Pilgrimsmussla späckad med kungskrabba
kräftfond och en laxkräm samt en
fiskfondsup med akvavit, serverat på silverfat!
Receptet för 4-6 personer
Ingredienser:
6 st pilgrimsmusslor
1 kg rå kungskrabba ( Kamsjatka krabba)
½ kg laxrygg
2 morötter
1 rotselleri
2 st lökar
½liter vitvin
½ l kräftfond
1 dl akvavit
smör
1 dl grädde
Hackad dill
Hackad gräslök
Salt och peppar
Ingredienser:
6 st pilgrimsmusslor
1 kg rå kungskrabba ( Kamsjatka krabba)
½ kg laxrygg
2 morötter
1 rotselleri
2 st lökar
½liter vitvin
½ l kräftfond
1 dl akvavit
smör
1 dl grädde
Hackad dill
Hackad gräslök
Salt och peppar
1: Börja med fiskfondsupen: Ta köttet ur krabban och lägg köttet till sidan för vidare behandling. Skalet sparar du till fondkoket. Skär morot och rotselleri i mycket små tärningar, hacka löken fint. Lägg i en kastrull tillsammans med krabbskalet, vitvin och kräftfond. Låt koka i 30 minuter.Sila och kör i mixer, tillsätt hälften av grädden samt akvaviten. Häll upp i soppskålar och lägg på fat. Soppan serveras kall.
2: Koka laxbiten i lite vitvin, låtvinet koka in i laxbiten, häll på ½ dl grädde, hackad dill och gräslök. Rör om.
Salta och peppra samt smaka av. Låt svalna.
3: Skär krabbköttet i mindre bitar som passa ihop med pilgrimsmusslorna, lägg lite krabbkött på varje mussla och fäst det med en tandpetare. Värm upp en stekpanna och lägg det späckade musslorna i pannan på så vis att krabbköttet är uppåt, dvs: bara ena sidan på musslan blir stekt. Ta dem upp och lägg på ett fat som tål värme. Lägg fatet i en förvärmd ugn eller salamander och låt musslorna grillas i en liten stund, inte mera än max 1 minut. Lyft dem sedan på serveringsfatet med soppan, och klicka över en liten del laxkräm, kom ihåg att avlägsna tandpetaren.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar