Om mig
- Christian Tikkanen
- Jakobstad, Österbotten, Finland
- Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003. Lokala råvaror är centralt för min matlagning. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och Finlands Matambassadörer samt skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.
_______________________________________
ORDSPRÅK
_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.
Koka kan en var, steka kan endast en född mästare
"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)
För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.
(Trad)
Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.
(Christian Tikkanen)
Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.
(Carl Jan Granqvist)
I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.
(Christian Tikkanen)
På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.
(Sicilianskt ordspråk)
Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.
(Italienskt ordspråk)
Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.
(Konfucius. 551-479 fr kristus).
Vid matbordet åldras man inte.
(Italienskt ordspråk)
Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.
(okänd)
Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.
(Nietzsche)
Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.
(Norskt ordspråk)
Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.
(trad)
Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.
Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.
(Brillat-Savarin)
Aptiten är en förnöjelse och ett behag.
( Voltaire)
Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"
Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".
(Tore Wretman)
Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".
Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.
(Jean Anthelme Brillat-Savarin)
I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.
(Italienskt ordspråk)
_______________________________________
NY NORDISK MAT
_______________________________________
Den Innovativa nya Nordiska maten
Det Nordiska kockarnas köksmanifest
" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".
Det nya nordiska köket skall:
* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.
* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.
* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.
* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.
* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.
* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.
* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.
* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.
* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk, fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.
Stavanger 2004. Norge
5 kommentarer:
Njut och gläd dig ledigheten. Jag har just köpt en liten kolgrill! - Helt övertygad att det är bättre än gas.. För smakens skull. Och nära livets element.
Jag har också just idagarna påbörjat min ljuva ledighet.
Ska njuta.
Av mat och blom.
Livet är nu.
OM den kära hustrun släpper dig ur sitt skruvstädsgrepp för en liten stund så kanske du kunde tipsa mig om lämplig sås eller annat tilltugg till varmrökt lax. Enkla, lokala ingredienser helst..
Jag har nämligen tänkt fylla år för en gångs skull, och då ska jag bjuda på lax, varm, direkt ur röken och på tallriken. Nypotatis till, naturligtvis..
Varma semesterhälsningar, Zwei.
Hej Gunvor ! Jo jag gläder mig verkligen, samtidigt måste jag be om ursäkt för att mina kommentarer tillbaka är en aning försenade, vilket jag hoppas att man har överseende med...:) semestern du vet.
Sköt om dig och det dina.
Hej Zwei ! Som du förstår så har jag inte varit så aktiv de sista veckorna av förekommen anledning, semester du vet, dessutom hemma, lägg märke till: hemma, i Finland, och till råga på allt hamnat ut för ett ofrånkomligt faktum med att bli 50 år, och somliga har sagt att livet startar efter 50, nåja vi får väl se, själv känner jag mig som en 25 åring....och när man talar om 50 åringar känns det lite som att börja tala om tandproteser och fotinlägg...:) Vad trevligt att höra av dig och en hel del gratulationer till dig, nu hoppas jag då att inte mitt tips på någon sås till din fisk kommer för sent då det redan hunnit gå några dagar sedan du efterfrågade det, i så fall får jag bara beklaga och konstatera att tipset kommer så här i efterskott. Hur det än är, - och frugan släpper mig mer en gärna ur sitt skruvstädsgrepp när det gäller att besvara din fråga - så vill vi båda önska dig Grattis på den stora dagen om den så varit eller skall vara.
Här några tips: När du har en så fin rätt som nyrökt lax och självklart kokt nypotatis till så skulle jag rekommendera att du lagade en gurksallad, alltså, skivad gurka i ättikslag med mycket dill till, det ger en balanserad syra och det lilla extra stinget till den rökta fisken. Vad såsen beträffar så skulle jag inte krångla till den mera än att bara göra helt enkelt en klassisk smörsås och i den klippa ner kopiösa mängder av gräslök, eller, så bara ha pikkalaka till som sås. Självklart kan du också blanda ihop en röra på lite creme frech, gräddfil, hackad dill, ett äpple, en lök och lite örter, vad du nu råkar ha i närheten eller i det egna trädgårdslandet eller ute i det vilda, - harsyra eller ängssyra går utmärkt -, allt detta rör du ihop till en "röra" som du kan hälla över fisken som en sås. Vill du riktigt slå lös med några exklusiviteter så kan du stoltsera med att bjuda till fisken en Pikantsås: Dvs: 1 dl creme frech, 1 msk majonnäs, 1 msk senap, 1 tsk socker, 1 tsk riven pepparrot, 1 tärnad liten gul lök, några blad citronmeliss i strimlor, salt och peppar, rör ihop allting och känns denna sås för tjock tunnar du ut den med lite vitvin, den här såsen har sitt ursprung i Frankrike och serveras till all slags fisk på restaurang Maxim. Hoppas att detta var till någon hjälp. Lucka till. Och än en gång Grattis.
Grattis själv!! Nu kan du ge ut en bok: Livet börjar vid 50. Om den säljer bra kan du ge ut en ny bok nästa år: Livet börjar vid 51. =)
Tack för tipsen. Dom kom lite sent, för jag förberedde festen när du skrev detta, men jag spar dom till nästa gång. Varm lax direkt ur röken behöver man inte skämmas för. ;)
Som alltid, jag gjorde det enkelt för mig, kryddade en yoghurt med pepparrot o gräslök, lät den stå i kylen ett par timmar, och den var populär. Med lite nybörjartur fick jag rätt balans/styrka på pepparroten i såsen.. =)
Än en gång, Tack för tipsen, dom uppskattar jag!
Hälsa lilla frun. Hon bör INTE växla dig till två 25-åringar! :) Zwei
Skicka en kommentar