lördag 9 april 2011

Barn och mat

Alla vet vi att mat och hälsa hör ihop, och alla vet vi att bra och nyttig mat kommer inte på bordet av sig självt. Och alla vet vi att gemenskapen runt matbordet är lika viktig som själva maten, det har vi lärt oss genom den uppfostran vi fått genom våra föräldrar, inte sant! Skall väl ännu tillägga, det som fått det då.

Men hur många av dagens unga vuxna är det som tar den här måltidsfostran och måltidsgemenskap på allvar genom ett riktigt måltidsskapande i hemmet, knappast någon alls, förutom en del människor som för övrigt blir kallade för fanatiska i sin måltidsdyrkan av andra, som knappt vet vad hemlagat är, inte sant ! I dagens samhälle blir vi ideligen lurade tro att allt som vi stoppar i oss är sunt och nyttigt, det kan, tex, stå på en industriförpackning som innehåller köttbullar att det är handgjorda enligt mormors gamla och genuina recept. JASÅÅ, så det har anställt en eller flera mormödrar på den industrin för att låta dem rulla ett tusen tal köttbullar, det kan ni försöka inbilla någon annan men inte mig.

Varför godtar man en sådan falskhet och ett lurendrejeri som bara har ett enda mål, och det är att suga pengar av oss som konsumenter. Har vi faktiskt blivit så till den milda grad medvetslösa att vår verklighet skall styras av andra än oss själva? Varför skall vi låta någon annan bestämma över våra smaklökar då det enda som man åstadkommer är en bedövning och bedrövelse på ett av våra bästa sinnen, nämligen, smaksinnet.

Jag vet inte hur många gånger jag har sagt detta men det kan ändå tydligen aldrig bli nog så ordentligt poängterat, men det är så att goda kostvanor skall grundläggas i barndomen och där har man som förälder en viktig roll att vidare förmedla dessa goda kostvanor. Alla har väl hört uttrycket man blir vad man äter, och tyvärr är det nog så sant. Alla de som prioriterar bort det goda kostvanorna med att hellre välja den industriella köttbullen rullad av en robot, kallad för mormor med en järnhand och trycklufts muskler, väljer också bort ett hälsosammare liv. Visst är smaken delad som baken och enligt det flesta av oss så är smaken en högst privat angelägenhet, någonting som inte kan diskuteras. Men sanningen är att den går att läras under vår uppväxt, vi föds nämligen helt utan smak då vi inte har några referenser att gå efter, under vår uppväxt lär vi oss tusen vis av olika smaker som vi senare i livet kan använda som referenspunkter.  

Och som alltid när det gäller mat så är den sensoriska dimensionen av måltiden av stor betydelse för både aptit och matsmältning. Inga industriella dofter ens syntetiskt framställda når upp till den sensoriska effekt som det riktiga och handgjorda för med sig, för det första så är man en del av processen då man är med om att skapa måltiden i köket, och för det andra så väcker man inte bara smaksinnet till liv då alla dofter och syn-intryck fångas in, även alla andra sinnen vaknar och gör att man förbereder sig både fysiskt och mentalt på att bli tillfredsställd genom hungern.

Börja våga vara föräldrar till era barn och ge dem tid till att äta tillsammans med er, prioritera gemenskapen i måltiden före forbollsträningen, cyckelturen, pianolektionen eller vad det nu måtte vara, måltiden ger dem den styrka de sedan behöver för att orka igenom ett träningspass eller en piano lektion under fritiden, är det inte så? Attityden gott folk, hur är det med den i er familj, springer ni genom köket med pizzan i ena handen och mobilen i den andra, knappt medvetna om att det är just där ni borda stanna upp för att tillgodose ert medfödda behov, att tillföra kroppen näring! Kanske det är på sin plats att stanna upp och tänka efter hur man egentligen beter sig bland sina medmänniskor, barn är nämligen snabba på att fånga upp de vi vuxna gör.


Du kan på olika sätt hjälpa barnen till goda matvanor:  

 7 förslag framtagna av Karolinska institutet framförda genom skolmatsakademien i Sverige.
  • Barn vill ha sällskap runt bordet. Ät så ofta som möjligt tillsammans med barnen 
  • Var en bra förebild. Barn tar efter föräldrar och andra vuxna, till exempel vilken mat man väljer och inte väljer 
  • Lita på barnet som säger: "Jag är mätt". Tjata och tvinga inte barnet att äta mer 
  • Barn är ofta misstänksamma mot ny mat. Det är helt naturligt. Fortsätt att servera, ge inte upp 
  • Skämta aldrig om barnets kroppsvikt och undvik att prata om bantning 
  • Använd inte mat eller godis som belöning, tröst eller straff 
  • Köp hem nyttig vardagsmat. Gör det enkelt för barnet att välja bra saker att äta





Bon appetit

2 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Och det som jag också tycker mig se och vars fenomén är intressant, att många verkar ändå att inreda dyra kök, med all tänkbar utrustning som finns att fås.. - men sen väljer halvfabrikat och mikron.. istället för att göra riktig mat på spisen..
Det förbryllar..

