked och ställ skeden på tallrik, dekorera med
några dillkvistar. Här kan man med fördel använda sig av djup-
tallrikar, då hålls skeden med röran bättre på tallriken.

Allt detta påminner lite om den så kända Svenska Gubbröran.
Vi kan nästan påstå att detta är den Finländska, Österbottniska
varianten av en gubbröra, och här passar nog den obligatoriska
snapsen in som en förträfflig följeslagare. En Marskin ryypy.
Marskalken Mannerheims brännvin. Eller bara ett gott vitvin.

Bon appetité


Kommentarer