Smörstekt lättsaltad torskrygg
med ugnsbakade grönsaker och
en kall gräslök-sås
Receptet för 4 personer
Ingredienser:
480 g torskrygg/ 120 g per person
Några små blomkålsknippen och
broccoli knippen
4 st medelstora potatisar i klyftor
2 st rödlökar skurna i klyftor
1 st morot skuren i långa stänger
1 dl finhackad gräslök
½dl citronsaft
1 dl creme fresch eller naturell yogurt
2 msk snöfrisk (för finska förhållanden, hovi naturell mjukost)
Snöfrisk är en äkta Norsk produkt gjord på getmjölk och blir till en
mjuk bredbar smältosttyp. Den Finländska mjukosten hovi naturell är
närmast jämförbar.
Salt och peppar
Smör till stekning
Olivolja
1: Blanda samman rotsakerna och grönsakerna i en ugnsfast form, salta och peppra lätt och häll en liten mängd olivolja över, ställ i ugnen på 165 graders värme i ca 20 minuter och rör om då och då.
2: Blanda samman gräslöken med citronsaften, creme frechen och smältosten till en sås, salta och peppra samt smaka av. Låt den stå och dra till sig smakerna i kylskåpet tills den skall användas.
3: Stek fisken i stekpannan med lite smör, just så länge att torsken fått en vacker brynt färg, det tar ca 1½ minut på var sida, inte längre, då skall torskens kött vara lagom stekt och du kan se hur "lamellerna" nästan vill falla ifrån varandra. Servera torsken med det ugnsbakade grönsakerna och den förberedda gräslökssåsen.
Bon appetit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar