Och som alltid när det gäller mat så är den sensoriska dimensionen av måltiden av stor betydelse för både aptit och matsmältning. Inga industriella dofter ens syntetiskt framställda når upp till den sensoriska effekt som det riktiga och handgjorda för med sig, för det första så är man en del av processen då man är med om att skapa måltiden i köket, och för det andra så väcker man inte bara smaksinnet till liv då alla dofter och syn-intryck fångas in, även alla andra sinnen vaknar och gör att man förbereder sig både fysiskt och mentalt på att bli tillfredsställd genom hungern.
Börja våga vara föräldrar till era barn och ge dem tid till att äta tillsammans med er, prioritera gemenskapen i måltiden före forbollsträningen, cyckelturen, pianolektionen eller vad det nu måtte vara, måltiden ger dem den styrka de sedan behöver för att orka igenom ett träningspass eller en piano lektion under fritiden, är det inte så? Attityden gott folk, hur är det med den i er familj, springer ni genom köket med pizzan i ena handen och mobilen i den andra, knappt medvetna om att det är just där ni borda stanna upp för att tillgodose ert medfödda behov, att tillföra kroppen näring! Kanske det är på sin plats att stanna upp och tänka efter hur man egentligen beter sig bland sina medmänniskor, barn är nämligen snabba på att fånga upp de vi vuxna gör.
Du kan på olika sätt hjälpa barnen till goda matvanor:
- Barn vill ha sällskap runt bordet. Ät så ofta som möjligt tillsammans med barnen
- Var en bra förebild. Barn tar efter föräldrar och andra vuxna, till exempel vilken mat man väljer och inte väljer
- Lita på barnet som säger: "Jag är mätt". Tjata och tvinga inte barnet att äta mer
- Barn är ofta misstänksamma mot ny mat. Det är helt naturligt. Fortsätt att servera, ge inte upp
- Skämta aldrig om barnets kroppsvikt och undvik att prata om bantning
- Använd inte mat eller godis som belöning, tröst eller straff
- Köp hem nyttig vardagsmat. Gör det enkelt för barnet att välja bra saker att äta
2 kommentarer:
Och det som jag också tycker mig se och vars fenomén är intressant, att många verkar ändå att inreda dyra kök, med all tänkbar utrustning som finns att fås.. - men sen väljer halvfabrikat och mikron.. istället för att göra riktig mat på spisen..
Det förbryllar..
Nog så sant, men det att man inreder köken med all världens utrustning behöver inte betyda att man är matintresserad, det vittnar nog mera om det som man i samhället är så upptagen av i dag nämligen att visa fram en fasad som är långt borta från verkligheten, köket med all utrustning är något man vill skryta med för sina medmänniskor även om man aldrig sätter sin fot i det köket, man bara vill visa upp en slags status symbol med köket. Riktiga kök behöver sällan alla dessa sexiga apparater och attiraljer, för där i de köken finns det utbildat folk eller människor med ett matlagningsintresse, och då behövs inte alla dessa åtminstone för mig onödiga atteraljerna, man utför ju ett handarbete, ett konstverk. Och de konstverken har inget i ett statuskök att göra.
Skicka en kommentar