Christian Tikkanen sa...

Nog så sant, men det att man inreder köken med all världens utrustning behöver inte betyda att man är matintresserad, det vittnar nog mera om det som man i samhället är så upptagen av i dag nämligen att visa fram en fasad som är långt borta från verkligheten, köket med all utrustning är något man vill skryta med för sina medmänniskor även om man aldrig sätter sin fot i det köket, man bara vill visa upp en slags status symbol med köket. Riktiga kök behöver sällan alla dessa sexiga apparater och attiraljer, för där i de köken finns det utbildat folk eller människor med ett matlagningsintresse, och då behövs inte alla dessa åtminstone för mig onödiga atteraljerna, man utför ju ett handarbete, ett konstverk. Och de konstverken har inget i ett statuskök att göra.


Om mig

Mitt foto
Med över 40 år i branschen har Christian Tikkanen stor erfarenhet i Nordisk matlagning. Han är specialist på det Finländska och det Nordiska köket, han har jobbat som köksmästare i ett antal restaurangkök runt om i Finland, även som kökschef på den Finska Ambassaden i Oslo och bofast i Norge sedan 2003 . Lokala råvaror är centralt för min matlagning. I Norge kallar man detta för "Kortreist" mat och jag arbetar med norska odlare som har det allra bästa råvarorna och kan leverera högkvalitativa ingredienser. Enligt min filosofi bör maten alltid vara ärlig, välsmakande och ha en tydlig identitet. Maten skall vara lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. För mig är det otroligt viktigt att den mat jag lagar är skapad av mig själv och inte någon annans kopia. Maten bör innehålla någonting för alla sinnen och överträffa alla gästernas förväntningar. "-Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas inte kopieras-". (Tore Wretman) Christian är grundaren av Finlands Svenska Måltidsakademi och skaparen av Måltidens gemenskapsdag som alltid infaller den 23 maj.
Vetenskapen om mat och dryck innehåller mer beundran än det flesta andra yrken. Att laga ärlig mat på äkta råvaror har blivit till ett begrepp, och en livsstil för många. Min matfilosofi är den att maten skall vara ärlig, uppriktig, smakfull och ha en egen klar identitet, och det får den bäst igenom äkta råvaror nära dig och din region. Att uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som man vill förbinda med sin egen region klarar bara de närodlade av.

Missförstådd eller smaklös mat är det tristaste jag vet och helfabrikat eller färdigmat hör inte hemma i mitt kök. Jag är endast och enbart vän av ärlig och ren mat och en aktiv förespråkare för det lokalodlade, den kort resta maten, och i det förhållandet finns det inga genvägar för mig, inte ens i form av en ursäkt
. Råvaran finns ju där du finns så ta vara på det tillfället, för ärligare än så kan maten inte bli. Claus Meyer har sagt om den nya nordiska maten att den skall vara: Lätt att laga, lätt att hitta, lätt att ha råd med och lätt att älska. Det här är några fundamentala egenskaper i hans och min mat filosofi. Välkomna med in i den gemenskapen. © Christian Tikkanen
Upphovsrätten:

Vill påminna alla om att all text och alla bilder är upphovsrättsligt skyddade genom lag och tillhör mig om inte annat uppges. Varför denna upplysning? Jo därför att det finns folk som inte kan hålla fingrarna i styr och det har hänt att både text och bild blivit kopierad eller stulen utan att man frågat mig om lov. Jag slår tveklöst ner på all text eller bildstöld för kommersiellt bruk, spelar ingen roll om det skett medvetet eller av misstag, om texten eller bilden varit synlig 1 minut, en dag eller en månad, allt innehåll i denna blogg är min egendom och en del av mitt levebröd så otillåten kopiering får rättsliga påföljder med ersättningskrav. Frågar man om lov få använda text eller bild så är det en helt annan sak. © Christian Tikkanen.

_______________________________________

ORDSPRÅK

_______________________________________
”En kock måste tänka som en forskare. Organisera som en revisor. Inspirera och motivera som en krigare. Röra på sig som en atlet. Lägga upp maten som en artist och laga maten som en Mormor”.

Koka kan en var, steka kan endast en född mästare

"Let no one ever come to you without feeling better and happier when they leave". (Mother Theresa)


För länge sedan kallades folk som offrade sin sömn, familj, mat, skratt och andra glädjeämnen i livet för helgon, nu kallas de för kockar.

(Trad)

Sundhet, friskhet och välbefinnande kommer inte utan lite extra arbete, det är någonting man blir förtjänt av efter att ha tjänat den ärbara vällusten genom ärligt och uppriktigt arbete i köket.

(Christian Tikkanen)

Måltiden: en mänsklig samvaro, det som utspelar sig kring en måltid, öppnar upp sinnena, fördjupar samtalet, det är ett terapeutiskt ögonblick.

(Carl Jan Granqvist)

I Italien föddes måltiden. Frankrike erövrade den. Norden vidareutvecklade den. Tillsammans njuter vi den.

(Christian Tikkanen)

På full mage är det lätt att förlåta, på tom mage förlåter man inte någonting.

(Sicilianskt ordspråk)

Sparris skall så kokas att den fortsatt är så spänstig att en riktig man ej behöver skämmas för den, men ändå så mjuk att en jungfru ej rodnar.

(Italienskt ordspråk)

Det jag hör, det glömmer jag. Det jag ser, det kommer jag ihåg. Det jag gör, det förstår jag.

(Konfucius. 551-479 fr kristus).

Vid matbordet åldras man inte.

(Italienskt ordspråk)

Århundradets bästa bantningskur lyder som följer: ät som en höna och skit som en elefant.

(okänd)

Dåliga kockar och deras tvivelaktiga närvaro i köket har fördröjt den mänskliga utvecklingen mest.

(Nietzsche)

Ät inte tills du är mätt utan ät tills du inte mera är hungrig.

(Norskt ordspråk)

Alderen har ikke stort å si, med mindre du er en ost.

(trad)

Glädjen vid att äta är den ögonblickliga och direkta förnimmelsen av att ett behov blir tillfredsställt.

Den som håller fest för sina vänner utan att visa måltiden som skall serveras sitt personliga intresse, kärlek och omsorg, förtjänar inte några vänner alls.

(Brillat-Savarin)

Aptiten är en förnöjelse och ett behag.

( Voltaire)

Laga aldrig mat efter kokbok men läs recepten, begrunda dem, förstå dem och handla sedan efter eget skön. Mat ska skapas, inte kopieras"

Det bästa sättet att bli av med kilona, det är att lämna kvar dem på tallriken".

(Tore Wretman)

Upptäckten av en ny maträtt gör mer för mänsklighetens lycka än upptäckten av en ny stjärna".

Hur skulle man kunna säga nej till denna vetenskap som skänker oss hjälp och stöd från vaggan till graven, som förstärker kärlekens livliga lustar, och tilliten mellan vänner, som avväpnar hatet, som lättar alla förhandlingar, och som under den korta tid livets resa är, ger oss den njutning som inte efterföljd av trötthet, också är det enda tidsfördrivet vi njuter av i avsaknaden av de andra njutningarna.

(Jean Anthelme Brillat-Savarin)

I Frankrike är man stolt över att maten blir till konst, men i Italien är man stolt över att konsten är att kunna laga mat.

(Italienskt ordspråk)

_______________________________________

NY NORDISK MAT

_______________________________________

Den Innovativa nya Nordiska maten

Det Nordiska kockarnas köksmanifest

" Vi Nordiska Kockar finner tiden mogen för att skapa ett nytt Nordiskt kök som i kraft av sin välsmakenhet och egenart kan mäta sig med det största köken i världen".

Det nya nordiska köket skall:

* Uttrycka den renhet, färskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.

* Avspegla det skifftande årstiderna i en måltid.

* Bygga på råvaror som blir särskillt enastående i våra klimat, landskap, vatten och sjöområden.

* Förena kravet på välsmak med den moderna vetskapen om sundhet och välbefinnande.

* Främja det nordiska produkternas och producenternas mångfaldhet och sprida kunnskap till kulturen bakom dem.

* Främja djurens trivsel och en bärkraftig produktion i havet, den odlade jorden och det vilda landskapet.

* Utveckla nya användningssätt på den traditionella nordiska matvaran.

* Förena den bästa nordiska tillberedningsmetoden och kullinariska traditionen med impulser utifrån.

* Kombinera lokal självförsörjning med regional utväxling av varor med hög kvalitet.

* Invitera konsumenter, andra mathantverkare,lantbruk,
fiskeri, små och stora matvaruindustrier, detaljhandeln, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om denna gemensamma strävan som skall bli till gagn och glädje för alla i Norden.



Stavanger 2004. Norge