Det klassiska Franska köket överlevde den stora revolutionen i 1789, men genomgick i åren som följde en omfattande professionalisering och teoretisering. I Smakens fysiologi beskriver Jean-Antheleme Brillat-Savarin, smaken, bildandet, och matkulturen i den här perioden och det är också han som lanserar begreppet gastronomi.
Smakens fysiologi är en vetenskaplig tolkning över det seks sinnenas roll i den gastronomiska njutningen, men innehåller också filosofiska och kulturella reflektioner över måltiden som konstart. Smak är enligt Brillat-Savarin inte något som vi har, eller som är en privat sak, det är någonting vi utvecklar genom sensorisk träning och intelektuellt arbete, smak är bildande! Detta är boken som förändrat mitt och många andra kockars liv.
Här några av det mest slående aforismerna, en del av dem borde man dessutom leva upp till och praktisera.
"Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse och omsorg, förtjänar inte några vänner alls".
"Kockens mest oundvarliga egenskap är att vara precis. Det samma borde man kunna säga om gästen".
"Koka kan en var - steka kan endast den som är född mästare".
"Den som föräter sig eller dricker sig full, har inget förstånd för varken ätandet eller drickandet".
"Matbordet är den enda platsen där man aldrig har det tråkigt den första timmen".
"Bordets gåvor njuter man i alla åldrar, under alla livsvillkor, i alla land och varje dag. det kan dyrkas på samma vis som alla andra njutningar och blir alltid till det sista och enda tidsfördrivet som kan trösta oss i förlusten av det övriga".
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar